Emilian Isaila: "Seceta se plateste. Vom incepe sa cotizam pentru ea odata cu luna septembrie".
Energia electrica, painea si apa se vor scumpi. Si brusc, simtim pe propriul buzunar ca „vara costa mai mult ca iarna”. In general, locuitorii Romaniei nu au dat importanta problemelor de mediu in ultimii 17 ani.
Dintr-o data, s-au trezit ca platesc pentru ele. Prevad ca noua generatie va fi una obsedata de ecologie, iar aici isi vor avea izvorul urmatoarele mari dezbateri politice.
De fapt, in aceasta vara s-a intamplat ceva senzational. Ne-am dat seama ca intr-adevar incalzirea globala nu mai e o sintagma dintr-un studiu stiintific prezentat la o conferinta intr-un oras de care atunci am auzit prima data. Probabil, dupa cea mai calduroasa iarna, meteorologii ne vor anunta ca am parcurs si cea mai fierbinte vara din ultimii 100 de ani.
Cand eram mic, la bunicii mei in sat, o femeie foarte credincioasa imi spunea atunci cand faceam vreo trasnaie, injuram sau vorbeam urat, ca pacatuiesc si din cauza pacatosilor in anul 2000 omenirea va pieri prin foc.
„O sa urmeze o mare seceta. Asta va fi noua mare incercare a lumii dupa potop”, profetea. Ma intreb astazi, sa fi stiut ea ceva despre incalzirea globala? Prea putin, era o femeie simpla si evlavioasa care incerca sa ne disciplineze pe noi, dracii de copii.
Dar ca astfel de profetii sa nu se implineasca cred ca, in afara de Dumnezeu, oamenii au o mare responsabilitate. In goana noastra dupa confort si dupa prosperitate am sacrificat fara mila mediul inconjurator.
Un om de stiinta spunea ca, daca specia umana ar disparea, celelalte specii ar cunoaste o revenire fantastica. Capacitatea noastra de supravietuire a evoluat in detrimentul dusmanilor nostri pe care i-am exterminat.
Una dintre cele mai mare obsesii ale civilizatiei umane a fost sa stapaneasca natura si, iata, traim intr-o epoca in care cu toata tehnologia descoperim ca natura nu poate fi stapanita. Solutia ar fi sa-i oferim si ei o sansa, dar drumul de intoarcere e mai greu si costa mai mult.
Nu-mi vine sa cred ca nu mai departe de acum trei ani, George Bush jr., cel mai puternic om al planetei, tinea discursuri in care spunea ca dezechilibrele climatice anuntate de savanti sunt exagerate.
In Romania e seceta si vorbim numai despre efecte. Din pacate, vom plati scump toate amanarile in ceea ce priveste dezvoltarea unei politici nationale de protectie agresiva a mediului.
Cititi si blogul „Experimentul Budapesta” pe www.evz.ro/isaila