Carnea de peste este cea mai buna pentru diete.
Nutritionistii o recomanda pentru ca se digera usor si este bogata in vitamine, fosfor si calciu.
Pestele este alimentul cel mai recomandat in dietele pentru slabit. Carnea de peste este slaba, are putine calorii si este o sursa bogata de proteine. In diete este esential insa tipul de peste pe care il consumati, sustin medicii nutritionisti.
Salaul si stiuca au putine calorii
Pestele de apa dulce are carnea mai slaba decat cel oceanic. Pestele oceanic este un aliment care are actiune anticancerigena, datorita aportului de fluor pe care il asigura organismului. Specialistii recomanda platica, salaul si stiuca, fiind peste cu carne slaba.
„Cei care au multe calorii sunt heringul, nisetrul, scrumbia, stavridul sau somnul”, spune medicul nutritionist Laura Ene, de la centrul Eden Spa.
Pestele este bogat in fosfor, calciu, iod, sodiu, potasiu, seleniu si vitaminele A, B si D. Fosforul si calciul ajuta la formarea dintilor si a oaselor si intervine in reglarea metabolismului energetic.
Preparati pestele in apa, nu in ulei
Carnea de peste este mai usor de digerat decat alte feluri de carne, dar depinde si de felul in care il gatiti. „Modul de preparare influenteaza foarte mult numarul de calorii. Tonul preparat in ulei va furniza de trei ori mai multe calorii decat cel preparat in apa”, precizeaza nutritionistul Laura Ene.
Cel mai bun este pestele fiert sau la gratar. Cel afumat este mai greu de digerat din cauza fumului folosit la prepararea sa. Din acest motiv, specialistii il recomanda in cantitati mici.
Copiii care mananca peste sunt mai inteligenti
Studiile arata ca micutii ale caror mame au consumat pe perioada sarcinii si alaptarii peste au o dezvoltare neuropsihica mai rapida si sunt mai inteligenti. Doua mese de peste pe saptamana incetinesc instalarea declinului capacitatilor intelectuale induse de imbatranire. Pestele gras (heringul, sardina sau somonul) este bogat in vitamina D, care ajuta la prevenirea aparitiei cariilor dentare sau a unor tulburari nervoase, creste imunitatea organismului si contribuie la buna functionare a glandelor tiroida, paratiroida si hipofiza.
„Suplimentarea aportului de vitamina D este necesara la copii si adolescenti in perioadele de crestere, la femeile insarcinate ori la persoanele varstnice, predispuse la osteoporoza”, sugereaza nutritionistul. Ficatul unor specii de peste oceanic (morunul sau codul) este bogat in vitamina A, care are rol important in procesul vederii, in dezvoltarea oaselor sau in functia de reproducere.
Consumati peste de trei ori pe saptamana
Pestele este bogat in acizi grasi de tip omega 3, considerate grasimi sanatoase, si care se gasesc din abundenta la pestele oceanic gras (somon, hering, macrou, sardine si pastrav). „Acizii grasi omega 3 au proprietati antiinflamatorii. Boli precum psoriazisul, poliartrita sau astmul bronsic pot raspunde pozitiv la o dieta in peste”, mai spune medicul nutritionist.
Studii ample au demonstrat ca un consum regulat de peste - de trei ori pe saptamana - previne si incetineste depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange. Consumul regulat de peste protejeaza impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare, cum ar fi infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arteriala sau tulburarile de ritm cardiac.