In ton cu traditia romaneasca de a face haz de necaz am putea spune ca deprecierea leului a adus o inflatie de muzica buna!
Chiar daca filarmonicile si operele au pus lacatul pe usa, muzicienii nu sunt cu totii in vacanta.
Dimpotriva, multi dintre ei abia asteapta vacanta pentru a participa la diverse festivaluri, plasate in mod iscusit in zone turistice, cum ar fi Sinaia, Brasov, Sighisoara, Miercurea-Ciuc, Sibiu.
In saptamana care s-a incheiat pe 19 august cu sarbatorirea zilei de nastere a lui George Enescu, la Sinaia s-au reunit, in splendida ambianta a Castelului Peles si a Cazinoului, instrumentisti din Elvetia, Ungaria si Romania, in cadrul celei de-a opta editii a Festivalului „Enescu si muzica lumii”.
Publicul foarte numeros a aplaudat creatii dintre cele mai diverse, de la preclasici la contemporani. Au participat unii dintre cei mai cunoscuti interpreti romani, de la Valentin Gheorghiu la Gabriel Croitoru, de la Cvartetul Voces la Viniciu Moroianu si Marin Cazacu (director artistic al acestui traditional eveniment estival), cele cinci seri ale festivalului aducand pe afis si alti distinsi invitati, unii sositi de la mii de kilometri distanta.
Concomitent, in orasul de la poalele Tampei s-a derulat a cincea editie a Festivalului „Cetatea muzicala a Brasovului”, reuniune muzicala internationala coordonata de Serban Lupu.
Ca de obicei, festivalul a prezentat o paleta larga de genuri muzicale, de la muzica de camera la jazz, pe scena urcand interpreti de prestigiu cum ar fi violonistul Serban Lupu (in 12 momente muzicale!), Ian Hobson, Mirel Iancovici, Lory Walfisch, Andrei Tanasescu, Marc Toote, Marius Popp, Studioul de muzica veche, dar si tanara pianista Luiza Borac, laureata Premiului BBC, dupa cum am mai scris in aceasta rubrica. Pe parcursul a doua zile a avut loc si un interesant simpozion, la care au participat muzicologi, compozitori si o parte dintre solisti.
Publicul a avut acces liber in sala „Reduta” - centru cultural istoric, marcat de prezentele lui Eminescu si Enescu.