Numit de curand director executiv la Pro TV, Costi Mocanu va conduce toate posturile grupului, de la sport.ro la Acasa TV.
La inceputul anilor ‘90, cand era student la Politehnica, trimitea un text si era angajat apoi la revista „Student”, condusa pe atunci de Catalin Tolontan. Era coleg, printre altii, cu Vlad Petreanu (Antena 1), Sorin Enache (Realitatea), Gabriela Stefan („Adevarul”), Luminita Paul („Gazeta Sporturilor”) sau Serban Alexandrescu (agentia de publicitate Headvertising). Dupa ce aceeasi echipa a trecut la ziarul „Azi”, drumurile li s-au despartit, iar Costi Mocanu a ales Canal 31, unde deja plecase Sorin Enache.
Saptamana trecuta, Costi Mocanu, care conducea postul sport.ro, a trecut la pozitia de director executiv peste compania Pro TV SA, cu toate posturile ei: Pro TV, Acasa TV, Pro Cinema. Mutarea vine in contextul in care Adrian Sarbu a fost numit seful operatiunilor companiei CME (proprietarii Pro TV) pe toata Europa, adica 16 televiziuni din 6 tari. Pe Romania ramane si director general.
Mocanu povesteste despre ce inseamna noua functie, cum e sa conduci un post de barbati si unul de femei in acelasi timp, dar si despre povestile de la inceputul boem al Pro TV. Toti il stiu drept „Moshu”, porecla pe care o are din vremea liceului.
Esti in direct pe sport.ro si comentezi trecerea lui Costi Mocanu de la un canal de sport la tot grupul. Ai 30 de secunde.Du-te, Mosule, du-te! Ca sa ma citez pe mine insumi, cu celebra faza a lui Dica. Du-te si ai grija! Cred ca m-am incadrat.
In schema de organizare, Adrian Sarbu este director general. Ce face, concret, directorul executiv Costi Mocanu? Voi superviza activitatea canalelor, atat cele de femei, cat si cele de barbati, atat din punct de vedere al continutului, cat si din punct de vedere financiar. Am atins aici cele doua extreme ale continutului nostru - si anume Acasa si sport.ro. Sigur ca aici ar pleca mai multe sagetele: continut, marketing, financiar, vanzari, control de costuri.
Dimineata ai o sedinta la sport.ro. La pranz treci la Acasa TV, unde va trebui sa vorbesti mai pe intelesul femeilor. Cum o sa faci? Eu nu sunt pus in functia asta ca sa ma impun si sa impun eu. N-am sa pot sa o invat pe Ruxandra Ion (director general Acasa TV) cum se face o telenovela. Ea stie bine. Trebuie sa lucram impreuna. Limbajul de televiziune este comun. Sigur ca Dica e unul, iar Nicoleta Luciu este altceva, dar, ca barbat, imi place sportul, deci il inteleg pe Dica si nu poti fi barbat daca nu iti place Nicoleta Luciu. Atunci ne intelegem cu totii chiar si pe taramul acesta de dialog.
Care crezi ca va fi relatia cu colegii? Unii mai mici oscileaza: nu stiu, sa-mi spuna in continuare „tu”... Niste fete mai micute de la PR o rup usor spre „dumneavoastra”. Ele, dar si mai multi colegi, traiesc dilema asta: cum naiba sa-i spui unuia cu care pana astazi te-ai inteles intr-un fel? Un mail venit de la Resurse Umane comunica ceva si atunci, automat, ei se gandesc ca abordarea trebuie sa fie mult mai protocolara. Eu sunt convins ca lucrurile nu vor fi asa, pentru ca voi incerca, pe cat posibil, sa-i conving pe toti ca, de fapt, sunt acelasi coleg al lor.
O sa te vada ca pe „noul Sarbu”? Nu. Cu Sarbu nu te poti compara. Repet. Imi propun sa fiu vazut ca acelasi coleg al lor, cu unii dintre ei sunt coleg de 14 ani chiar, de cand suntem aici.
Cu colegii de la sport e normal sa fie aceeasi relatie. Dar cu cei de la Pro Cinema? Ce s-a schimbat? Poate doar ascensiunea mea spre o pozitie nou-infiintata. Pot spune ca ma inteleg bine cu „toate” colegii mei, cum spune Sarbu, si cred ca lucrurile vor ramane la fel si de acum inainte. Sigur, asta nu ma va impiedica sa-i trag la raspundere si sa nu raspund, la randul meu, de ceea ce fac ei. Am avut aceasta experienta in cadrul Departamentului de sport si al canalului sport.ro, cand puteam foarte bine sa beau o cafea cu colegul meu Felix Draghici si apoi ne luam la harta si impuneam anumite chestii.
