Potrivit directorului general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania, Vifor Versescu, scumpirea maltului cu aproximativ 50% va determina majorarea pretului berii cu 25% in aceasta toamna, informeaza Rompres.
"Pretul maltului pe pietele internationale aproape s-a dublat, ceea ce va duce la scumpirea berii pentru ca maltul obtinut din orz detine 25% din costul berii. Avand in vedere ca marja de profit va fi destul de mica producatorii vor creste pretul desi nu este o practica uzuala in sezonul rece", a spus Versescu.
Piata romaneasca a berii va consum circa 250.000 de tone de malt in acest an, asigurat in majoritate din import. Toate cele patru fabrici de malt existente in Romania produc doar 20.000 de tone de malt, desi capacitatea este de 44.000 de tone.
"Producatorii vor trebui sa gaseasca maltul necesar din import si vor fi nevoiti sa scumpeasca pentru ca nu au ce face. Este un moment greu mai ales pentru producatorii mici pentru ca este posibil sa scada vanzarile, iar profitul este de doar cinci la suta",a afirmat Vifor Versescu .