Expertii UE le recomanda companiilor sa amenajeze sali de antrenament si sa inlocuiasca snacksurile din automate cu fructe.
Europenii mananca din ce in ce mai mult si mai prost si exerseaza tot mai putin, arata concluziile seminarului „Action at workplace”, desfasurat la inceputul saptamanii trecute la Bruxelles.
Unul dintre motive este timpul indelungat pe care oamenii il petrec la locul de munca, unde cei mai multi nu au acces la mancaruri sanatoase si nici la sali de sport.
Programul incarcat ii face pe oameni sa se gandeasca putin la sanatatea lor, cei mai predispusi la imbolnaviri fiind cei care lucreaza in birouri ori in domenii precum transporturile ori vanzarile.
Exercitii speciale de intindere
Managerii si specialistii in resurse umane ar putea adopta cateva strategii care sa promoveze un stil de viata sanatos, sugereaza expertii UE.
Astfel, la cantine ar trebui sa existe si varianta de a manca sanatos, automatele cu snacksuri ar putea fi inlocuite cu o oferta variata de fructe, iar una dintre sali ar putea fi amenajata pentru exercitii speciale de intindere ori Tai Chi, un stil accesibil de arte martiale, care combina miscarea cu exercitiile de respiratie.
Acestea nu consuma mult din timpul angajatilor, ci ii ajuta in schimb sa se destinda, sa-si imbunatateasca postura si nivelul de concentrare.
Alternative sanatoase de a manca la cantina
Desi multe companii ofera posibilitatea angajatilor de a manca la cantina, produsele distribuite de firmele de catering nu sunt intotdeauna sanatoase.
„Schimbarea politicilor de catering este un pas important pe care companiile ar putea sa-l faca. Ideea este sa scada consumul de grasimi si sa-l creasca pe cel de fructe si legume”, spune profesorul Eva Ross de la departamentul de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Helsinki (Finlanda).
Miscarea este un alt element important care i-ar putea tine pe angajati departe de problemele de sanatate. Angajatorii sustin insa adesea ca nu pot amenaja sali de sport si vestiare dotate cu dusuri, pentru ca nu au spatii.
Exista totusi sporturi care nu i-ar obliga sa puna in joc atatea resurse. Exercitiile de incalzire ori cele inspirate din artele martiale ii pot ajuta pe angajati sa-si revina in forma dupa prima parte a programului de lucru.
„Niciodata nu este prea tarziu pentru a face sport”, spune Robert Madelin, director general al Departamentului de Sanatate si Protectia consumatorului, din cadrul Comisiei Europene.
El sugereaza companiilor sa ofere un program flexibil angajatilor, care sa le permita practicarea activitatilor sportive, intrucat acestea cresc productivitatea si scad absenteismul.
Urcati scarile, nu luati liftul!
Si lucrurile mici pot face diferenta. „Urcati scarile in loc sa luati liftul!”, propune medicul Louise Sullivan de la Fundatia pentru Sanatate si Nutritie. Pentru a constientiza angajatii cu privire la starea lor de sanatate sunt utile si controalele medicale de rutina.