Mobexpert, in roz la Sofia

Mobexpert, in roz la Sofia

Liderul industriei de mobilier din Romania este pe ultima suta de metri cu constructia primului magazin de mari dimensiuni din afara tarii.

Pe 19 septembrie, bulgarii vor intra in primul magazin Mobexpert construit la Sofia. Hipermarketul este primul dintr-o lista de cinci astfel de magazine care vor fi deschise, pana in 2011, dincolo de granitele Romaniei, dupa cum a precizat ieri, la Sofia, proprietarul companiei, Dan Sucu.

„In circa zece ani voi face din Mobexpert un brand regional. Vom deschide magazine, in viitorul apropiat, in Bulgaria, la Sofia si Varna, si in Serbia - la Belgrad. Ne-am putea extinde pe piete cu peste 80 de milioane de clienti, incluzand aici Republica Moldova si Ucraina”, a spus Sucu.

Extinderea regionala va fi insotita insa de o serie de bariere culturale. In Bulgaria, de exemplu, compania a fost nevoita sa schimbe culoarea logoului din portocaliu in ciclamen, pentru ca multi dintre concurentii directi ai Mobexpert utilizau culorile traditionale ale retailerului autohton, gri si portocaliu. Bulgarii nu reusesc nici macar sa pronunte decat „Mebeliexpert”, prima parte a cuvantului fiind tradusa ca „mobila”.

Mobila si preturi similare

Dan Sucu spune insa ca cele doua piete sunt mult asemanatoare si, cel putin in prima faza, oferta din hipermarketul din Sofia va fi similara celei din magazinele de la noi, iar 80% din marfa va fi furnizata de fabricile din Romania, la preturi identice.

„Mobexpert nu are un concurent direct pe segmentul mediu de pret. In Bulgaria exista fie mobila foarte scumpa, fie de pret mic, oferita de discounteri”, a spus Ioana Silaghi, directorul general al Mobexpert Bulgaria.

Cei mai puternici concurenti sunt lanturile bulgare Aika si Coma, din segmentul economic de pret si asezate intr-o zona comerciala cu mobilier, in nordul Sofiei, la cateva sute de metri de magazinul romanesc. Aparent, IKEA nu pare sa fie interesata de intrarea pe piata, din cauza numarului mic de locuitori - Sofia are doar un milion de locuitori.

Mobexpert are un magazin de mobila pentru birou in centrul Sofiei, din aprilie 2005, iar bulgarii asimileaza compania cu o marca romaneasca.

Dezvoltare

In varful imperiului mobilei

La 44 de ani, Dan Sucu, proprietarul imperiului Mobexpert - cea mai mare afacere din industria mobilei din Romania - are o avere estimata la aproximativ 80 de milioane de euro. Dupa ce a absolvit facultatea, in 1989, tanarul Dan Sucu a fost repartizat in calitate de inginer la ARO, insa Revolutia l-a tinut acolo doar patru zile, dupa care si-a inceput cariera de om de afaceri.

Primul sau business, un minicentru angro, nu a avut succes. La cea de-a doua afacere - producerea pungilor personalizate - a renuntat din cauza birocratiei. Cea de-a treia afacere, cu mobila, l-a facut milionar in euro. Primul magazin de mobila importata a fost deschis in cadrul magazinului Unirea, in 1993, iar mobila produsa in propriile fabrici a intrat in magazinele Mobexpert in 1997.

Afaceri romanesti in regiune

Multi promit, putini ajung Discursul aproape general al antreprenorilor romani cu afaceri ce depasesc o suta de milioane de euro este axat, de cativa ani, pe extinderea regionala.

Desi parteneri de afaceri intr-un proiect comercial de langa magazinul Carrefour din Ploiesti, seful de la Altex, Dan Ostahie, nu i-a urmat inca exemplul lui Dan Sucu, chiar daca a anuntat in repetate randuri ca va intra cu lantul de electronice si electrocasnice in Bulgaria si Serbia.

Petrom, Rompetrol si BCR, prezenta in Europa prin intermediul Anglo-Romanian Bank Ltd - dintre numele grele, lanturile de electrocasnice Flamingo si Domo, grupul Neogen, cu afaceri pe internet, Romstal si Policolor, acestea sunt afacerile cu capital autohton care s-au stabilit si dincolo de granitele tarii.

In afara de Flamingo, care a anuntat ca a inchis magazinul din Sofia, restul spun ca inceputul regionalizarii le-a prins bine. Primul antreprenor roman care si-a extins afacerea si in alta tara a fost Jacob Muschong, un industrias de la inceputul secolului al XX-lea, care a facut avere producand caramida.

La inceputul secolului trecut a construit o fabrica de caramida si tigla de inalta calitate, langa Budapesta. Acesta a intrat in afaceri la o varsta de numai 20 de ani, in 1888, cand, impreuna cu sotia sa, a infiintat firma „M. Bohn&Comp.” si a construit o fabrica de caramizi la Lugoj.

Dupa cativa ani mai construieste aici o noua fabrica, iar mai apoi le cumpara si pe cele ale concurentilor sai. In 1908, firma si-a schimbat numele in „J. Muschong & Comp”. In prezent, pe sediul primei fabrici functioneaza fabrica de faianta Mondial, iar terenurile si activele, nationalizate de comunisti, nu au fost recuperate de mostenitori, singura lor solutie fiind Fondul Proprietatea.

Ne puteți urmări și pe Google News