"Unul dintre parlamentarii europeni trebuie sa fie orientat pe cultura"
- Adam Popescu
- 26 august 2007, 03:00
Mihaela Mihai vrea sa candideze ca independenta la alegerile pentru Parlamentul European.
Cunoscuta interpreta si presedinta Uniunii Artistilor Liber-Profesionisti din Romania spune ca vrea sa schimbe locul tarii noastre in Europa, promovand cultura si identitatea poporului roman.
Activitatea de politica sociala pe care a desfasurat-o elaborand legi pentru artisti a facut-o pe Mihaela Mihai sa se gandeasca la posibilitatea de a candida la alegerile europarlamentare.
Bazandu-se pe experienta sa in Comunicare si pe faptul ca vorbeste doua limbi straine, cunoscuta interpreta considera ca locul ei este mai mult acolo decat in Romania, unde spune ca si-a atins deja limitele.
„Mergand in Parlamentul European, ma intorc in lumea mea, pentru a continua sa-mi servesc tara. Eu stiu mai bine sa discut cu oamenii aceia, sa negociez cu ei, decat cu cei de-aici. In ceea ce-i priveste pe politicienii romani, nu avem intotdeauna acelasi limbaj, nu avem aceleasi valori. Si, daca nu avem aceleasi valori, clar apare samanta de conflict. Si am obosit sa lupt cu reaua-credinta sau cu ignoranta, pentru ca abia dupa aceea sa gasesc resursele ca sa construiesc ceva bun. Nu ma consoleaza faptul ca unii revin dupa patru-cinci ani spunandu-mi „ati avut dreptate, doamna”. Intre timp m-au istovit cu indaratnicia lor agresiva”, spune Mihaela Mihai.
In cautarea echilibrului
Presedinta Uniunii Artistilor Liber Profesionisti din Romania vrea sa schimbe imaginea tarii noastre in Europa promovand cultura si identitatea poporului roman.
„Eu cred ca intre acei 35 de parlamentari romani trebuie sa existe si unul care sa fie specializat in probleme de cultura, pentru ca ea inseamna identitatea noastra, inseamna mai mult decat spectacol, muzica, pictura... Cand spui „identitate”, inseamna ca ai trecut deja si prin muzica, si prin literatura, prin patrimoniu, monumente, inclusiv prin invatamant, pentru ca acesta pune bazele continuitatii identitatii noastre si a evolutiei ei. Un popor fara cultura nu exista.”
Recunoaste ca a fost influentata in formarea gandirii sale de cei 25 de ani petrecuti in Franta, care intotdeauna a fost mai mult de stanga. Asadar, unul dintre obiectivele sale, daca va ajunge parlamentar european, este acela de a pastra un echilibru intre protectia sociala si libertatea de a intreprinde.
O viziune de centru-stanga A optat sa fie independenta, desi asa este mult mai greu sa ajunga acolo. Ar fi putut candida din partea mai multor partide politice. „Am fost membra in Partidul Liberal. M-am inscris in anul de dinaintea alegerilor, dupa ce am fost curtata in mod diplomatic de diverse persoane din PNL, incepand cu Mona Musca, pe care am cunoscut-o cand m-am dus cu dosarul pentru Legea artistilor, ea fiind atunci in Comisia de Cultura de la Camera Deputatilor. Ea a avut inteligenta sa vada care era interesul si pentru cariera ei, si pentru partid - sa iasa in fata cu o lege care este populara, care oferea o imagine buna”, marturiseste Mihaela Mihai.
A primit si propunerea de a intra in Partidul Social Democrat, de care ar fi fost mai aproape ca viziune. „La un moment dat, l-am intalnit pe Adrian Nastase, pe-atunci prim-ministru, si i-am spus ca as vrea sa discutam despre pensiile artistilor. Peste cinci zile mi-a propus o intalnire, si atunci am demarat proiectul. El mi-a propus sa ma inscriu in PSD si mi-a spus ca-mi face chiar el recomandarea.
M-am gandit vreo doua saptamani si, pana la urma, i-am spus ca sunt de acord pentru ca eu aveam oricum o viziune mai de stanga”, adauga interpreta. Nu am fost agreata de domnul Octav Cozmanca pentru ca, la intalnirea pe care am avut-o, am conditionat inscrierea mea de obtinerea unor avantaje pentru breasla artistilor.
Mihaela Mihai vine cu un nou proiect muzical, un duet cu un tanar cantaret foarte talentat, Mihai Bajinaru. Nu vrea sa dea mai multe detalii, dar spune ca au inregistrat deja piesa. Chiar si dupa atatia ani in lumea muzicala, interpreta recunoaste ca mai are inca emotii cand urca pe scena.
