Compania ceha de energie CEZ se pregateste sa preia, dupa negocieri care se vor dura doua luni, 10a din actiunile grupului ungar de petrol si gaze MOL, a anuntat ieri firma ungara.
Cele doua companii au semnat, joi, un memorandum privind o alianta strategica pentru construirea, in parteneriat, a centralelor electrice pe baza de gaze naturale in Slovacia si Ungaria. Acest proiect urmeaza sa aduca beneficii ambelor parti.
Pe de o parte va ajuta MOL sa micsoreze costurile de energie si sa imbunatateasca fluxul tehnologic al rafinariilor, iar pe de alta parte este o ocazie pentru CEZ sa se extinda pe piata energiei din Europa Centrala si de Sud-Est. Tranzactia este estimata la peste un miliard de euro.
Austriecii de la OMV si-au exprimat reticenta privind aceasta alianta. „Parteneriatul nu reprezinta etapa ideala de pegatire pentru viitoarea consolidare a industriei. Suntem de parere ca fuziunea MOL-OMV ar fi varianta mai buna”, a declarat Thomas Huemer, purtatorul de cuvant al OMV. In luna iunie, OMV a anuntat ca doreste sa negocieze o eventuala fuziune, negand ca va face o oferta de preluare ostila. In curand, insa, MOL va fi protejata prin lege de tentativa de preluare de catre OMV.
Guvernul de la Budapesta a publicat un proiect de lege menit sa impiedice companiile de stat straine sa cumpere active de importanta strategica din Ungaria, potrivit unui comunicat citat de Reuters. Oficiali din executivul ungar sustin ca acest proiect nu urmareste neaparat sa protejeze MOL, ci sa apere interesele strategice ale economiei ungare, in general.
In Romania, mai multe companii straine cu capital majoritar de stat au cumparat pachetele de actiuni care le asigura controlul companiilor de importanta strategica. Francezii de la Gaz de France controleaza Distrigaz Sud, grecii de la OTE detin pachetul majoritar la Romtelecom si austriecii de la OMV detin controlul asupra Petrom.