Iubire in doi. Doi cowboy

Iubire in doi. Doi cowboy

"Brokeback Mountain", detinator a trei Oscaruri, sparge stereotipurile filmelor cu gay.

Oscaruri pentru regie, pentru coloana sonora, pentru scenariu. Nominalizari la Oscarul de anul trecut pentru imagine, Cel mai bun film, Cel mai bun actor intr-un rol principal (Heath Ledger), Cel mai bun actor intr-un rol secundar (Jake Gyllenhaal), Cea mai buna actrita intr-un rol secundar (Michelle Williams). „Brokeback Mountain - O iubire secreta” este, din mai multe puncte de vedere, unul dintre cele mai interesante filme ale anului 2005.

Scenariu cu probleme

Scurta povestire a lui Annie Proulx, „Brokeback Mountain”, a fost publicata prima oara in „The New Yorker”, in 1997. Pana la sfarsitul anului, Larry McMurtry si Diana Ossana erau gata cu scenariul. Insa la Hollywood a  fost celebru fiindca pentru multa vreme a fost unul dintre cele mai bune scenarii neproduse.

Producatorul James Schamus a incercat ani intregi sa realizeze filmul ca independent, dar niciun studio nu i-a dat unda verde. Abia anul 2005 s-a dovedit fast pentru intreaga antrepriza. Desi, de-a lungul timpului, si alti regizori au fost interesati de proiect (Gus Van Sant si Joel Schumacher), alesul a fost Ang Lee. Taiwanezul era cunoscut in America pentru „Crouching Tiger, Hidden Dragon”, cu care ratase in 2001 Oscarul pentru cel mai bun regizor.

Povestea celor doi cowboy care se indragostesc si traiesc, pe parcursul a doua decenii, o intensa poveste de iubire, in ciuda diverselor obstacole pe care le au de trecut, nu e un subiect simplu. Filmul a generat variate reactii, din momentul in care a luat premiul cel mare la Venetia. Imaginea barbatilor Marlboro a fost considerata iremediabil ruinata, iar pelicula sparge toate stereotipurile filmelor cu gay: in contrast cu „In and Out”, nu e nicio indoiala ca protagonistii chiar sunt gay; spre deosebire de „Philadelphia” nimeni nu are SIDA si niciunul dintre cei doi nu e decorator de inte-rioare, ca personajul lui Patrick Stewart din „Jeffrey”.

In plus, nu se prea mai intamplase in istoria Hollywoodului ca doua staruri masculine bine cunoscute, a caror heterosexualitate face parte din capitalul lor de seductie, sa se angajeze in scene explicite de sex.

INCASARI Box-office „in valuri”, cu mici recorduri Producatorul James Schamus a declarat ca filmul a costat atat de putin (14 milioane de dolari), incat intregul buget a fost recuperat in prima saptamana, cand filmul a fost lansat intr-un numar redus de sali. In primul weekend, „Brokeback Mountain” a castigat remarcabila suma de 544.549 de dolari, din cinci cinematografe.

Nu e singurul record economic pe care il detine. Media de 109.000 de dolari pe cinematograf este cea mai mare suma incasata vreodata de un film.

Astfel, „Syriana”, lansata cu numai cateva saptamani inaintea lui „Brokeback Mountain”, a fost detronata (cu o medie de 74.000 de dolari). Din 9 decembrie 2005 pana in aprilie 2006, filmul a strans in America 83 de milioane de dolari, mai putin decat in Europa, care i-a adus 95 de milioane.

Pelicula a fost lansata in Statele Unite in valuri, incepand cu cinci sali, apoi cu 50, pana s-a ajuns la 2.089 de cinematografe, pe 3 februarie 2006. In Romania a fost vazut de putin peste 9.000 de spectatori, care au adus incasari de 112.000 de dolari.

NOTE DE PRODUCTIE

Cu oile  la adapat > Filmul contine un total de 75 de scene in care sunt folosite efecte vizuale, dintre care 15 sunt oi create pe computer. Dintre cele 2.500 de oi de care aveau nevoie realizatorii, numai 700 au fost in realitate „in platou”. De altfel, oile au insemnat un chin enorm pentru echipa de filmare. Se pare ca regizorul a incercat o zi intreaga sa le faca sa bea apa dintr-un rau. > Intr-un interviu acordat revistei „Premiere”, Mark Wahlberg a declarat ca el si Joaquin Phoenix au fost luati in considerare pentru rolurile celor doi protagonisti. Initial a inclinat sa accepte propunerea, datorita relatiei sale apropiate cu Phoenix, dar, in cele din urma, scenele sexuale implicate in scenariu au fost prea „tari” pentru el. > Aproape 90a dintre scene au fost filmate pe o intindere de un pic mai mult de 21 de metri. Cea mai mare parte au fost realizate in Canada, pentru a scuti din costuri. > Heath Ledger apare nud intr-o scena in care sare in apa. Intentia regizorului a fost sa editeze toate scenele de nuditate din film, dar un paparazzo care l-a surprins pe Ledger in cursul respectivei scene l-a impiedicat sa-si duca planul pana la capat. Si totusi, in versiunea americana a peliculei, aceasta scena nu apare.

Cititi si: Aviatorul - un miliardar excentric

Misterul "Aviatorului"

"O fata" de multe statuete

Filmul lui Eastwood pune biserica pe jar

Legendarul Clint Eastwood

Doua zile in Orasul Ingerilor

Rasismul macina "visul american"

Un canadian cucereste Hollywoodul

Evenimentul Zilei iti aduce filme de Oscar

Ne puteți urmări și pe Google News