Se spune ca substantele chimice continute de produsele de infrumusetare pot dauna tenului, dar unii experti sustin contrariul.
Manate de promisiunea tineretii vesnice si a unui ten fara imperfectiuni, femeile iau cu asalt magazinele de cosmetice. Chimistul Ricard Bence, citat de publicatia britanica „Times”, sustine ca sutele de substante chimice pe care le absoarbe pielea din produsele cosmetice folosite zi de zi fac mai mult rau decat bine.
Dupa ce a studiat timp de trei ani ingredientele continute de cele mai folosite cosmetice, cum ar fi fondul de ten, rimelul, cremele hidratante si chiar lotiunile pentru bebelusi, el a ajuns la concluzia ca multi dintre compusi nu numai ca irita pielea, dar pot provoca imbatranirea prematura.
Lista neagra a ingredientelor
Cercetarile sale au fost efectuate in urma unui raport publicat de revista „In-Cosmetics”, care afirma ca pielea unei femei absoarbe anual aproximativ doua kilograme de compusi chimici din cosmetice. Richard Bence a facut o lista cu substante care pot irita pielea, din care fac parte ingredientele folosite la sampoane si spumele de ras (sodium lauryl sulphate), parabenii (conservanti utilizati in industria cosmeticelor) si cocamide MEA (substanta care leaga ingredientele continute de numeroase creme).
Chimistul britanic afirma ca absorbirea acestor chimicale prin piele este mult mai periculoasa decat inghitirea lor. „Daca rujul de pe buze ajunge in cavitatea bucala, acesta este descompus de enzimele din saliva. Dar daca substantele ajung in sange, nu mai exista nicio protectie.”
Fumatul si poluarea, dusmanii tenului
Pe de alta parte, dr. Nick Lowe, profesor de dermatologie la UCLA, Facultatea de Medicina, afirma ca efectele mediului inconjurator asupra pielii sunt mult mai nocive decat cosmeticele. „Poluarea, expunerea exagerata la soare si fumatul dauneaza pielii mai mult decat orice alt produs cosmetic”, sustine Lowe.
PREFERINTE
Produse naturiste sau „de laborator”
> Potrivit publicatiei „Times”, in industria cosmeticelor exista doua tabere: una a oamenilor in halate albe din laboratoare, care promoveaza cremele cu vitamine si alti aditivi, si alta a celor care indeamna la folosirea produselor organice, pe baza de plante.
> Orice produs cosmetic trebuie ales in functie de tipul de ten.
> Produsele care apartin unor marci cunoscute beneficiaza de teste indelungate inainte de a iesi pe piata, asa ca sunt mai sigure.
> Produsele naturiste, pe baza de plante, nu sunt intotdeauna mai ieftine decat cele „de laborator”. Companiile care le produc vor sa scoata un profit din vanzarea lor.