Contractul de inchiriere cu Tineretului SA a fost semnat din partea Complexului "Lia Manoliu" de directorul Bogdan Gheorghe, care era, in acelasi timp, si administratorul firmei Tineretului SA.
Evenimentul zilei” continua dezvaluirile despre tunul imobiliar dat de magnatul Gabriel „Puiu” Popoviciu si asociatii sai prin inchirierea bazei sportive Strandul Tineretului din Capitala. Terenul de 80.000 de metri patrati, luat de la o institutie din subordinea statului, are in acest moment o valoare de piata de 320 de milioane de euro.
Oamenii lui Popoviciu au pre-luat baza sportiva de la Complexul „Lia Manoliu” - in proprietatea caruia se afla Strandul Tineretului -, in doua etape. In prima faza, au inchiriat 12.000 de metri patrati in anul 2000, prin firma Trigranit Romania SA, care acum se numeste Kiseleff Business Plaza.
Cea de-a doua faza a preluarii a fost mult mai complexa. O alta firma, Tineretului SA, infiintata de gruparea Bittner-Petrache si de o firma a lui Sorin Rosca Stanescu, a inchiriat trei ani mai tarziu si diferenta de teren de 68.000 mp.
Cel care a semnat contractul din partea statului, Bogdan Gheorghe, directorul Complexului „Lia Manoliu”, era si administrator al firmei Tineretului SA, afandu-se intr-un vadit conflict de interese. Firma Tineretului SA a fost preluata de Popoviciu&Co printr-un afacerist care le reprezinta interesele, Victor Topalu.
Semnatura lui Gingaras
Grosul bazei Strandul Tineretului a fost luat de la stat in 2003 de firma Tineretului SA, infiintata special pentru aceasta afacere de Bittner-Petrache, afaceristi de casa ai guvernului Adrian Nastase.
Complexul Sportiv National „Lia Manoliu”, proprietarul si administratorul Strandului Tineretului, a inchiriat firmei Tineretului SA 68.000 de metri patrati din baza pentru 49 de ani. Printr-o clauza contractuala speciala, firma are posibilitatea de a-si prelungi chiria cu alte doua perioade de 49 de ani.
Referatul de oportunitate pentru inchirierea bazei a fost intocmit de directorul general ad-junct al Complexului „Lia Manoliu”, Dan Tudose. „Inchirierea este o posibila solutie de a intretine, administra si dezvolta baza la standarde ridicate”, se spune in referat. Actul a fost inaintat ministrului sportului de atunci, PSD-istul Georgiu Gingaras, care a aprobat inchirierea.
Administratorul de la ANS
Chiria stabilita de contract pentru cele aproape 7 hectare de teren inchiriate a fost de 30 la suta din beneficiile realizate anual de Tineretului SA. Potrivit Ministerului Finantelor, firma nu a rea-lizat profit in niciun an de la infiintare. Astfel, acestia nu au platit niciun leu drept chirie, baza fiind inchiriata pe gratis.
Desi s-au angajat prin contract sa reabiliteze Strandul Tieneretului, administratorii firmei au inchis bazinele rand pe rand si au lasat intregul complex in paragina. Cea mai importanta semnatura care a parafat contractul cu Tineretului SA este cea a lui Bogdan Gheorghe, directorul general al Complexului „Lia Manoliu”.
Potrivit Registrului Comertului, in aceeasi perioada, Bogdan Gheorghe era si administratorul companiei Tineretului SA, careia complexul pe care il conducea i-a pus pe tava, cu niste conditii contractuale de neimaginat, Strandul Tineretului. Gheorghe s-a aflat intr-un flagrant conflict de interese, fiind in acelasi timp si reprezentantul statului, dar si al unei companii private.
Bogdan Gheorghe a fost promovat la inceputul verii in pozitia de secretar general al Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), autoritate in subordinea careia se afla Complexul „Lia Manoliu”.
