Comportamentul medicilor, dar si anxietatea pacientilor pot cauza asa-numitul efect nacebo.
Bolnavii se simt rau pentru ca sunt convinsi ca medicul sau tratamentele nu sunt bune.
Unii pacienti nu raspund bine la tratament din cauza efectului nacebo, arata un articol publicat de „Times”.
Acesta este opusul efectului placebo, acea stare de bine pe care o resimt pacientii dupa ce li se administreaza medicamente inactive din punct de vedere farmacologic, doar pentru ca sunt convinsi ca pastilele functioneaza.
Un sfert dintre pacienti trec prin efectul nacebo
Efectul nacebo se instaleaza atunci cand pacientii cred ca medicul care ii trateaza si medicamentele pe care le iau nu sunt bune. Simptomele li se inrautatesc, efectele adverse se exacerbeaza (apar mancarimi, dureri de cap), eficienta tratamentului scade.
Un studiu realizat de cercetatori italieni arata ca mai mult de un sfert dintre pacienti experimenteaza efectul nacebo atunci cand iau un medicament.
„Datele stranse de noi, de la un numar mare de pacienti, confirma faptul ca acest efect apare frecvent in practica clinica”, sugereaza cercetatorii italieni de la Spitalul Cardarelli, in „Jurnalul de Alergologie” si Imunologie Clinica.
Emotiile negative ii descurajeaza pe pacienti
Puterea pozitiva a placebo este de mult timp cunoscuta. Un raport al Scolii de Medicina din cadrul Universitatii Mississippi arata ca 40% dintre cei care iau antidepresive se simt bine. Acelasi efect se inregistreaza si la 31% dintre cei care cred ca iau pastilele potrivite, fara ca acestea sa fie antidepresive.
Mult mai putin este insa cunoscut efectul nacebo. Un alt studiu publicat in ultimul numar al revistei „Neuro-Science”, de catre specialistii Scolii Medicale de la Universitatea Turin, arata ca in aparitia acestui efect ar fi implicat un compus biologic numit colecistochinina.
„Sugestiile verbale negative pot produce anxietate. Aceasta activeaza colecistochinina, o substanta implicata in semnalarea durerii”, sugereaza cercetatorii.
Doctorul Brian Olshansky spune ca emotiile joaca un rol important in aparitia efectului nacebo. „Pacientii care sunt anxiosi si depresivi sunt mult mai predispusi la suferinta”, precizeaza el.
Doctorul Olshansky spune ca are importanta si modul in care doctorii se comporta cu pacientii: „Un doctor distant, dezinteresat va spori efectul nacebo asupra pacientilor. In schimb, un doctor empatic va mari increderea pacientilor”.
Doctorul Herbert Spiegel, de la Universitatea Columbia, explica efectul nacebo, amintind istoria unui pacient: „La un spital romano-catolic din America doctorii au chemat preotul pentru un pacient aflat in ultimul stadiu de boala. Din greseala, acesta a mers la salonul altui pacient. Peste 15 minute, omul a murit, in timp ce pacientul aflat in ultimul stadiu de boala a mai supravietuit cateva zile”, povesteste Herbert.
Opinia specialistilor romani
Medicii trebuie sa transmita incredere
In Romania, nu s-au facut inca studii privind efectul nacebo, dar la Centrul de Studiu al Durerii, din Iasi, medicii cerceteaza raspunsul bolnavilor la diferite tratamente.
„Daca spui unui pacient: incearca si tu acest medicament, poate te va face bine, va pleca dezamagit din cabinetul tau. Daca ii vorbesti despre rezultatele bune pe care le-a dat medicamentul, o sa aiba mai multa incredere si o sa urmeze cu strictete tratamentul”, comenteaza medicul Ostin Mungiu, presedintele Societatii Romane de Algeziologie.