Ministrii de externe din statele comunitare au lansat luni, la Bruxelles, negocierile tehnice pentru redactarea Tratatului de Reforma a Uniunii Europene (UE), intr-un climat tensionat de noi obiectii venite din partea Poloniei, care vrea acum sa nu fie obligata sa respecte Carta Europeana a drepturilor fundamentale.
Inca din debutul Conferintei Interguvernamentale (CIG), organismul insarcinat sa redacteze textul tratatului sub egida presedintiei portugheze a UE, Polonia a indicat ca intentioneaza sa urmeze exemplul Marii Britanii, care, la negocierile de la Consiliul European din iunie, a solicitat si a obtinut o derogare de la caracterul coercitiv al Cartei drepturilor fundamentale.
Considerata unul dintre principalele progrese ale Tratatului care va inlocui Constitutia UE, Carta drepturilor fundamentale ale individului a fost respinsa de Londra din considerente de identitate nationala si pentru ca unele prevederi ar fi putut obstructiona lupta impotriva terorismului. Unul dintre punctele care nu sunt pe placul liderilor conservatori ai Poloniei catolice ar putea fi dreptul la avort si planificare familiala.
Solicitarile Poloniei, „regretabile”
Eurodeputatul britanic Andrew Duff, unul dintre cei trei reprezentanti ai Parlamentului European care a participat la CIG, a declarat ca interventia ministrului polonez al afacerilor externe, Anna Fotyga, a constituit „principala problema aparuta in cadrul sedintei de deschidere a CIG”.
Ministrul luxemburghez al afacerilor europene, Nicolas Schmit, a apreciat drept „regretabila” aceasta cerere „din partea unei tari care a investit atat in lupta pentru libertate”. Schmit a apreciat totusi ca „cu greu se va putea refuza Poloniei ceea ce s-a acceptat pentru Marea Britanie”, lansand astfel o critica voalata si la adresa Londrei, capitala care a transformat exceptiile si derogarile de la prevederile tratatelor UE intr-o adevarata traditie.
„Traditia”, dobandita de Marea Britanie in peste 30 de ani de apartenenta la UE, este insa amenintata de politica imprevizibila a guvernului polonez. Tot Polonia a fost cea care, la Consiliul European din iunie, a amanat pana in ultimul moment compromisul la nivel inalt privind tratatul de reforma, solicitand un sistem de adoptare a deciziilor care sa o avantajeze.