Biserica Neagra domina Brasovul

Biserica Neagra domina Brasovul

Cladirea-simbol a orasului Brasov, veche de peste 500 de ani, este una dintre destinatiile obligatorii ale celor o suta de mii de turisti care viziteaza anual orasul.

„Cand vom scoate si noi euro, ar trebui sa punem Biserica Neagra pe o moneda”, spune Marian Broscatan, agent vanzari in Brasov. Omul e sincer incantat. Are de ce.

Constructia Bisericii Negre a inceput in anul 1383, in timpul parohului Thomas Sander, pe locul unei stravechi biserici in stil romantic din prima jumatate a secolului al XIII-lea.

La prima invazie a turcilor, in anul 1421, biserica, inca neterminata, a fost distrusa in mare parte. Constructia bisericii s-a terminat abia in anul 1477. Actualul altar in stil neogotic a fost construit in anul 1866.

O destinatie obligatorie

Zilnic, Biserica Neagra e strajuita de fotografi amatori. Chiar daca nu intra toti inauntru, cei mai multi turisti care trec prin Brasov nu rateaza o poza langa impunatorul edificiu gotic.

„Nu prea sunt turisti care sa vina la Brasov sa nu viziteze Biserica Neagra. E ca o destinatie obligatorie”, spune Peter Simon, administrator la Parohia Evanghelica, cea care detine Biserica Neagra. Numarul turistilor ajunge si la 2.000 pe zi. „Cateodata e chiar inghesuiala, mai ca ramanem fara pliante sau vederi”, explica Simon.

Inauntru e o liniste „patriarhala”. Plimbarea prin biserica, acompaniata de muzica de orga ce se aude in surdina, te face sa vorbesti in soapta. Pana si copiii care tipa in afara bisericii devin brusc linistiti inauntru.

Pe stalpul de amvon se afla, sus, stema lui Ioan de Hunedoara, iar dedesubt coroana cu trunchiul de copac cu radacini, stema aurita a Brasovului din secolul al XVIII-lea.

Sub cele doua steme se afla un tablou vechi, reprezentandu-l pe reformatorul german Martin Luther. In nava laterala de nord inca se mai gasesc stranele senatorilor - membrii sfatului orasenesc si ai conducerii administrative a orasului Brasov, datand din 1696.

„Pur si simplu este frumos”

Diversii turisti, majoritatea straini, se plimba printre banci si admira covoarele sau picturile vechi de sute de ani. Bancile sunt cu speteze mobile, au fost instalate in 1937 odata cu incazirea centrala, ca sa permita spectatorilor sa ia parte la slujba si apoi sa se intoarca sa asculte concertele de orga.

Pe banci, trei cetateni arabi. „E frumos, aici nu trebuie sa bagam alte controverse. Pur si simplu este frumos de privit si linistitor”, spune unul dintre ei. La iesire, un turist neamt cu familia se confeseaza uimit: „Am auzit povesti, dar chiar nu credeam ca gasesc o astfel de oaza occidentala aici in Est!”. 

Mingea de tenis

Fotografiatul sau filmarile sunt interzise inauntru; se pot face doar cu aprobare speciala de la parohie. La intrare se pot cumpara insa carti postale cu mai toate detaliile importante. Pretul este totusi piperat: 8 lei bucata.

Printre cartile postale e si una cu o poveste aparte: statuia cu mingea de tenis de pe coroana. Mingea n-a fost sculptata; e acolo de cel putin 10 ani, de cand, se spune, un pustan a reusit un rever sanatos, si doar un ochi dibaci observa ca nu e vorba despre o bucata de piatra.

LEGENDA

Ucenicul invidiat de mester

Pe contrafortul din partea nordica a Bisericii Negre se afla o statuie ciudata, infatisand un copil care parca ar sta sa cada. Potrivit legendei, copilul era un ucenic foarte talentat, atat de talentat incat a starnit invidia unuia dintre mesterii care lucrau la ridicarea bisericii.

Ca sa scape de el, intr-o zi mesterul i-ar fi cerut copilului sa ridice ceva de pe cornisa zidului. Atunci cand acesta s-a aplecat, mesterul l-ar fi imbrancit si tanarul ucenic ar fi cazut in gol. Statueta de pe contrafort a fost facuta de colegii ucenicului, spune legenda, in semn de omagiu.

NUMELE

"Botezata” de un incendiu

Biserica Neagra (Schwarze Kirche - in germana) este numele pe care l-a primit biserica parohiala evanghelica luterana din orasul Kronstadt (actualmente Brasov) dupa marele incendiu care a pustiit localitatea in anul 1689.

Fumul si flacarile au innegrit cladirea si multa vreme exteriorul ei nu a putut fi restaurat, asa ca, treptat, edificiul a capatat numele Biserica Neagra.

Marele incendiu din anul 1689 a distrus acoperisul si interiorul cladirii. Renovarea a durat aproape 100 de ani, rastimp in care a fost ridicat acoperisul inalt de 20 de metri in forma care se pastreaza si astazi.

PLEDOARIE

„Crezi ca-l poti atinge pe Dumnezeu”

Cunoscuta soprana Felicia Filip este casatorita cu regizorul Cristian Mihailescu, directorul Operei din Brasov, si este convinsa ca Biserica Neagra merita sa fie una din cele 7 minuni ale Romaniei.

