Un concert de muzica populara a fost pretextul lui Traian Basescu de a descinde aseara in Piata Universitatii din Capitala. Gigi Becali si Emil Constantinescu au incercat sa contracareze vizita presedintelui.
Basescu n-a aparut insa la ora 17.00 la intalnirea cu poporul, asa cum el insusi stabilise, ci cu trei ore si jumatate mai tarziu, cand in piata apucasera sa se stranga vreo 2.000 de oameni si in plin prime-time al programelor de televiziune.
„Unii incearca sa spuna ca acum am venit in Piata Universitatii. Au uitat ca am pus un ceas al Europei aici, ca am ingrijit-o si am pus flori, ca in 2002-2006, de Revelion, ne-am vazut aici. Piata Universitatii a ramas locul in care ne-am obisnuit sa fim toti romanii. Rog din tot sufletul fortele de ordine, dati gardurile la o parte pentru ca si cei cativa romani din fata Arhitecturii sa vina alaturi de alti romani. Ne-a despartit istoria si a pus Prutul intre noi”, a spus Basescu.
„Nu politizati Piata!”
Ora 16.00. Cateva zeci de protestatari purtand steaguri cu insemnele PNTCD se roteau lent in jurul fantanii de la Universitate. Aveau ceva de reprosat: „Unde-s tepele, Ba-securistule” scria pe o panza alba, pleostita pe asfalt.
Apare Emil Constantinescu. Vorbeste despre faptul ca in Piata Universitatii nimeni, nici macar Traian Basescu, nu trebuie sa politizeze spatiul. „Lasa, domnu' Constantinescu, ca stiu eu mai bine. Dumneata esti cu Iliescu acum!”, sare cu gura un barbat din multime, fara prea mult succes.
Ora 19.00. La kilometrul 0 a aparut si trioul din conducerea PD: Emil Boc-Vasile Blaga-Adriean Videanu. La nici un sfert de ora, prima baie de multime a facut-o Elena Udrea. Pensionarii s-au strans repede in jurul blondei de la Cotroceni. Fata lui Basescu a luat-o Gigi Becali, ajuns in Piata insotit de bodyguarzi, cu trei minute inainte de sosirea anuntata a presedintelui. Liderul PNG s-a inghesuit sa dea mana cu pensionarii adunati ciorchine in jurul sau, in timp ce Blaga l-a mustrat la ureche.
De mobilizarea pensionarilor s-a ocupat insa Asociatia pentru Initiativa Civica, acelasi ONG care si-a asumat oficial organizarea mitingurilor din Capitala, inainte de referendum. E o „coincidenta ca a fost un spectacol aici in seara asta”, a tinut sa sublinieze Basescu. „De altfel, de-asta am si intarziat”, a incheiat el.
Ora 19.50. Sosit in Piata Universitatii, presedintele Traian Basescu „s-a aruncat” direct in multime. Dintr-odata se face imbulzeala mare in jurul lui. Basescu strange maini si saruta copii sub privirile parintilor fericiti. Cate o pensionara se chinuieste sa iasa din stransoare strigand: „Vreau sa ies, vreau sa ies”. Dupa cateva minute, presedintele s-a refugiat intr-un cort, asteptand sa fie chemat de popor. Pe scena se canta de zor, iar multimea striga „Basescu, Basescu”.
Discursul de pe scena a fost insa scurt si nu a semanat nici pe departe cu un raport in fata natiunii. Basescu a vrut mai degraba sa demonstreze ca mitingul taranistilor de partea cealalta a bulevardului nu ar fi trebuit sa aiba loc.
„Nu exista decat romani buni”
„Este pacat ca din ‘90 incoace vrem sa ne impartim intre romani buni si rai. Nu exista decat romani buni”, a declarat Traian Basescu. Seful statului a mai spus pentru Realitatea TV ca el a fost la data promisa - adica trei luni de la referendum -, dar ca nu a gasit pe nimeni in Piata.
Mai mult, a insistat asupra faptului ca nu a ratat prima intalnire cu romanii, de pe 30 iunie, asa cum a fost criticat in presa: „Am venit atunci, erau 30-35 de grade afara si nu era nimeni in Piata”, s-a justificat seful statului.
Un alt bilant al serii ar putea fi urmatorul: cu sau fara raportul prezidential, una dintre artistele de muzica populara a asteptat minute bune sa-si ia hainele din cortul ocupat de presedinte, iar alegatoarea Elena Vlad, venita special din Arad sa-i dea presedintelui niste acte, a ramas fara ele. „Un SPP-ist mi le-a luat si acum nu stiu de unde sa le iau”, a pus punct femeia intalnirii cu Basescu.
ISTORIC
Simbolul Piata Universitatii > Pe 22 aprilie 1990 se declanseaza mineriada in Piata Universitatii. Dupa ce Emil Constantinescu a deschis balconul, pe 24 aprilie, aici au luat cuvantul sute de vorbitori care au contestat puterea de la Bucuresti si actiunile ei, au cerut inlaturarea vechilor comunisti din functiile de conducere, reforme si aflarea adevarului despre evenimentele din decembrie 1989.
> S-au ridicat baricade, s-au instalat corturi, iar perimetrul de la Universitate a fost declarat „Zona libera de neocomunism”.
> „Piata Universitatii este un spatiu deschis, al libertatii, plin de simbolistica”, spune analistul politic Cristian Parvulescu, iar Vladimir Pasti este de parere ca „simbolistica pe care acest loc tinde sa-l castige este de a nega sau de a contesta”. (Andreea Tuliga)
19 APRILIE 2007
Dupa suspendare, Traian Basescu, in mijlocul multimii
Traian Basescu s-a mai aflat in Piata Universitatii pe data de 19 aprilie 2007, dupa ce parlamentul a decis suspendarea sa din functie. Aproximativ 4.000 de persoane au iesit atunci in strada pentru a contesta decizia parlamentului.
„Va propun ca o data la trei luni sa ne vedem in Piata Universitatii in ultima sambata de la fiecare a treia luna. In ultima sambata, la ora 17.00, la fiecare trei luni, ne vedem in Piata Universitatii pentru raportul presedintelui in fata romanilor”, a promis seful statului la reconfirmarea sa in functie, dupa referendumul din 19 mai.
„Politica fara comunicare este deficitara, iar Basescu a preferat intotdeauna intalnirile directe cu cetatenii”, spune analistul politic Cristian Parvulescu. Acesta considera ca astfel de iesiri in public ii permit presedintelui sa restabileasca relatia cu electoratul pe care l-a cam uitat, pentru ca in primele trei luni de la reconfirmarea sa in functie „a cam absentat”, mai spune Parvulescu. (Andreea Tuliga)