Crezi ca o sa se ajunga la situatii in care sa ti se spuna: du-te tu la sportul tau, ce cauti aici? Imi place sa cred ca nu vom ajunge acolo. Ai sa spui ca e o utopie, ca e un vis foarte frumos. In adancul sufletului meu, ti-as da chiar dreptate. E adevarat, poate vom ajunge la momente tensionate, dar suntem oameni maturi, avem o experienta, avem un trecut comun impreuna si vom gasi caile cele mai potrivite de a ne coordona si de a ne ajuta unii pe ceilalti.
Completare la prima Parte
Ce parte te reprezinta mai mult, managerul sau jurnalistul? Cred ca managerul. Pentru ca imi ocupa mai mult timp de cativa ani. Practic, de cand am fost insarcinat de companie sa fac o echipa cu care sa preluam managementul statiei TV Sport, asa cum era contractul pe vremea aceea intre fostii detinatori ai canalului si compania Pro TV SA, am fost nevoit sa petrec foarte mult timp cu cifre, cu grile, cu raportari, cu prezumtii de business, cu proiectii in viitor...
Ce dezavantaj vezi din aceasta avansare? |ti va schimba programul zilnic? Probabil il va mai incarca putin. Va trebui sa vorbesc cu mai multi oameni. Dar n-as spune neaparat ca asta e un dezavantaj. Revin la ce discutam mai devreme. Vom ajunge la unele discutii poate mai tensionate, vom avea unele momente cand nu vom gasi un consens intre ce gandim cu totii si, de aici, sigur ca se pot naste momente mai putin placute in relatia cu colegii mei. Aici as vedea un dezavantaj. Dar, tot mai devreme incheiam spunand ca acum, ca oameni maturi, trebuie sa stim sa le depasim si sa le depasim impreuna.
Vorbeai despre posibile tensiuni. Intentionezi sa faci ceva schimbari? Am spus de la inceput ca n-am de gand sa-i spun Ruxandrei Ion cum se face o telenovela. Nu te poti gandi ca directorul executiv acum vine si incearca sa schimbe structural o companie care are o cifra de afaceri ametitoare. Asta e o masura a succesului acestei companii, care are o margine de profit, elegant sa-i spunem, infloritoare si, modesti fiind, interesanta.
Revolutiile nu-si au locul, nu sunt logice in cazul acestei companii. Pro TV SA este o companie care prospera. {i prospera cu oamenii de la fiecare canal, cu directorul general, cu restul departamentelor care deservesc compania. Deci lucrurile sunt foarte asezate. Atentie! Asta nu a fost o mutare generata de o situatie de criza. A aparut un post nou intr-o organigrama de companie datorita faptului ca un roman a ajuns sa conduca o superindustrie media.
In schema asta, unde se opresc atributiile lui Costi Mocanu si unde incep cele ale lui Sarbu, director general? Haide sa ne referim la chestiunile foarte mari. Adrian Sarbu, ca director general, intervine la chestiunile foarte mari, legate de macrobusiness. Unele decizii, chiar si mai mari, de programare, nu vor fi influentate de semnatura lui directa. Sigur ca il vom informa, in calitatea lui de director general si, bineinteles, are dreptul de a se opune la ce initiative avem noi. E foarte normal.
POVESTI DE INCEPUT
Conflict cu scantei in studioul de la „Procesul etapei”
Primii ani cum au fost? Mai boemi? Eu cred ca si acum e o boemie (rade). Era inevitabil. Eram cu totii studenti. Erau doua categorii: unii mai ingineri - Enache, eu si IEFS-isti: Mihai Dedu, Razvan Spiridon, Teo Avramescu. Traiam unii cu altii. Glumeam. Le spuneam: ce faceti, intrati in sesiune, va apucati de flotari? Dar s-a reusit legarea unei echipe.
Au venit apoi colegele de la stiri. Boncea era sef la stiri. Odata am avut un superconflict cu el. Faceam „Procesul etapei”, se intampla in martie ‘95. Eu eram producator si mi-am adus aminte ca Ioanitoaia a zis ca a spus Sarbu ca, daca e un invitat misto, nu iesim din emisie.