Un proces timid
Bogdan Gheorghe nu mai este administrator al firmei Tineretului SA din noiembrie 2005. Acesta nu a putut fi contactat, fiind plecat in concediu in strainatate. In schimb, superiorul sau, Octavian Belu, presedintele ANS, a spus ca posibilul conflict de interese in care se afla Bogdan Gheorghe trebuie verificat, mai ales ca acesta ocupa un post de inalt functionar public.
ANS si Complexul „Lia Manoliu” au dat in judecata firma Tineretului SA pentru nerespectarea clauzelor contractuale. Jurista Complexului „Lia Manoliu”, Cristina Constantinescu, sustine ca institutia pe care o reprezinta a incercat sa-si rezolvele problemele financiare prin contractul de inchiriere. „Ei au venit cu un mare proiect, viabil la momentul respectiv. Eu nu aveam cum sa anticipez cum va merge”, a spus Constantinescu.
POZITII OFICIALE
„De ce as avea nevoie de informatii” Directorul actual al Complexului „Lia Manoliu”, Emil Cismas, a spus ca nu s-a intalnit niciodata cu actionarii firmei Tineretului SA, mai ales ca el nu era la conducerea complexului la data semnarii contractului. „De ce as avea eu nevoie de informatii despre Tineretului SA? Nu, Doamne fereste, de ce as fi stat eu de vorba cu oamenii de afaceri?”, a spus Cismas.
Cat despre procesul intentat de ANS si de „Lia Manoliu”, Cismas e de parere ca a fost o actiune pripita. Presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Belu, spera ca acest litigiu sa ia sfarsit cat mai curand si conflictul sa fie rezolvat pe cale amiabila. „Noi am cerut initial anularea contractului. Calea juridica ar putea bloca orice activitate acolo pentru cativa ani”, a spus Belu.
Potrivit acestuia, reprezentantii Tineretului SA se apara dand vina pe primarie pentru ca nu le-a acordat autorizatie de constructie, fara de care nu au putut investi in baza sportiva.
PLANURI IMOBILIARE
Stranduri sau shopping center?
Kiseleff Business Plaza SA, cealalta companie implicata in tunul de la Strandul Tineretului, a depus la Primaria Capitalei documentatia pentru a obtine Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si autorizatia de constructie pentru Ansamblul de Birouri Kiseleff. Din documentele firmei reiese ca aceasta intentiona sa construiasca o cladire de birouri, un hotel, spatii comerciale si parcari.
Avizul primariei a fost negativ, deoarece „schimbarea destinatiei terenurilor prevazute in planurile urbanistice ca spatii verzi amenajate este interzisa”. Strandul Tineretului este inclus in Planul Urbanistic General la categoria Spatii verzi pentru agrement - complexuri si baze sportive.
CU MOT Mc Moni’s, asociere cu statul
Alti 2.000 de metri patrati din Strandul Tineretului se afla in administrarea firmei Mc Moni’s SRL, detinuta de afaceristul Teodor Meita, care detine si lantul de restaurante Mc Moni’s. Contractul a fost incheiat in 1992 si a fost prelungit pana in 2012.
Mc Moni’s este asociata in participatiune cu Complexul „Lia Manoliu”. Firma lui Meita detine 2.000 de metri patrati, insa, potrivit unor surse din cadrul ANS, aceasta ocupa abuziv alti 2.000 de metri patrati.
SEMNATURI LA DOUA MAINI
Cine e Bogdan Gheorghe
Bogdan Gheorghe este secretarul general al Agentiei Nationale pentru Sport din luna martie a acestui an. A fost numit in aceasta functie de premierul Calin Popescu-Tariceanu dupa ce a castigat concursul pentru ocuparea postului vacant din institutie. Gheorghe are o experienta de peste zece ani in managementul sportiv. Inainte de a fi promovat pe un post de inalt functionar public, Gheorghe a fost director al Complexului Sportiv National „Lia Manoliu” si apoi al Salii Polivalente din Capitala.
CONEXIUNI NEBANUITE
Sorin Rosca Stanescu preda „stafeta” Compania Tineretului SA, firma care a inchiriat Strandul Tineretului, a fost infiintata special pentru acest scop. Actionarii fondatori ai firmei au fost Olimpia Ulrich (32%), Oana Lucutar (16%) si Mircea Parvu (4%), cei trei fiind interfata grupului de afaceri Bittner-Petrache.
