Singurul producator de aluminiu din regiune pariaza pe independenta energetica si investeste intr-o termocentrala.
Reprezentantii Alro Slatina au declarat ieri ca iau in serios varianta asigurarii independentei energetice a firmei. Pana in anul 2013, Alro vrea sa detina propria termocentrala electrica pe baza de carbuni superiori. Deocamdata, nu a fost stabilit locul unde va fi amenajata fabrica, dar acesta va fi ales in urmatoarele trei luni. Pana in acest moment nu se cunoaste valoarea investitiei pe care o va necesita amenajarea termocentralei.
„Varianta de a avea propria termocentrala a aparut ca urmare a costurilor mari pe care le necesita o companie precum Alro. Una dintre solutiile de a putea reduce costurile este de a avea propria fabrica de unde sa ne luam energia necesara fluxului de productie. Programul de investitii pus in aplicare de actionarul majoritar al Alro este parte a strategiei de asigurare a competitivitatii firmei pe termen lung si are rolul de a face fata cererii crescande pentru aluminiu procesat”, a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al companiei. Strategia descrisa de acesta a condus deja la majorarea productiei de aluminiu de la 200.000, in 2002, la 260.000 tone, in 2006.
Inca din aprilie, Alro a demarat doua proiecte in scopul cresterii productivitatii: a cumparat echipamente Wagstaff in valoare de sase milioane de dolari pentru turnarea aliajelor dure din aluminiu si a investit noua milioane de dolari in modernizarea laminorului de benzi la cald. Numai in primele sase luni ale anului, compania a raportat investitii in protejarea mediului de aproximativ 25 de milioane de dolari.
Criza de ingineri
Conducerea singurului producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est intampina insa probleme in ceea ce priveste recrutarile de personal. Potrivit declaratiilor directorului general al companiei, Gheorghe Dobra, Alro are 15 posturi de ingineri neocupate.
„Este o problema mai veche a noastra, dar care inca este actuala. Avem nevoie de ingineri, avem cam 15 posturi vacante, pentru care nu gasim prea multi solicitanti. Am incercat pe toate caile - head-hunting, discutii directe cu facultatile de profil, recrutari directe prin anunturi afisate la poarta unitatii, dar in zadar. Toti tinerii s-au indreptat catre facultatile de drept si alte specializari; in ultimul timp, se pare insa ca Politehnica este in revenire. Numai ca noi am avea nevoie de ingineri profesionisti acum, nu peste cativa ani”, a afirmat Dobra, intr-o conferinta de presa organizata ieri, la sediul din Slatina.
Acesta a precizat ca deficitul de ingineri ii vizeaza doar pe cei cu specializare in metalurgie si in automatizare. Reprezentantii companiei nu au ezitat sa se laude cu nivelul salariului pe unitate, care ajunge la 2.200 de lei brut, raportat la un numar de salariati de 4.300.
ALUMINIU
Record european
In prezent, Alro inregistreaza cea mai mare productie de aluminiu intr-o singura fabrica din Europa: 260.000 de tone aluminiu pe an. Vinde in statele UE, SUA, Coreea de Sud si Arabia Saudita. Alro Sla-tina face parte dintr-un holding international, ce detine in Romania si Alum Tulcea, si Alprom Slatina.
Actionarul majoritar al grupului este Vitaly Machitsky. Cu investitii de aproape 700 de milioane de dolari in cinci ani, se preconizeaza ca Alro sa ajunga la o capacitate de productie de 450.000 de tone de aluminiu primar anual, in timp ce Alprom va realiza 120.000 de tone de produse din aluminiu, iar Alum - un milion de tone de alumina.