Si trebuia sa inceapa stirile, era sapte sau sase jumate. Si a venit invitat Nea Puiu. Anghel Iordanescu, antrenorul nationalei, dupa momentul 94! Mutu e acum Gica Butoiu fata de ce era atunci Iordanescu.
Si luam decizia, noi, comitetul de la Sport, ca nu intra stirile. Daca a zis-o Ioanitoaia! Iti dai seama ca n-aveam eu in cap ca facem audienta. Ce era exprimarea asta in 1995? Eram la etajul 1, intr-un studio in care trebuia sa intri cu grija, scartaiau usile... Si vine Boncea si ne spune „Iesiti imediat”. Zic „ba, ia pleaca, ba”. Eram toti acolo. Ne-am inghesuit nitel, dar n-am iesit. A doua zi, m-a chemat Sarbu acolo: „Ma, sa nu se mai repete. Stirile intra”. Logic, altfel. Dreptatea era de partea lui Boncea. Poate ne pacalise pe noi Ioanitoaia. Cert e ca a fost un moment misto.
O RELATIE CU „MECIURI”
Mocanu despre Sarbu: „Am sparge niste seminte impreuna”
Cum a fost prima intalnire cu Sarbu? N-as putea sa spun ca ceea ce va povestesc a fost prima intalnire, cronologic vorbind. Prin 1993, cand am venit si ne ocupam numai de sport, pentru noi totul era foarte fun. Majoritatea eram studenti. Venea Sarbu la noi, in trening, si ne spunea ca lumea e mica. Facea: „Ba, vezi usa aia de acolo? Aia e America, ma. Deschizi usa si aia e America, stii? Vine vremea cand n-o sa va mai desfaceti bagajele”. Noi ziceam ca omul e usor dus. Pentru ca uneori nu aveam, cati eram noi acolo, zece scaune sa stam la sedinta. El povestea cu foarte mare incredere, asa, fix ce televiziune minunata se va naste.
De-a lungul timpului, te-ai certat cu Sarbu? De foarte multe ori. Ar fi insemnat sa n-avem o legatura, daca in 14 ani nu am fi ajuns si la discutii, la nervi... Nervii, de regula, de partea lui. De partea noastra, a celorlalti, dupa. Dupa ce isi varsa el nervii, ieseam si noi si ne spuneam unii altora „ce nervos e asta, ba”. Sigur ca au fost si momente de astea. De cele mai multe ori, chiar greseam.
Redactam aiurea cate o stire, dadeam un alt inteles... De multe ori, din lipsa de promovare pentru un eveniment media pe care urma sa-l lansam. De cele mai multe ori pentru lipsa dosarelor de productie, o chestiune halucinanta la inceput, care, dincolo de comunicarea pe care o stabilesc ele cu superiorul ierarhic, iti fixeaza tie, ca producator, liniile pe care trebuie sa le parcurgi.
Te-ai ferit vreodata de vreo caseta aruncata de el? Nu. Dar parca, o data, de un dosar. Oricum era ceva inofensiv si chiar avea toate motivele sa fie nervos. Era o chestiune de productie pe care, impreuna cu colegii, nu o tratasem asa cum trebuie. Dar sa stii ca sunt foarte multe povesti, sincer iti spun. Adica omul nu e lupul din padure, asa cum il prezinta multi. Nu e nici mieluselul, n-am spus asta.
Cu siguranta nu poti sa zici ca Sarbu e Bau-bau. E un tip fun, misto, are un superumor atunci cand e OK. Stie sa faca PR misto, e un baiat ca lumea. In limbaj de galerie, daca vrei asa, te-ai duce cu el la meci. Comenteaza frumos pe marginea partidei. Am sparge niste seminte impreuna.
Cand ti-a spus ca vei fi director, cum ai reactionat? Mi-am lasat capul asa, pe mana dreapta... L-am intrebat, i-am cerut sa-mi defineasca jobul. Sunt de parere ca, daca esti intr-o companie, trebuie sa-i accepti regulile. Daca cineva iti spune „faci asta”, el nu te intreaba daca vrei s-o faci sau nu. N-am spus „da” sau „nu” nici cand trebuia sa ne ocupam de TV Sport, desi era foarte greu si usor peste mana.
