In primul film oferit pe DVD de "Evenimentul zilei", Leonardo DiCaprio joaca un rol complex, cel al extravagantului industrias Howard Hughes.
Cand „Aviatorul” s-a ales cu 11 nominalizari la Oscar, in 2005, Martin Scorsese (65 de ani) era inca cineastul „nedreptatit” al Hollywoodului, ridicat in slavi de critici, dar niciodata premiat cu un Oscar pentru Cel mai bun film.
„Nedreptatea” a fost reparata anul acesta, cand regizorul celebrelor „Taxi Driver” sau „Raging Bull” a primit statueta pentru „The Departed”/”Cartita”.
„Aviatorul” a obtinut atunci cinci Oscaruri, pentru regie artistica, imagine, costume, montaj si Cea mai buna actrita intr-un rol secundar (Cate Blanchett).
Un Oscar pentru Cel mai bun actor in rol principal a ratat Leonardo DiCaprio (Howard Hughes), in favoarea lui Jamie Foxx, excelent in pelicula biografica „Ray”. Filmul a avut priza si la critici, si la public, dovada incasarile de 213 milioane de dolari, dublu fata de bugetul productiei.
Inventiv, bizar
„Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale povestii e sa vezi cum acest tanar stralucitor, atat de plin de viata, devine un om torturat de propriile neajunsuri”, spunea Martin Scorsese despre miliardarul Howard Hughes.
Leonardo DiCaprio (33 de ani), cu alura sa de adolescent, nu are nimic din asprimea figurii lui Hughes, de aceea alegerea sa a starnit ceva indoieli. Insa actorul prinde atat de bine nuantele personajului, bizareriile, tulburarile psihice si decaderea sa, incat a anulat comentariile ulterioare privind aspectul fizic.
„Cu cat afli mai multe despre el, cu atat mai misterios devine”, il descria DiCaprio pe Hughes, industrias inventiv si excentric, regizor si amant al starurilor de la Hollywood. In jurul lui graviteaza toate celelalte personaje, Katharine Hepburn (Cate Blanchett), Ava Gardner (Kate Beckinsale), Errol Flyn (Jude Law) sau Juan Trippe (Alec Baldwin), intr-o reconstituire biografica pasionanta.
PARERI
„DiCaprio mi-a castigat tot respectul” Lucian Mandruta, realizator TV. „In filmul acesta, aviatia este in epoca ei romantica, atunci cand te coplesea sentimentul de inceputuri, de descoperire a zborului. E uimirea primilor oameni care au descoperit zborul si pe care am trait-o si eu. Scena care m-a impresionat cel mai tare e cea in care Howard Hughes se prabuseste cu avionul. In fond, asta e cea mai mare spaima a oricarui aviator, iar scena este atat de bine realizata incat Leonardo DiCaprio mi-a castigat tot respectul, la fel ca si adevaratul personaj, Hughes. Dintre filmele cu si despre aviatori pe care le-am mai vazut, cred ca acesta e preferatul meu. Probabil ca daca nu eram aviator - acum zbor destul de rar - filmul acesta nu m-ar fi emotionat atat de tare”.
Maria Dinulescu, actrita. „Mi s-a parut excelenta colaborarea dintre Martin Scorsese si actori, in special dintre el si Leonardo DiCaprio, care face un rol excelent aici. Regizorul i-a oferit, de fapt, lui DiCaprio sansa de a arata ca poate mai mult, ca este capabil de roluri dificile, complexe. A fost o mana cereasca pentru el”.
Tudor Giurgiu, regizor. „Sunt un fan Scorsese, mi-a placut filmul foarte mult. Mi s-a parut grandios pentru ca nu reconstituie doar o epoca, ci o personalitate foarte controversata, cum este cea a lui Howard Hughes. DiCaprio a dovedit ca e un actor cu adevarat mare si ca merita mult mai multa atentie decat cea pe care i-o acorda tabloidele”.
Cititi si: "Aviatorul" - un miliardar excentric