Presedintele rus Vladimir Putin s-a intalnit ieri la Mafra, in Portugalia, cu conducerea Uniunii Europene (UE) in cadrul ultimului summit UE-Rusia la care participa ca lider la Kremlin - o intalnire care, in ciuda caracterului special, nu a risipit tensiunile ce marcheaza relatia dintre cele doua mari blocuri economice ale Eurasiei.
Primit cu cele mai inalte onoruri de presedintia portugheza a UE, Putin a discutat cu conducerea restransa a UE problemele presante ale momentului - schimburile energetice si protectionismul, scutul american antiracheta, programul nuclear iranian si statutul provinciei Kosovo - teme care genereaza frictiuni serioase intre Moscova si capitalele europene.
Summitul ar fi trebuit sa aduca un nou acord de parteneriat, insa blocajul generat in negocieri de disputele dintre Moscova si guvernul ex-premierului Jaroslaw Kaczynski a supravietuit schimbarii de putere de la Varsovia. Polonia a blocat in 2005 negocierile privind noul document strategic din cauza embargoului pe produsele agricole poloneze impus de Rusia.
Ironii usturatoare in cazul Iran
Dupa discutiile cu premierul portughez Jose Socrates, Putin a tinut sa critice in termeni duri atitudinea occidentala in problema programului nuclear dezvoltat de Iran, denuntand intentia de a impune noi sanctiuni Teheranului si retorica martiala abordata de SUA, dar si de alte state.
„Nu cu mult timp in urma parea imposibila rezolvarea pe cale pasnica a situatiei din Coreea de Nord. Consider ca, a te invarti in cerc agitand o sabie ca un nebun, nu este cea mai buna cale de a rezolva asemenea probleme”, a spus Putin.
STATUTUL KOSOVO
Rusia arata cu degetul problemele UE
Si in spinoasa problema a stabilirii statutului Kosovo, liderul rus s-a aratat intransigent, cerand „rabdare” si neezitand sa sublinieze ca UE nu are o pozitie unitara in privinta unei eventuale declarari unilaterale a independentei de catre majoritatea albaneza care populeaza provincia Serbiei, aflata din 1999 sub administrarea ONU.
„De ce sa nu respectam principiile dreptului international si sa stimulam separatismul in Europa si in fostul spatiu sovietic? Nu exista deja destule probleme in Spania sau in Belgia?”, a intrebat Putin, facand referire la aspiratiile separatiste ale Tarii Bascilor si Cataluniei, regiuni din Spania, si ale partii flamande a Belgiei.