Intrebata care este diferenta intre Mihaela Mihai de la inceputul carierei si cea de astazi, a marturisit ca cea de-acum si-a cam pierdut naivitatea.
„In anumite situatii este un lucru bun, pentru ca pot sa-mi apar mai ferm ideile si proiectele. Cand esti naiv ai impresia ca toata lumea iti vrea binele si ca e destul sa vrei si sa spui pentru a reusi. Ajuta cateodata si naivitatea pentru ca nu mai ai franele pe care le ai cand esti prea lucid, cum a fi autocenzura, pe care o aveam noi pe vremea comunismului. Aia era mai rea decat insasi cenzura oficiala”, spune ea. Talente si tineri artisti
Despre tinerii artisti de astazi spune ca au o sansa imensa comparativ cu cei din generatia sa. „Tinerii nu-si dau seama de dimensiunea efortului pe care ar trebui sa-l depuna pentru a merita sansa pe care o au si pentru a o exploata cum trebuie. Este pacat ca nu au in spate o politica culturala care sa-i incurajeze, sa-i treaca granitele. Apar si talente, dar a fost foarte dura perioada asta din ultimii 15 ani, cand a avut loc o dezlantuire de vulgaritate care m-a intristat si m-a indepartat de lumea lor. Si nu e in totalitate vina lor. Pentru ca ei au fost luati si dusi de val intr-un sistem care s-a creat ad-hoc dupa Revolutie, in care s-au inventat peste noapte producatori de discuri si directori artistici care erau niste fosti vanzatori de discuri-pirat in piete, niste samsari, nu producatori de discuri. Fara studii muzicale, ei au facut comert salbatic, manipuland tineri fara talent si usor de inlocuit, mai ales in trupele de hip-hop. De aceea le-au facut baraj unor artisti ca mine si ca altii din generatia noastra sau chiar unora tineri care aveau talent cu adevarat”, spune Mihaela Mihai.
Nu s-a despartit de marea ei dragoste, muzica, asa ca tocmai a inregistrat o piesa, un duet cu un tanar cantaret. „Tocmai am inregistrat o piesa, straina, desi eu in general nu cantam piese straine. Am intalnit la un spectacol un tanar cantaret foarte talentat, Mihai Bajinaru, si cum imi venise de mai de mult ideea de a incerca niste duete, i-am propus asta dupa ce l-am auzit cantand. Am facut un test, am invatat o piesa destul de grea, „Vivo per lei”. Am cantat-o impreuna pe scena de cateva ori si, cum a fost foarte bine primita, am si rezervat studio si am inregistrat-o. A iesit foarte frumos”, crede artista.
Emotiile de scena
Recunoaste ca are mari emotii cand urca pe scena si spune ca va avea pentru tot restul vietii. „In clipa in care te urci pe scena si ai luminile in fata si simti publicul care palpita in sala, daca ai harul de artist adevarat aproape ca simti directia de unde vine unda pozitiva sau negativa.
Eu asa simt pe scena. Percep in spatiu felul cum ma judeca publicul. Poate de aceea atunci cand te afli pe scena ai tendinta sa te adresezi mai mult catre o anumita parte a salii. Stabilesti o legatura invizibila, foarte puternica, apoi amplifici comunicarea ca sa-i convingi si pe ceilalti”, spune Mihaela Mihai.
Carte de vizita
A infiintat Uniunea Artistilor Liber Profesionisti din Romania
> Mihaela Mihai este absolventa a Conservatorului National de Muzica - Bucuresti.
> A obtinut Premiul I la Festivalul international „Coupe d'Europe du Tour de Chant”, in Belgia, in 1971, si multe alte premii la diverse festivaluri internationale: Cerbul de Aur, Berlin, Sopot etc.
> A jucat roluri principale in filme precum „Bariera” si „Asediul”, in regia lui Mircea Muresan.
> Este presedinta Uniunii Artistilor Liber Profesionisti din Romania, pe care a infiintat-o.
> A studiat la Universitatea Paris X - cursul postuniversitar intitulat „Noi tehnici de Comunicare”
> A predat cursuri de Comunicare ziaristilor de la France 3 Television-Paris.
Carte
„De la Democratie en Amerique” - Alexis de Tocqueville
Mihaela Mihai reciteste aceasta carte, considerand-o mai de actualitate decat oricand. „Noi descoperim democratia de cativa ani. Aici este vorba despre un studiu comparativ intre felul cum este analizata nasterea evolutiva si sistemul de functionare ale unei democratii asa cum este cea din Statele Unite, de ce s-a putut ea naste acolo si in ce conditii, comparata cu filosofia lui Marx, care pretindea ca democratia se poate cladi, dar numai distrugand tot ce-a fost inainte.” Mihaela Mihai gandeste ca exista intotdeauna ceva de invatat citindu-l pe Alexis de Tocqueville.