Ma duceam la capatul pamantului, lucram cu oameni pe care nu-i vazusem in viata mea, statia mergea prost, era horror. Dar n-am putut sa spun „da” sau „nu”. Trebuia sa spun „OK, trebuie sa fac”. N-a fost posibilitatea de a alege. Nu m-am gandit nicio secunda la aceasta posibilitate. Am fost numit sa fac asta. Inseamna ca cineva care este superior ierarhic si profesional noua considera ca este OK. OK, sa-i dam drumul.
Ti-era teama sa-l refuzi? Dar nu puteam sa refuz. Cum sa refuz? Inseamna ca avea nevoie de mine. Cream o problema. Uneori, cand ii spun unui coleg din departament „Auzi, n-ai vrea tu sa fii producator la nu stiu ce?”, el ezita. „Nu-i corect! Unde-i democratia?”, ii zic atunci. La masa lunga de la etajul sase, unde ne intalnim aproape saptamanal, Sarbu vine si spune: „Faci aia”. OK.
Nu exista „Auzi, ma, stai sa ma mai gandesc, stii ca nu stiu cum si ca nu stiu ce”. Nu se pune problema asta. Ei bine, la randul nostru, spunem mai departe unui coleg care credem ca ar putea face treaba respectiva: „Dar, totusi, nu ti-ai dori sa faci asta?”, iar respectivul spune „Nu stiu”. Atunci trebuie sa ma gandesc la alta solutie. Deci, nu m-am gandit sa spun nu.
DE CE E BECALI LA STIRILE PRO TV
„E foarte greu sa treci peste Steaua, Dinamo sau Rapid”
"Intai le-am dat stiri serioase, apoi stiri gen Fox si am ajuns la stiri tabloide", a spus Adrian Sarbu in fata investitorilor, saptamana trecuta. De ce s-a ajuns aici? A cerut publicul. Televiziunea face intotdeauna ceea ce publicul cere. Si nu numai. Instrumentele media fac ce vrea publicul.
De ce crezi ca e aceasta cerere pentru astfel de stiri acum? Sa definim intai tabloidul. Mai intai de toate inseamna viteza. Mai pui mai multa culoare, mai mult spectacol, si atunci iese tabloidul in acceptiunea generala pe care o are astazi. {i acum 12 ani, cred ca Pro TV avea stirile tabloide ale acelui moment. Sau nu avea tabloid si putem spune ca nu are nici azi: are stirile potrivite pentru acest moment.
Din punctul de vedere al publicului, trecerea de la gustul pentru stiri serioase la cel pentru tabloid e o evolutie sau un regres? Televiziunea si presa astazi sunt infinit mai spectaculoase decat erau in urma cu 10 ani. Am regasit produse de acum zece ani si nu au nicio legatura cu ceea ce se face azi. Iar eu cred ca e o evolutie. Iar in momentul in care publicul ne va cere, cum ar spune Calinescu, stiri despre dropii, atunci Andreea Esca va prezenta stiri despre dropii.
Stirile Pro TV au fost acuzate ca l-au impus pe Becali ca subiect de stiri. Cum comentezi?Stirile sportive ale Pro TV au vorbit despre brandul Steaua. Vin cu un exemplu de afara. Cata vreme Juventus a fost in Serie B, "Gazeta dello Sport" a scris in fiecare zi pe prima pagina. Pentru ca este un brand pe care sportul nu-l poate ascunde. Asa stau lucrurile si in Romania. E foarte greu sa treci peste Steaua, Dinamo sau Rapid.
O buna bucata de vreme, Gigi Becali a acaparat imaginea clubului. Pe Gigi Becali l-au impus cei care ar fi putut, la un moment dat, sa se constituie intr-un grup care sa preia clubul Steaua. Clubul Steaua a fost pe masa. L-a preluat cine a investit, cine a riscat. O puteau face foarte bine, poate, Gica Hagi sau alti colegi de generatie. Gigi Becali a investit.
Cand a devenit Becali subiect? El a devenit subiect de stire in momentul in care a ajuns principal finantator la Steaua, pana sa ajunga la conducerea efectiva a clubului. Este si o acuzatie lansata si de unii care din motive mai degraba, de fapt, pur politice, nu-l expun pe Gigi Becali, ceea ce nu stiu cat de corect este. Este o acuzatie lansata, sunt convins, de multi care sunt invidiosi pe audienta noastra si sunt vorbe spuse chiar si de medii de presa care il expun - atentie, il expun, nu il promoveaza, in aceeasi masura ca si noi.