Lider in privinta productiei de biodiesel la nivel european, Germania a uimit intreaga comunitate internationala cu o performanta care ar parea imposibil de realizat pentru o tara in care cerul este innorat circa doua treimi din zilele anului: a reusit sa devina cel mai mare generator de energie solara din lume, relateaza Reuters.
Mai exact, aproximativ 55% din energia fotovoltaica generata pe plan mondial este „opera” panourilor instalate intre Marea Baltica si Muntii Padurea Neagra.
Legea care misca energia
Performanta nu ar fi fost posibila fara o lege intrata in vigoare in 2000. Actul normativ prevede acordarea de stimulente financiare celor care apeleaza la surse de energie regenerabila pentru a-si incalzi si lumina casele sau birourile. Daca produc prin mijloace proprii energie solara, eoliana sau hidro, ei primesc o suma garantata de la companiile de energie locale.
Acestea sunt obligate prin lege sa cumpere, timp de doua decenii, energie solara la un pret de aproape patru ori mai mare decat pretul pietei, o parte din bani ajungand la proprietarii celor 300.000 de sisteme fotovoltaice din Germania: persoane private, fermieri si mici intreprinzatori. Astfel, investitia se amortizeaza in aproximativ 10 ani.
Sectorul energiei regenerabile inregistreaza o evolutie spectaculoasa in Germania. Guvernul de la Berlin si-a propus ca, pana in 2020, 27% din energia totala sa fie eoliana, solara sau hidro. Momentan, procentul este de 13%.
De asemenea, numarul specialistilor implicati numai in producerea de energie solara ar urma sa creasca substantial, de la 45.000 la 200.000, estimeaza fostul ministru german al mediului, Juergen Trittin, initiatorul legii din 2000. Aceasta a servit ca model pentru tari ca Spania, Portugalia, Grecia, Franta si Italia, scrie Reuters.