Achizitie
Vaza cumparata dintr-un magazin din Paris
A cumparat aceasta vaza dintr-un magazin ieftin din Paris, dar ii place foarte mult pentru ca este foarte eleganta. „Nuanta aceasta de gri permite sa pui orice fel de flori in ea. Are o forma foarte echilibrata si este frumoasa prin simplitatea ei. Este probabil cel mai ieftin obiect pe care l-am cumparat vreodata. L-am vazut intr-un magazin din Paris, intr-o suburbie amarata. Eu am curiozitatea de a scotoci mereu peste tot si darul de a descoperi mici minuni acolo unde nu se asteapta nimeni. Mai am vaze, unele pretioase, din cristal, dar pe niciuna n-o iubesc la fel ca pe asta”, spune Mihaela Mihai.
Cadou
Oaia cu lana de aur, de la fiica ei
Acest obiect este prima realizare a fetitei sale la gradinita. I-a fost facuta cadou de Ziua Mamei. „Face referinta la legenda cu lana de aur, pe care au cautat-o toti vitejii din Antichitate si care simbolizeaza de fapt intelepciunea. A rezistat la toate mutarile mele, la cate case am schimbat, la cate obiecte am pierdut pe drum... A trecut prin toate valurile vietii si a ramas alaturi de mine. Ceea ce este legat de fata mea este radacina mea de viata cea mai puternica”, spune Mihaela Mihai.
Obiect de decor
Broasca testoasa care aduce noroc
A cumparat-o de la talciocul din Paris, dupa ce o buna prietena i-a spus ca-si doreste una, pentru ca poarta noroc. „E facuta de niste africani si am luat-o pentru ca o veche prietena de-a mea mi-a spus ca viseaza sa aiba pe birou o broasca testoasa pentru ca poarta noroc. Am tinut minte acest lucru si, dupa trei luni, cand am ajuns la Paris, am cautat broaste testoase. Pentru ca sunt foarte superstitioasa, am zis ca daca ii cumpar ei trebuie sa mai iau una pentru mine si una pentru fata mea. Intr-adevar, anul 2007 a fost mai bun pentru mine decat 2006 si ma amuza sa cred ca broasca testoasa mi-a purtat noroc.
Sfatul Mihaelei Mihai
„Nu uitati ca va datorati voua insiva respect!”
In clipa in care te respecti pe tine nu faci lucrurile de mantuiala si ai si bunul-simt de a-ti da seama ca poate nu esti facut pentru o anumita cariera. Dar daca tu chiar simti ca porti in tine „focul sacru” si esti talentat, te implici intr-o pregatire extrem de profunda si de serioasa pentru a deveni un profesionist adevarat.
Fata nevazuta
Si-a cumparat o „spinare de deal”
> Mihaela Mihai spune ca a invatat de la francezi ca trebuie sa-ti faci si timp liber. „Exista un dicton care spune „Caritatea bine ordonata incepe cu tine insuti”. La inceput am luat-o ca pe-o forma de egoism, de zgarcenie tipic catolica. Sa avem noi si pe urma mai dam si la saraci... Si intr-o zi am avut o revelatie si mi-am dat seama cata dreptate aveau. Pentru a darui celorlati trebuie sa ai de unde.
Trebuie sa ai nu numai bunuri materiale - bani, mancare, haine, ci si disponibilitate interioara - energia, rabdarea, dorinta de a gasi timpul necesar. Pentru asta trebuie sa te simti tu bine, sa ai un echilibru interior, pentru ca altfel esti obosit, nervos si, chiar daca vrei sa le faci bine celorlati, va fi o suferinta pentru toti”, spune interpreta.
> Asa ca isi face timp liber si merge cat de des poate la tara, unde si-a cumparat „o spinare de deal”. „Asa imi place mie sa-i spun. Este un deal cu o deschidere de 180 de grade in fata si se vad pasuni, capite, padure, turme de oi... Ce e extraordinar e ca deschiderea asta iti da si mintal spatiu, respiri altfel, iar noaptea bolta cerului este fabuloasa. Fiecare noapte in care dorm acolo e importanta pentru mine”, adauga ea.
> Desi este exigenta cu ea insasi, spune ca prefera sa evite falsa modestie si recunoaste ca face tot posibilul pentru a arata bine. „Stiu ca arat bine si vreau sa ma mentin, sa imbatranesc frumos pentru ca batranetea e o degradare pentru noi toti. Este si o chestiune de demnitate, vreau sa imbatranesc cu lumina in privire. Sunt o persoana publica, am obligatia profesionala de a supraveghea mereu cum arata parul meu, cum arata machiajul, cum ma imbrac...”