Fata cu inima de baiat

Fata cu inima de baiat

In pieptul Petronelei din Suceava bate inima lui Marius din Cluj, decedat intr-un accident.

Un baiat de 21 de ani si o fata de 17 ani s-au „intalnit” fara sa se fi cunoscut vreodata. Inima lui bate in pieptul ei. Fiecare vine cu povestea sa, cu viata sa de pana atunci. 

„Plangea ca nu se mai intoarce”

In curtea familiei Adochitei din comuna Liteni, judetul Suceava, era ieri multa emotie. Oamenii asteptau vesti de la Targu-Mures. Se rugau ca Petronela Mariana sa se simta bine.

Tot ce stiau era ca ea a fost operata si ca totul a decurs bine. La telefonul fetei raspundea, enervant, robotul: „Momentan, abonatul pe care l-ai apelat nu poate fi disponibil”, se auzea, sec. „Azi, de Sfantu Petru si Pavel, trebuia sa fie ziua ei... Petronela. Planuise sa faca un gratar cu doua prietene de-ale ei. Acum e in spital, cine stie ce-o fi cu ea”, spune Niculai, fratele tinerei.

Petronela, povesteste barbatul, a aflat miercurea trecuta ca la Institutul de la Targu-Mures o asteapta o inima noua: „A sunat o doctorita si a spus sa se pregateasca pentru ca, in doua ore, o sa vina o Salvare sa o duca”. Venise ziua cea mare. Astepta si se ruga din tot sufletul sa vina si totusi, in momentul in care a aflat ca mai sunt cateva ore pana la transplantul de cord, s-a temut. „Plangea, se temea ca nu o sa se mai intoarca acasa”, spune si Adriana Coman, sora Petronelei.

Cum a inceput calvarul

Cosmarul Petronelei, mezina familiei, a inceput in urma cu aproape trei ani, atunci cand a trecut printr-o raceala puternica de care n-a putut scapa, cu toate tratamentele pe care le-a facut.

„Ametea si se simtea foarte rau. Tusea intruna si scuipa sange”, isi aminteste tatal, Dumitru Adochitei. La spital, la Suceava, i-au gasit apa la plamani.

„Au tratat-o, dar, cand sa-i dea drumul, au observat ca i s-au umflat picioarele. Ametea in continuare. I-au facut o electrocardiograma si au vazut ca are ceva la inima”, spune barbatul.

Au trimis-o pe Petronela la Iasi, unde au aflat ca are cardiomiopatie dilatativa (cordul se dilata, nu mai are forta sa se contracte, iar inima slabita nu poate sa pompeze mult sange).

„Medicii ne-au spus ca nu se stie cat mai are de trait, o zi, doua, o saptamana, o luna. Eram disperati. Si am hotarat sa luptam, sa incercam”, isi aminteste tatal Petronelei.

A urmat un du-te-vino continuu la spitalele din Iasi, Suceava si Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu-Mures. Din cauza internarilor repetate, fata nu s-a putut prezenta la examenul de admitere la liceu. A vrut insa sa invete, s-a inscris la „profesionala”. 

„Nu s-ar fi lasat de scoala in ruptul capului. Daca era dupa ea, ar fi fost toata ziua la scoala. Cand, din cauza durerilor, nu putea merge, era asa suparata! Iar inainte de a pleca la Targu-Mures a promis ca se va intoarce cu bine ca sa termine scoala profesionala si sa se inscrie la liceu”, spune sora Petronelei.   

Isi fac cruce de bucurie

Cand venea acasa, intre doua internari obligatorii, Petronela se intalnea cu doua colege de scoala si voia mereu sa ajute la treburile casei, sa se comporte normal, se juca cu iepurii, cu cainii, mai statea la calculator, incerca sa-si ia gandul de la boala. Veniturile familiei Adochitei, si asa modeste, se duceau in mare parte pe drumurile la spitale si pe medicamente. „Multumim Domnului ca familia donatorului nu ne-a cerut bani, ca nu am fi avut de unde”, face o cruce mare Dumitru Adochitei.

