O fetita din Canada care sufera de o deficienta cromozomiala va putea avea copii gratie ovulelor depozitate in premiera de mama sa.
O canadianca in varsta de 35 de ani, Melanie Boivin, a hotarat sa-si depoziteze 21 de ovule intr-un centru specializat in astfel de proceduri, asa incat fiica sa, care are acum numai 7 ani, sa le poata folosi in caz de nevoie.
Potrivit BBC, exista o probabilitate foarte mare ca fetita, pe nume Flavie, sa nu poata avea copii pe cale naturala, din cauza ca sufera de sindromul Turner. Boala este caracterizata prin lipsa unuia dintre cei doi cromozomi X prezenti in mod normal in organismul unei femei.
Daca atunci cand fetita va ajunge la maturitate va opta pentru a-i fi inseminate ovulele mamei sale, pastrate intre timp intr-un congelator special, aceasta va naste un copil care-i va fi pe jumatate frate sau sora.
Bariere etice si biologice
Cazul, facut public la o conferinta pe tema fertilitatii, desfasurata in Franta, la Lyon, a starnit reactii contradictorii, mai ales ca este primul de asemenea factura care a devenit cunoscut. Mai multi medici s-au declarat cu fermitate impotriva gestului facut de Melanie Boivin, motivand ca desi evolutia tehnologica a facut posibile astfel de cazuri, ele sunt impotriva naturii.
De cealalta parte, medicii de la Mc Gill Reproductive Center din Montreal, clinica la care a apelat femeia, au catalogat donatia ca un act de dragoste materna. Inainte ca Flavie sa foloseasca ovulele, ea va fi nevoita sa obtina aprobarea unei alte comisii de etica.
Melanie Boivin a explicat ca a facut acest gest pentru ca nu vrea ca fiica ei sa se confrunte in viitor cu dificultati. „Rolul unei mame este sa-si ajute copiii si, daca imi sta in putere sa o ajut, o ajut fara ezitare. Din cauza varstei mele, a trebuit sa fac acest gest acum”, a declarat femeia.
In eventualitatea in care Flavie, ajunsa la maturitate, ar decide sa caute o donatoare cu care sa nu aiba legaturi de sange, ar trebui sa astepte cel mai probabil ani buni pana cand sa o gaseasca intrucat, in foarte multe state, inclusiv Canada, exista prea multe cereri in comparatie cu numarul de donatoare.
Pe de alta parte, desi nu exista nicio lege care sa impiedice o mama sa recurga la un astfel de gest, ovulele pot fi pastrate in congelator numai 10 ani. Din aceasta cauza, in cazul de fata s-ar putea ca donatia sa fie inutila intrucat, in 10 ani, Flavie va avea numai 17.
RECOMANDAREA CERCETATORILOR
Ovulele se doneaza in familie
Cazul a starnit controverse si din ratiuni biologice. Spre exemplu, chiar daca o femeie infertila ar fi cu numai 20 de ani mai tanara decat mama sa, donatoarea ar avea in jur de 40 de ani, iar in aceste conditii ovulele sale ar fi de o calitate mult mai redusa decat in cazul unei femei tinere.
Pe de alta parte, cercetatorii au ajuns la concluzia ca sarcina unei femei inseminate artificial este mult mai usoara daca aceasta primeste ovule de la femei din familie, insa nu s-a pus pus problema unei donatii de la mama la fiica.
Potrivit unui studiu facut de o echipa de medici coreeni, de la spitalul Samsung Cheil din Seul, daca o femeie este inseminata cu un ovul care provine de la sora sa, de pilda, este mai putin probabil ca aceasta sa aiba probleme cu tensiunea arteriala in timpul sarcinii.