Mariana Bitang intre Cotroceni si sala de antrenament

Mariana Bitang intre Cotroceni si sala de antrenament

Mariana Bitang considera ca secretul marilor performante in gimnastica este o combinatie intre munca, seriozitate, tenacitate.

S-a intors in sala de antrenament la rugamintea Catalinei Ponor si spera ca ea sa se descurce cat mai bine la Mondiale. „Daca va veni si o medalie, cu atat mai bine”, spune antrenoarea. Mariana Bitang are incredere in Catalina Ponor si crede ca aceasta are sanse sa revina. De aceea a si acceptat, la  rugamintea ei, s-o antreneze din nou. Crede insa ca un Campionat National nu se compara cu unul Mondial si nu vrea sa faca pronosticuri, mai ales ca nu-i stie pe adversari.

„Mi-e greu sa ma pronunt care sunt sansele ei la o medalie sau cat de stralucitoare va fi ea, pentru ca se pregateste doar de trei luni dupa o absenta de un an. Singura pretentie pe care o am de la ea la acest Campionat Mondial este sa-si faca treaba cat mai bine, atat cat a fost capabila sa se pregateasca in aceste trei luni. Daca va veni si o medalie, cu atat mai bine”, spune Mariana Bitang.

Relatia cu gimnastele

Crede ca este obligatoriu ca antrenorul si sportivul sa formeze o echipa, iar intre ei trebuie sa existe o comunicare „corecta si cinstita” pentru a obtine performante. „Am observat acum diferenta foarte mare intre modul in care comunic cu Ponor la 20 de ani si modul in care comunicam cu ea la 16 ani. A fost destul de dificil pentru ca am lucrat cu copii, cu adolescenti in formare. Or, ei au tendinta permanenta de a ascunde unele lucruri.

Aflai mult prea tarziu ca ii doare ceva, desi le explicai ca mai bine zici din prima secunda in care a aparut o durere, pentru ca asa o poti remedia intr-o zi sau doua, decat sa lasi ca problema sa se agraveze. Recuperarea este mult mai anevoioasa”, completeaza Bitang. Ea spune ca, pentru a obtine performante, e foarte important sa afli ceea ce crede si ce simte sportivul.

Sali de antrenament renovate

Mariana Bitang  este de parere ca exista sali de gimnastica destul de bine dotate si ca nu aceasta este marea problema a acestui sport. „Exista un paradox. Noi ieseam campioni olimpici si mondiali cand infrastructura era la pamant. Daca s-a putut atunci ca gimnastii sa  devina campioni mondiali si olimpici, ma intreb, acum, oare singura justificare e ca nu avem conditii?”, spune Bitang.

Ea spune ca salile de referinta pentru gimnastica feminina sunt destul de bine dotate. „Sala de la Deva e renovata la ultimele standarde mondiale, iar cea de la Onesti de-abia a iesit din procesul de renovare si de redotare cu aparatura de ultima generatie”, adauga antrenoarea.

DECORATII

Medalii ca recunoastere a activitatii sale

In 1994 a primit titlul de Antrenor emerit, in 2000 Diploma de onoare si titlul de Entraineur Honoraire, oferit de Federatia Internationala de Gimnastica, dar si Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Ofiter. In 2004 a primit Meritul Sportiv clasa a treia cu doua barete si Steaua Romaniei in grad de Comandor. In 2005 a primit Colanul de aur al Comitetului Olimpic Roman.

„Pentru mine aceste decoratii inseamna recunoasterea faptului ca am facut ceva intr-un anumit domeniu si aprecierea institutiilor respective pentru munca pe care am prestat-o la un moment dat. Inseamna foarte mult atata vreme cat vin de la o institutie, fie Comitetul Olimpic, fie presedintia sau din partea oricarei alteia. O astfel de diploma este o distinctie, si cu cat aceasta este mai inalta, cu atat este mai onorant pentru tine”, spune Mariana Bitang.

CARTE DE VIZITA

A obtinut de-a lungul carierei de antrenor 152 de medalii

> Mariana Bitang s-a nascut pe 3 august 1962

> In 1985 a absolvit Academia de Educatie Fizica si Sport

> Intre 1985 si 1992 a fost profesor-antrenor la clubul sportiv Deva

> Intre 1992 si 2005 a fost antrenor al Lotului Olimpic feminin de gimnastica

> A pregatit gimnasti care au participat la trei editii ale Jocurilor Olimpice, zece editii ale Campionatelor Mondiale, sapte editii ale Campionatelor Europene, patru editii de Cupa Mondiala, sapte editii ale Campionatelor Europene de Juniori

> In perioada in care a fost antrenor al Lotului Olimpic feminin de gimnastica a obtinut 152 de medalii - 62 de aur, 49 de argint si 41 de bronz. Distributia medaliilor este: 19 medalii olimpice, 44 medalii mondiale, 36 medalii europene (seniori), 44 medalii europene (juniori), 16 medalii la Cupa Mondiala.

> In prezent este si consilier prezidential pe probleme de sport la Palatul Cotroceni.

