Profesorii universitari recunosc ca iau mita de la studenti
- Adam Popescu
- 11 iulie 2007, 03:00
Tinerii ajung nepregatiti la facultate, considera profesorii universitari.
Si cei care devin studenti sunt de aceeasi parere, dupa cum arata concluziile studiului „Sistemul universitar romanesc - Opiniile cadrelor didactice si ale studentilor”, realizat de Fundatia Soros Romania si dat ieri publicitatii.
Astfel, 81% dintre cadrele didactice spun ca invatamantul liceal are o calitate scazuta si ca studentii lor nu sunt interesati sa invete. Pe de alta parte, este vorba si despre o problema majora a sistemului liceal in sine, dupa cum atrag atentia realizatorii studiului.
Coruptia, mai ridicata la Medicina si Farmacie
Coruptia academica este un alt aspect recunoscut atat de studentii, cat si de profesorii intervievati. Aproximativ 26% dintre cadrele didactice sustin ca le-a fost oferita mita, iar 7% dintre acestia recunosc faptul ca au acceptat-o.
Asta, in timp ce 13% dintre studenti spun ca in facultate, cel putin o data, li s-au cerut bani, cadouri sau servicii, pe care le-au acceptat.
Profesorii de la universitatile de Medicina si Farmacie afirma existenta unei coruptii mai ridicate, iar cei de la Arte, Politie, Arhitectura si Urbanism considera ca nivelul coruptiei din propria universitate este in medie mai scazut.
Administratorii de camin si secretarele, in top Un clasament al celor mai corupti oameni din cadrul unei universitati ii plaseaza pe primele locuri pe administratorii de camine si pe secretare. Mai exact, 31% dintre studenti spun ca administratorii sunt corupti, iar de aceeasi parere sunt si 17% dintre cadrele didactice.
Studentii de la Medicina, Farmacie si Politehnica apreciaza ca la ei exista o pondere mai mare a secretarelor, administratorilor de camin si a cadrelor didactice care iau mita. Studentii de la Arhitectura sunt de aceeasi parere, dar numai in legatura cu secretarele si administratorii.
Din ce in ce mai multe profesoare
Studiul mai arata ca aproximativ o treime dintre cadrele didactice au mai putin de 35 de ani, iar ca ponderea femeilor in randul profesorilor universitari a crescut constant.
Daca in generatiile care au acum intre 60 si 69 de ani femeile reprezinta aproximativ o treime, pentru generatiile nascute dupa 1972, intre cei care predau in invatamantul universitar, reprezentantele sexului frumos sunt mai numeroase. Acelasi lucru se intampla si in randul tinerilor, daca tinem cont ca, la ora actuala, 62% dintre studentii din facultati sunt fete.
ADMITERE 2007
Incep inscrierile la universitati Tinerii care vor sa urmeze una dintre facultatile din cadrul Universitatii Bucuresti (UB) isi pot depune dosarele de inscriere incepand de joi, 12 iulie, pana pe 20 iulie. Taxa de inscriere este de 100 de lei.
La una dintre cele mai cautate facultati din cadrul UB, respectiv la cea de Administratie si Afaceri, admiterea se va face pe baza de dosar, in functie de media de la bacalaureat si a celei din anii de liceu. Si la Academia de Studii Economice, candidatii se pot inscrie de la inceputul saptamanii viitoare, de pe 16 iulie pana pe 20 iulie.
La Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi, perioada inscrierilor este 16-22 iulie, iar cea a selectiei candidatilor si afisarii rezultatelor 23-26 iulie. Asta, in conditiile in care la majoritatea facultatilor din cadrul universitatii iesene se intra pe baza de concurs de dosare.