Febra aftoasa pune pe jar Marea Britanie

Febra aftoasa pune pe jar Marea Britanie

Focarul a aparut in apropierea unui laborator veterinar de cercetare.

Uniunea Europeana urmeaza sa interzica astazi exporturile de carne de vita, porc si oaie din Marea Britanie, dupa identificarea, vineri, a unui focar de febra aftoasa la o ferma de langa satul Normandy (comitatul Surrey, la 50 de kilometri sud-vest de Londra).

Autoritatile britanice au suspendat toate licentele de export inca de sambata, astfel ca decizia forului comunitar nu va face decat sa o confirme pe cea luata de guvernul premierului Gordon Brown.

Ministerul Mediului, Alimentatiei si Afacerilor Rurale a anuntat ca tulpina virusului febrei aftoase descoperite la Normandy este identica cu cea folosita la prepararea unui vaccin intr-un laborator de cercetare medicala din Pirbright, care se afla la doar 5 km de ferma in cauza.

Autoritatile de la Londra au creat in jurul fermei de langa Normandy o zona de securitate cu raza de un kilometru, una de protectie de circa trei kilometri si o alta de supraveghere de 10 kilometri.

Aceasta din urma cuprinde si laboratorul de cercetare de la Pirbright, unde efectuau experimente Institutul de Sanatate Animala (ISA) si o compania farmaceutica privata. Directorul ISA a respins posibilitatea ca virusul sa fi ajuns la ferma din cauza masurilor de securitate precare din cadrul laboratorului.

Febra din 2001 Nu este pentru prima data cand Marea Britanie se confrunta cu un focar de febra aftoasa. S-a mai intamplat si in 2001, cand au fost sacrificate aproape 10 milioane de animale, informeaza BBC. Aceeasi soarta au avut-o sambata si cele 64 de bovine de la ferma din Surrey.

Vitele, oile, porcii si caprele se pot contamina cu virusul febrei aftoase din furaje sau in urma contactului cu alte animale contaminate. De obicei, boala nu este mortala, dar slabeste serios organismul animalului si scade considerabil productia de lapte.

Masuri

Romania monitorizeaza importurile

Autoritatile sanitar-veterinare de la Bucuresti monitorizeaza „la sange” transporturile de carne de vita care provin din Marea Britanie, fie ca sunt destinate firmelor din Romania sau doar tranziteaza tara avand ca destinatie alte state extracomunitare.

„Verificam unde sunt toate containerele, in ce rada a Portului Constanta sunt, care este destinatia. Inspectorii nostri verifica orice transport din ultimele 30 de zile, pentru ca boala are o perioada de incubatie de 15-20 de zile”, ne-a declarat Radu Roatis, presedintele ANSV.

Romania va aplica imediat o eventuala masura de interzicere a importurilor, in cazul unei decizii a Bruxelles-ului in acest sens. Chiar daca nu se transmite la om, febra aftoasa, spune Roatis, este extrem de periculoasa, putand duce pana la lichidarea septelului la nivel national. „Pagubele economice sunt greu de imaginat”, spune Roatis. (Ana Jitarita)

Ne puteți urmări și pe Google News