Deodata, toata lumea tace, pentru ca se aude sunand telefonul. „E sora mea”, spune Adriana Coman, fericita. „Ce face? E bine?”, striga toti. Au lacrimi de bucurie cand afla ca mezina se simte bine. „La multi ani!”, ii ureaza pe rand, la telefon, si-i zic ca se pregatesc de gratar, in cinstea ei. „Am sa-i dau un vitel cadou, ca tocmai mi-a fatat vaca”, vorbeste in soapta fratele Petronelei, sa nu strice surpriza. La Liteni, din curtea familiei Adochitei iese fum. Familia fetei cu inima de baiat incinge gratarul de bucurie ca, peste aproximativ o luna, o vor putea strange din nou in brate pe Petronela.

Povestea baiatului

Marius Danciu muncea ca sa-si ajute familia

Marius Danciu, 21 de ani, din satul clujean Valea Draganului, „era un copil foarte cuminte, care nu a putut face mai mult de o scoala profesionala din cauza situatiei materiale a parintilor”, ne-a spus medicul din sat, Ana Maria Bojescu.

Mama lui Marius este casnica, iar tatal este paznic de noapte la un restaurant de pe drumul european E60. In urma cu cateva saptamani, s-a angajat la o firma de constructii din Cluj. Venea acasa doar la sfarsit de saptamana. „De cand era mic, mergea sa munceasca pentru a-si ajuta familia”, spune Viorica Bojan, o vecina a familiei Danciu.

Sambata trecuta, a fost la discoteca din sat. Pe la doua dimineata, a iesit un pic. Cateva minute mai tarziu, a fost lovit de o masina. „Circula pe mijlocul soselei, un drum comunal, iar soferul nu a putut evita impactul”, este versiunea oficiala a politistilor. „Avea viteza foarte mare. Dupa ce l-a lovit, a zburat 15 metri si a cazut in cap”, stie tatal tanarului, Teodor Danciu.

A fost transportat la Clinica de Urgenta 1 din Cluj-Napoca, dar medicii nu au mai putut face nimic. Era in coma profunda in urma unei leziuni grave a creierului. Tatal lui Marius i-a rugat pe medici sa nu-i deconecteze fiul de la aparate, sperand la un miracol. Miercuri seara insa, medicii au constatat ca Marius a intrat in moarte cerebrala.

Intrebat, tatal a fost de acord ca organele vitale (inima, rinichii, ficatul si pancreasul) sa fie prelevate astfel incat sa fie salvate alte persoane de pe listele de asteptare a Comisiei Nationale de Transplant. „Sunt credincios, de aceea am vrut sa-i ajut pe alti oameni aflati la nevoie, ca si medicii au vrut sa il ajute pe fiul meu. Dar nu au mai putut”, ne-a spus, cu ochii secati de lacrimi, Teodor Danciu.

Organele lui Marius au salvat cinci vieti. Un rinichi a ajuns la un clujean de 29 de ani, iar celalalt la un barbat de 38 de ani din Alba Iulia; ficatul si pancreasul la doua persoane din Bucuresti.

Targu-Mures

In mediu steril Operatia de prelevare a fost facuta la Cluj de chirurgul Horatiu Suciu, joi dimineata, si a decurs fara probleme. Cordul a fost transportat la Targu-Mures cu elicopterul SMURD. Operatia de transplant a durat 6 ore, iar echipa operatorie mureseana a fost formata din prof. dr. Radu Deac, dr. Victor Raicea, dr. Liviu Moraru si dr. Sorin Pascanu.

„Pacienta este in stare de constienta si se alimenteaza corespunzator, iar legatura cu familia o tine prin telefon”, a declarat purtatorul de cuvant al institutului, Lavinia Cosma. „Cat despre viitorul ei, daca va avea o viata normala sau nu, nu ne putem pronunta inca. Zilele astea i se vor face mai multe teste, care ne vor da mai multe informatii. Pana atunci, ma bucur ca e bine”, a completat profesorul Deac.

Pacienta ramane aproximativ zece zile izolata in mediu steril pentru a fi ferita de infectii. Potrivit managerului Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures, Monica Suciu, acesta este cel de-al patrulea transplant in acest an, iar pe lista de asteptare sunt inscrise peste 40 de persoane. „Noi reactualizam lista lunar. In realitate, sunt mult mai multi care ar avea nevoie, dar din pacate nu ajung toti la noi”, a spus  Monica Suciu. (Lacrima Balint)

Ne puteți urmări și pe Google News