Marius Draghici: ""Mai stai o data popor roman, sa te pacalim si cu votul uninominal!" (Parlamentul, promotia 2004-2008)."
Herr Shmecker este Führer-ul politicii romanesti. In fata lui pocnesc din calcaie, saluta cu mana sus si coloana vertebrala jos constiintele contorsionate, incompetenta amplificata, dezinteresul fata de cetatean si indiferenta fata de tara ale politicienilor nostri. Asta vad eu la adeptii lui Herr Shmecker: smecherie, lacomie si iresponsabilitate.
Dupa 17 ani in care am ajuns sa pribegim la noi acasa, cei care am mai ramas in tara, un proiect politic ar putea transforma radical Romania: votul uninominal. Peste acest proiect s-a asternut o liniste de mormant. De ce?
Votul uninominal inseamna responsabilizarea profesiei de politician, cu drepturi si obligatii fata de cetatean. Votul uninominal distruge traditia „Reich-ului pe liste”: esti „Herr Shmecker” patru ani peste judetul X, daca eu, presedintele acestui partid, te pun pe lista electorala. Selectia se face pe bani, cumetrie si fidelitate fata de Reich. Candidatul se incoloneaza in spatele sefului cu notorietate, lumea voteaza la gramada!
Nu! Nu asa o sa avem o democratie functionala si un viitor in aceasta tara!
Vreau un politician care sa-si asume calitatea de reprezentant al cetatenilor din comunitatea sa! Un om deschis care, saptamanal, sa vina in fata celor care l-au votat sa discute proiecte concrete. Un om caruia sa-i pese atunci cand deciziile din varful pixului ii trimit alegatorii in somaj, cand abuzurile si nedreptatile expediaza in iadul de pe Pamant oameni nevinovati. Dar, mai ales, un politician care sa lupte cu toate puterile pentru limitarea saraciei si a coruptiei, doua boli care au distrus aceasta tara.
Asta inseamna vot uninominal: te-am votat, cariera ta politica depinde de mine, de cetatean, si de ce faci tu. Nu de sforile fenechiilor, patricienilor, hrebenciucilor si altor specii politice combinatoare.
Ce-mi plac cei care mor de grija ca democratia se duce de rapa prin votul uninominal! „Cetateanul are puteri prea mari!” Mai, sa fie, a pierit Marea Britanie de la uninominal! Cei amenintati cu pierderea privilegiilor lanseaza scenarii apocaliptice: „In parlament vom avea numai incompetenti celebri!”. Va intreb: cati incompetenti anonimi au bagat in parlament prin „votul la septel” Iliescu, Nastase, Constantinescu, Basescu, Vadim Tudor, Voiculescu si Bela?
E prea greu de digerat o astfel de schimbare! Prin urmare au aparut variantele de vot uninominal mixt, cu cea mai mare sansa de a fi adoptat. Adica o struto-camila in care unii intra pe merit, iar altii pe usa din dos, pe liste. Cu alte cuvinte, noi, cetatenii, suntem prosti, nu avem capacitatea de a distinge un politician bun de unul rau. Politicienii actuali vor sa decida singuri modul in care ei ne reprezinta. Eu pledez in favoarea votului uninominal direct, nu un „votat amestecat”, ca sa ma exprim publicabil. Peste 60a dintre romani vor votul uninominal, potrivit unui sondaj de opinie realizat inca de acum cinci ani de Gallup.
Va intreb: daca 17 ani ne-a mers rau cu politicieni votati la gramada, de ce sa nu trecem la votul uninominal? Daca asta este vointa noastra, a majoritatii, de ce nu putem sa decidem ce facem cu tara noastra, cu viata noastra? Cine ne tine pe loc?
Suntem oare prizonierii lui Herr Shmecker intr-un lagar modern, cu credite, supermarket si televizor, pe care cineva a scris derutant „democratie”?