ISAILA: Cosmarul petrolului

ISAILA: Cosmarul petrolului

Emilian Isaila: "Suntem tinuti pe loc de dependenta noastra fata de combustibilii conventionali. Sfarsitul petrolului ne-ar elibera".

Dependenta de aurul negru a dezechilibrat intreaga societate. Sfarsitul rezervelor de petrol va fi o adevarata binecuvantare pentru omenire, si nu sfarsitul civilizatiei. Ce se intampla in aceste zile arata ca suntem tinuti pe loc de dependenta noastra fata de combustibilii conventionali. Modul cum traim, cum ne miscam, cum lucram e gresit.

Sfarsitul petrolului ne-ar elibera. Abia atunci noile tehnologii si noile resurse de energie vor avea cautare. Investitorii isi vor asuma riscul sa le fabrice, iar oamenii vor plati pentru ele. Astazi, aceste inovatii sunt prezente in paginile de fapt divers ale ziarelor. „A, exista automobilul cu motor electric? Ce interesant, nu stiam!”

Dar acel automobil nu poate lupta cu SUV-urile pentru ca e prea scump si nu ajunge la 100 de kilometri pana numeri la cinci. Dependenta de petrol a dezechilibrat intreaga societate. Liderii politici ai lumii se aliaza in functie de interesele energetice si astfel dictatorii care stau cu fundul pe mari de petrol santajeaza o lume intreaga.

Ce s-ar intampla cu razboiul din Irak daca maine nu ar mai exista niciun pic de titei? In cel mai scurt timp, George Bush ar ajunge la o intelegere cu majoritatea democrata si ar retrage rapid trupele.

Agentia Internationala a Energiei, in urma cu cateva zile, a dat publicitatii un raport in care preciza ca, in cinci ani, omenirea va fi lovita de o noua criza a petrolului, a cincea. Ar trebui sa fie si ultima. Suntem intr-o mare mizerie. Am ars combustibil pana cand Pamantul e aproape sa dea in clocot.  In lume se duce un razboi generalizat pentru gaze si titei, desi, pe de alta parte, tehnologia a evoluat atat de mult incat exista solutii pentru aproape toate problemele ridicate de renuntarea la combustibilii conventionali.

Casele pot fi luminate si incalzite folosindu-se energia atomica. Motoarele hibride si cele electrice se fabrica deja. E adevarat ca trebuie sa ne schimbam, sa facem economie, sa ne deplasam cu o viteza mai mica si sa platim mai mult pentru a avea acelasi nivel de confort, dar avem ocazia sa lasam generatiilor viitoare o planeta care sa uite de cosmarul petrolului.

Din pacate, civilizatia noastra e dependenta de petrol la fel cum Kurt Cobain era dependent de cocaina. Ma tem ca fara o mare criza nu o sa reusim sa rezolvam aceasta dependenta. Iar criza petroliera va insemna bani pierduti, falimente, somaj, recesiune. Si, ca in orice poveste cu final asteptat, raportul AIE ne spune cand va veni aceasta.

In mod sigur nu va asteptati ca in urmatorii ani sa se produca vreo minune, iar sefii de stat sa porneasca revolutia energetica. Si aceasta, ca toate revolutiile, va fi facuta prin sacrificarea celor multi, care din nou nu vor sti pentru ce trebuie sa plateasca. Li se va spune ca o fac pentru tara. E mai simplu. Dar pentru omenire, in general, s-ar putea ca aceasta criza sa reprezinte ultima sansa de a supravietui.

De acelasi autor, cititi si „Experimentul Budapesta”, la www.evz.ro/isaila

Ne puteți urmări și pe Google News