Ce putem descoperi cu ajutorul investigatiilor

Ce putem descoperi cu ajutorul investigatiilor

Analizele obisnuite de sange sunt un fel de barometru al starii de sanatate.

Ele pot fi un indiciu ca ceva in organism nu functioneaza bine, iar prin intermediul testelor pot fi descoperite o serie de boli, de la anemii, infectii urinare pana la diabet, hepatita ori boli autoimune.

De asemenea, ele pot fi un punct de plecare pentru un alt set de investigatii. „De exemplu, daca la hemoleucograma se descopera prea multe leucocite, asta inseamna infectie in corp, iar medicul va solicita mai departe alt tip de teste”, explica medicul Lucia Debeleac.

Alte analize care pot completa setul celor obisnuite sunt angiografia, o bronhoscopie sau o colonoscopie, adica analize ce arata amanuntit starea vaselor de sange, a plamanilor ori a colonului.

Specialistii spun ca este bine sa faceti un set obisnuit de analize macar o data pe an. De multe ori modificarile de la nivel celular care se evidentiaza cu ajutorul analizelor preced simptomele.

„Daca ati luat o anumita boala inainte ca simptomele sa se fi instalat, tratamentele vor fi mai eficiente, iar costurile mai mici”, explica profesorul Lucia Debeleac, seful laboratorului de la Spitalul Universitar din Bucuresti. Cand simptomele au aparut, inseamna ca boala este deja in plina evolutie, iar eficienta tratamentelor va fi mai scazuta si de durata mai lunga.

Trimiteti intrebarile dumneavoastra referitoare la programul national de evaluare a starii sanatatii populatiei la analize@evz.ro Telefon: 202.20.00. Fax: 202.20.01

Ne puteți urmări și pe Google News