Nu au trecut nici 10 saptamani de cand muzicienii l-au sarbatorit pe dirijorul Constantin Petrovici la implinirea varstei de 80 de ani.
Un impresionant moment aniversar s-a derulat la Universitatea Nationala de Muzica, unde maestrul a fost inconjurat, cu emotie, de colegi, de studenti, de fosti discipoli, de familie. Parca premonitoriu, spectacolul aniversar cu „Aida”, de la Opera Nationala, a fost suspendat, urmare a unei imprevizibile probleme de sanatate.
A fost ultima prezenta pe un afis al celui care, timp de decenii, si-a legat numele de Opera din Bucuresti, dirijand sute de spectacole, pregatind generatii de cantareti, colaborand cu zeci de balerini si coregrafi. Nu trebuie omise turneele in care, sub bagheta sa, Opera a prezentat spectacole memorabile, surprinse de cronicile europene.
Maestrul Petrovici, dupa o pensionare care a venit intr-un moment in care forta sa artistica era la apogeu, a continuat sa dirijeze. Putea fi urmarit in alte centre culturale din tara, la Opereta, unde a devenit un adevarat etalon al valorii artistice si al pregatirii profesioniste, la Universitatea Nationala de Muzica, unde a realizat numeroase spectacole cu tinerii absolventi de la Sectia de Opera si cu instrumentistii orchestrei facultatii de interpretare.
Cu toate ca va ramane in analele vietii muzicale ca dirijor de opera, cariera sa a inceput la Radiodifuziune, unde a pregatit mai intai corul, apoi cele doua orchestre.
Format la scoala de elita a celor doi mari maestri ai baghetei aflati in Romania in anii tineretii sale, George Georgescu si Constantin Silvestri, Constantin Petrovici a devenit un muzician bun cunoscator al orchestrei, al strategiilor de repetitie, al stapanirii emotiilor in spectacole, al deprinderii unui repertoriu larg si variat.
Desi acum s-a reunit in nemurire cu maestrii sai, Constantin Petrovici ramane in amintirea noastra nu doar prin impresiile de neuitat de la spectacolele sale, dar si prin bine-venitele integrale de opera realizate la Electrecord, in compania unora dintre cei mai mari artisti romani.