Un alt asociat fondator a fost Victor Topalu (32%), omul lui „Puiu” Popoviciu. Restul de 16 procente din companie au fost detinute initial de off-shore-ul Diesow Ventures Limited din Cipru. La data inchirierii Strandului Tineretului, casuta postala ii apartinea lui Sorin Rosca Stanescu si unui partener al acestuia. Potrivit informatiilor detinute de EVZ, Rosca Stanescu controla 60% din Diesow Ventures Limited, iar partenerul acestuia 40%.
Compania Diesow a fost in anii 2004 si 2005 in atentia Oficiului pentru Spalarea Banilor. EVZ a dezvaluit anul trecut ca Rosca Stanescu s-a aflat in atentia Oficiului dupa ce a transferat cei 300.000 de euro din contul pe care il detinea la Banca Italo-Romena catre casuta postala Diesow Ventures Limited. Justificarea banilor era urmatoarea: „conform contractului incheiat intre Sorin Rosca Stanescu si Comac Ltd. Cipru”. Comac Ltd este un off-shore in spatele caruia se afla afaceristul Sorin Ovidiu Vintu.
Schimbul de locuri
In septembrie 2004, in Tineretului SA isi face intrarea Steluta Danciu (0,2%), sotia directorului ziarului „Ziua”, Sorin Rosca Stanescu. In noiembrie 2005, firma a ramas pe mainile lui Victor Topalu, toti ceilalti actionari care ii reprezentau pe Bittner, Petrache si pe Rosca Stanescu iesind din combinatie. Acesta a fost momentul in care afacerea „Strandul Tineretului” a fost practic preluata complet de oamenii lui Gabriel „Puiu” Popoviciu.
Anul trecut, in firma si-au facut intrarea si alti interpusi ai magnatului imobiliar. Lui Andrei Mihai Bejenaru, avocatul lui „Puiu” Popoviciu, i-au revenit 0,2%, iar lui Octavian Dan Harabagiu la fel (acesta este si administrator in firma AOL Servicii Expert, asociata in Kiseleff Business Plaza - cealalta companie implicata in Strandul Tineretului). Administratorul firmei este in acest moment Mihaela Luta, care nu a dorit sa faca vreun comentariu.
„Nu e nimic de spus”
Contactat de EVZ, actionarul principal al firmei Tineretului SA, Victor Topalu, a refuzat sa dea detalii despre procesul intentat de „Lia Manoliu”. „Eu nu stiu foarte multe despre acest conflict. Sunt o persoana privata si tin foarte mult la intimitatea actiunilor mele”, a spus acesta.
De asemenea, Topalu a refuzat sa vorbeasca despre planurile companiei sale pe terenul bazei sportive sau despre posibila implicare a lui Gabriel „Puiu” Popoviciu in afacerea de la Strandul Tineretului. „Deocamdata nu este nimic de spus, cand o sa fie ceva de spus, veti afla”, ne-a declarat Topalu. Cat despre Rosca Stanescu, Topalu a dat un raspuns si mai evaziv: „Relatia cu Sorin Rosca Stanescu este ca imi face mare placere sa il vad la televizor”.
PRINCIPIU
Tehnica pasilor marunti EVZ a dezvaluit ieri prima etapa a unei inginerii imobiliare prin care omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu a reusit, prin firme pe care le controleaza, sa inchirieze pe nimic Strandul Tineretului. Prima faza a afacerii a fost inchirierea a 12.000 metri patrati in schimbul unei sume anuale modice, de 86.500 de dolari.
Firma care a inchiriat prima felie a strandului se numeste Kiseleff Business Plaza SA (fosta Trigranit Romania SA). Surse din mediul de afaceri au declarat pentru EVZ ca in spatele Kiseleff Business Plaza SA se afla „Puiu” Popoviciu si asociatul acestuia, Radu Dimofte.
Cititi si: Tunul "Tineretului": 320.000.000 euro