SUA nu renunta la amplasarea scutului antibalistic in Europa.
Statele Unite au decis sa ignore amenintarea Rusiei privind amplasarea de rachete la frontierele Uniunii Europene si sa procedeze la amplasarea elementelor scutului antiracheta in tarile Europei, in cazul in care contraalternativa propusa de Moscova nu va fi considerata viabila, relateaza AFP.
Decizia a venit la o zi dupa ce vicepremierul rus Serghei Ivanov declara ca Rusia ar putea riposta la amplasarea de catre americani a scutului antiracheta in Europa prin desfasurarea de rachete la frontiera vestica a federatiei, inclusiv in enclava Kaliningrad, situata intre Polonia si Lituania.
Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, a recunoscut joi ca proiectul american privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Europa este la originea tensiunilor dintre SUA si Federatia Rusa, adaugand insa ca s-au facut unele progrese in solutionarea conflictului cu ocazia summitului din Maine, la care au participat George W. Bush si Vladimir Putin.
Raspuns in limbaj diplomatic dupa amenintari
Departamentul de Stat a avut o pozitie ceva mai ferma, calificand amenintarile lansate de Serghei Ivanov drept „regretabile”. „Evident, atunci cand ii vedem pe responsabilii rusi vorbind in asemenea termeni, putem spune ca nu este o pozitie constructiva”, a declarat Sean McCormack, purtator de cuvant la Departamentul de Stat.
La fel ca si colegul sau de la Casa Alba, McCormack a incercat sa acrediteze ideea ca, la intalnirea la nivel inalt de saptamana trecuta, s-au inregistrat evolutii pozitive in dialogul ruso-american. Statele Unite doresc sa amplaseze zece interceptoare de rachete in Polonia si o statie radar in Cehia, in timp ce rusii au propus utilizarea unei statii radar din Azerbaidjan, dar si implicarea NATO in acest proiect.
Comanda grasa pentru Boeing
Viitoarea baza americana antiracheta din Polonia ar putea fi construita de firma Boeing pentru suma de 600 de milioane de dolari, daca Washingtonul si Varsovia ajung la un acord in acest sens, a declarat Tadeusz Waszczykowski, adjunctul ministrului polonez de externe.
Intretinerea bazei va costa SUA aproximativ 30 de milioane de dolari pe an, in timp ce cheltuielile Poloniei ar fi infime, a spus oficialul citat. Potrivit lui Waszczykowski, acordul dintre Polonia si SUA privind amplasarea interceptoarelor de racheta pe teritoriul polonez ar putea fi definitivat in septembrie sau octombrie.
INGRIJORARE LA VILNIUS
„Un gest de natura militara”
Lituania si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu amenintarea Rusiei ca va instala noi baterii de racheta in enclava Kalinigrad. „Ar fi foarte rau daca aceste planuri se vor concretiza”, a afirmat premierul lituanian Gediminas Kirkilas, precizand ca tara sa va protesta fata de orice initiativa de acest fel.
Amenintarile cu amplasarea rachetelor in Kalinigrad trebuie intrepretate „un gest militar”, care nu ar trebui tolerat, a spus, la randul sau, Justinas Karosas, presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa.
In replica, Vasili Lihacev, vicepresedintele Comisiei pentru afaceri externe din Consiliul Federatiei Ruse, a explicat ca Rusia are dreptul sa stationeze rachete la Kaliningrad in scop defensiv. Pe de alta parte, Lihacev a tinut sa linisteasca putin spiritele. „Oricum, acest lucru nu inseamna ca rachetele vor fi amplasate in viitorul apropiat”, a spus Lihacev.