CIA, in misiune de modificare a informatiilor pe Wikipedia
- Adam Popescu
- 16 august 2007, 22:51
Serviciile secrete americane (CIA) si Vaticanul modifica informatiile publicate pe popularul site enciclopedic Wikipedia, releva Reuters. Descoperirea a fost facuta de un grup cercetatori americani, cu ajutorul unui nou instrument on-line.
Wikipedia este o enciclopedie online gratuita, iar paginile sale pot fi create si editate de orice utilizator de internet din lume. Instrumentul WikiScanner poate detecta adresele de internet pentru o lista de aproximativ 5,3 milioane de editari.
Pe langa greselile gramaticale si inadvertente, instrumentul a reusit sa detecteze si modificari realizate pentru eliminarea unor materiale potential dunatoare sau pentru discreditarea unor profiluri.
Pe profilul presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, instrumentul a indicat ca un angajat al CIA a adaugat o exclamatie, "Wahhhhhh!", inainte de sectiunea in care erau prezentate planurile liderului pe perioada mandatului sau.
Modificari licentioase
WikiScanner a detectat si modificari mai inofensive pe paginile unor personalitati precum fostul sef al CIA, Porter Goss, sau prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey.
Un purtator de cuvant al CIA a declarat pentru BBC nu a putut confirma faptul ca modificarile provin de la calculatoarele agentiei, dar a tinut sa sublinieze ca CIA are misiunea vitala de a proteja Statele Unite.
Instrumentul a mai indicat ca s-au facut modificari de pe un computer de la sediul Partidului Democrat american pe pagina moderatorului de televiziune Rush Limbaugh, care are orientare de dreapta. Moderatorul de televiziune a fost catalogat pe pagina sa de pe Wikipedia drept "idiot", "rasist" si "bigot", in timp ce despre publicul sau s-a scris ca "majoritatea sunt retardati cu acte".
WikiScanner a mai indicat ca de pe unul dintre computerele Vaticanului s-au facut modificari pentru eliminarea unor informatii de pe pagina de prezentare a liderului partidului republican irlandez, Sinn Fein, Gerry Adams. Editarea a eliminat linkurile la cateva publicatii in care se scria ca amprentele lui Adams au fost gasite intr-o masina utilizata intr-un dublu asasinat, in 1971.
"Aspirator" de dovezi
Wikipedia Scanner a mai detectat modificari facute de organizatii comerciale. Un exemplu este Diebold, compania care a furnizat masinile electronice de votare pentru controversatele alegeri din Statele Unite din 2000. in octombrie 2005, de pe unul dintre computerele companiei s-a inlaturat un paragraf in care se spunea ca directorul executiv al companiei, Walden O'Dell, a sponsorizat campania electorala a lui George Bush.
La inceputul acestui an, Microsoft a recunoscut ca a oferit bani unor experti pentru a corecta informatiile despre companie si produsele sale.
Wikipedia Scanner poate impiedica o organizatie sau un individ sa publice articole pe care acesta nu trebuie sa le editeze, a indicat un purtator de cuvant din partea Wikipedia. Acesta a adaugat faptul ca instrumentul a fost dezvoltat pentru a evita aparitia unor conflicte de interese.