Spune despre ea ca e perfectionista atat in ceea ce priveste activitatea profesionala, cat si cea casnica. „Nu stiu daca e o calitate sau un defect, dar sunt convinsa ca aceasta exigenta a dus la obtinerea unor rezultate pentru care spun eu ca a meritat”, crede Mariana Bitang. Antrenoarea  este de parere ca, in ultimul timp, copiii nu se mai indreapta spre sport, inclusiv spre gimnastica. „Nu mai sunt copii, in general, la sportul de performanta. Acum, fiindca am analizat mai mult situatia, mi-am dat seama ca aceia care provin dintr-un mediu in care isi permit se duc si fac tenis, baschet, balet, natatie intr-un cadru strict privat.

Nu merg spre sportul de performanta decat foarte rar. Restul copiilor, de fapt cei din randul carora se face selectia pentru sportul de performanta, au parinti care nu-si permit si nu au fonduri ca sa sustina pregatirea lor. Asta cred ca este principala motivatie pentru care nu mai avem baza de selectie cam la toate sporturile”, spune Mariana Bitang.

Educarea tinerei generatii

Consilier prezidential pe probleme de sport, Mariana Bitang spune ca sportul are o mare importanta pentru societate si ca de aceea trebuie promovat mult mai mult. „Noi nu trebuie sa facem neaparat pledoaria sportului de inalta performanta, pentru ca acolo ajung doar varfurile si cei extraordinar de dotati, cei care au calitati in acest domeniu. Noi trebuie sa invatam aceasta natiune ca prin investitia in sport si prin deprinderea copiilor de a face miscare le facem un bine pentru mai tarziu”, completeaza Bitang.

A educa tanara generatie inseamna insa si a crea facilitati pentru a-i atrage. „Decat sa mearga intr-un bar sau intr-o discoteca, mai bine faci o nocturna si joaca un baschet sau un tenis. Pentru a-i atrage catre sport si ai distrage din alte directii trebuie sa apara insa niste facilitati”.

Gimnastica, un sport reprezentativ

Desi nu mai antreneaza lotul national, ci doar o singura componenta a acestuia, Mariana Bitang spera ca gimnastica romaneasca sa nu-si piarda din valoare.

„Mie mi-ar placea si mi-as dori din suflet ca gimnastica sa ramana un fanion al sportului romanesc pentru ca, daca mai intrebi prin lumea asta larga ceva despre Romania, nu prea stiu ei nici despre politica, nici despre altceva decat despre Nadia Comaneci. Poate ca sunt si putin egoista pentru ca am lucrat in acest domeniu, dar e pacat sa stricam ceea ce am avut bun candva. Sper ca gimnastica sa ramana acolo unde i-a stat atat de bine  atat de mult timp”, adauga Mariana Bitang.

FATA NEVAZUTA

Relatie stransa cu fostele gimnaste

> Recunoaste ca, in ultimul timp, din cauza programului foarte incarcat nu a mai avut timp sa citeasca la fel de mult ca altadata. „Promit insa ca, dupa Campionatele Mondiale,  primul lucru pe care il voi face va fi sa reincep sa citesc. Nu ma intrebati ce, ma voi duce intr-o librarie si voi alege atunci.” Nu are un autor preferat si spune ca depinde de starea de spirit in care este pentru a putea citi un anumit roman.

> Mariana Bitang pastreaza legatura cu fostele gimnaste pe care le-a antrenat si spune ca le ajuta ori de cate ori acestea intampina vreo problema. Ea crede ca timpul pe care l-au petrecut impreuna le-a facut sa se simta ca intr-o familie.

> „Cu marea majoritate a fostelor gimnaste pastrez legatura, chiar daca unele dintre ele au renuntat la sport de zece ani sau  chiar mai bine. Vorbesc cu ele, iar in masura in care intervin probleme si pot sa ajut cu ceva voi face asta cu cea mai mare placere pentru ca mie imi place sau mi-a placut intotdeauna sa cred ca am fost acolo ca o familie si ca aceasta legatura speciala care s-a creat intre noi va dainui si peste ani, nu s-a limitat la numarul strict de ani in care am lucrat impreuna. Si faptul ca tinem legatura chiar daca multe dintre ele au deja copii certifica faptul ca am fost o familie”, spune Bitang.

COMPANIE

Doi catei, unul de la Catalina Ponor

De ziua ei, antrenoarea Mariana Bitang a primit cadou de la gimnasta Catalina Ponor un catelus. „Imi plac foarte mult animalele, problema e ca sunt si o imensa responsabilitate. Am avut foarte multe emotii cand am ajuns acasa pentru ca eu mai aveam un caine lup, va dati seama ce diferenta de talie intre ei, dar, spre marea mea bucurie, vreau sa va spun ca se inteleg extraordinar, iar asta mica e mai rea decat aia mare si n-are nici trei luni. Dar se joaca, se inteleg, se accepta reciproc si asta e pentru mine foarte important. Doar duminica mai am timp sa ma joc cu ei, asa, mai mult, dar nu cat si-ar dori ei. Asa, in fiecare seara cand ajung, ei ma iau de proaspata si trebuie sa ma joc macar putin cu ei.”

SFATUL MARIANEI BITANG

„Nu chinuiti un copil daca nu are calitati pentru acest sport”

Mariana Bitang da un sfat in egala masura parintilor, cat si antrenorilor care isi doresc ca un copil sa faca gimnastica de performanta. „Nu chinuiti un copil daca nu are calitati pentru acest sport. Pentru un copil care nu are calitati in aceasta directie va fi un chin, dar si o pierdere de vreme atat pentru el, cat si pentru antrenori si parinti.”

Ne puteți urmări și pe Google News