„Cu siguranta ca merita sa ocupe un loc nu numai intre minunile Romaniei, ci si ale lumii. Acolo, in zidurile acestei biserici, se afla foarte multa istorie si spiritualitate, adica ingredientele necesare pentru o astfel de clasificare. A fost un liant intre culturi si, alaturi de alte monumente, o poarta de intrare si de iesire in Europa”, crede soprana Felicia Filip, care a concertat in Biserica Neagra cu ocazia unei campanii de concerte religioase de Craciun.

„Cand canti acolo ai o stare de spirit care te face sa crezi ca poti atinge perfectiunea si pe Dumnezeu. Am cantat iarna, de obicei este destul de frig inauntru, sala era arhiplina si multi oameni au stat chiar si pe afara. Cu toate acestea, simteam o caldura ce nu poate fi descrisa in cuvinte”, isi aminteste soprana.

CULTURA

Concert de muzica de orga

Orga Bisericii Negre - una dintre cel mai mari din sud-estul Europei - este renumita pentru sonoritatea ei de o rara frumusete. Este cea mai mare orga mecanica din Romania (400 de tuburi) si a fost construita intre anii 1836 si 1839 de mesterul Buchholz din Berlin.

In 1924 s-a extins galeria din fata orgii pentru a permite sustinerea unor mari concerte de muzica sacra cu participarea corului bisericii. Acum, in biserica se organizeaza, traditional, in timpul verii, adevarate stagiuni de concerte cu muzica de orga.

FISA TEHNICA

Vedeta cartilor postale

Superlative. Este cea mai mare biserica gotica din Transilvania si cea mai mare cladire de cult din Romania (90 de metri lungime, 25-37 metri latime, inaltimea turnului cu cruce - 65 de metri). 

Gazduieste cel mai mare clopot din tara (6,3 tone), una dintre cele mai mari orgi din Europa de sud-est (400 de tuburi) si cea mai mare colectie din Europa de covoare vechi din Asia Mica. Notorietate. Este cladirea brasoveana care apare cel mai des pe carti postale, pe albume sau pe alte obiecte promotionale. Valoare. Este greu de estimat, intrucat un asemenea edificiu nu este si nici nu va fi vreodata de vanzare. Cum pentru castelul Bran, cu toate legendele lui, s-au cerut 60 de milioane de euro, brasovenii ar cere mult mai mult pe unul dintre simbolurile orasului. Potential turistic. Primeste aproximativ 100.000 de vizitatori pe an si este pe locul doi in topul obiectivelor turistice din judetul Brasov, dupa Castelul Bran si imprejurimile sale. Parcare. Accesul auto se poate face pana in apropierea bisericii, unde exista o parcare privata, cu aproximativ 150 de locuri. Tarif: 2 lei/ora. In centrul Brasovului exista insa numeroase alte parcari, cu sute de locuri, la care tariful este de 1 leu/ora. Cazare si masa. In centrul orasului si in imprejurimi exista zeci de hoteluri si pensiuni si zeci de restaurante cochete. Orar de vizitare.  Zilnic, intre 10.00-17.00. Tarif. Adulti - 4 lei. Pensionari, elevi, studenti - 2 lei. Fotografiatul si filmatul sunt interzise.

VOX POPULI

„Merita un loc in primele 7”

Marius Ola, patron: „Mi se pare normal ca Biserica Neagra sa intre in clasamentul minunilor. Pastreaza spiritul german in Romania si ne arata ca facem parte din Europa. Mergi de la Berlin 2.000 de kilometri inspre Est si dai de asa ceva, iti vine a crede? Uite ca se poate, nu suntem de nicaieri”.

Victor Tuica, colonel in rezerva: „Biserica Neagra merita un loc in primele 7 minuni ale Romaniei. Poate chiar in primele trei pentru ca este, cum sa zic, chiar minunata!”.

Alexandru Comsa, functionar: „Cred ca nominalizarea si o eventuala prezenta intr-un astfel de top ar fi benefica. Ar fi un plus pentru turism, iar Biserica Neagra e ceva cu care am putea sa ne laudam. Orice turist care ar veni in Romania ar putea primi o brosura: „Uite omule, astea sunt minunile, mandriile noastre nationale. Mergi si viziteaza!”„.

Cititi si:

Biserica Densus, un templu romanesc

Miracolul din burta muntelui

Cuibul de vulturi al Corvinilor

Capitala-minune a Europei

Veselie mare la cimitir

Mostenire dacica

Cetatea care traieste si azi

Ateneul, bijuteria pentru care romanii au dat cate un leu

Peles, blazonul regal al Romaniei

Cititorii propun alte posibile "minuni"

Casa Poporului, "vedeta" controversata Crucea si spada sasilor Mogosoaia, palatul domnesc

Manastire 'nalta, cum n-a mai fost alta

Pe aici nu se trece decat cu piosenie

Cursa pentru voturi

Mii de cititori voteaza minunile Romaniei

Vor o minune in ograda lor

Hurez, mostenirea lui Brancoveanu

Muntele facut in calea apelor

Bisericile pictate din nordul Moldovei

Castelul Bran, vandut de Dracula

Piata Unirii din Timisoara

Orasele din tara au intrat in febra minunilor

Cele 7 minuni de pe lista ambasadorului Michael Guest

Triunghi cultural in capitala Moldovei

Brancusi, minunile fara sfarsit

Cazinoul, simbolul Constantei

Ne puteți urmări și pe Google News