Nu va enervati, mai bine scrieti in jurnal!

Nu va enervati, mai bine scrieti in jurnal!

Exprimarea sentimentelor in scris sau la terapeut va ajuta sa treceti peste momentele grele din timpul zilei.

Ca sa treceti peste momentele de tensiune exprimati-va sentimentele negative in scris sau in fata unui terapeut, va sfatuiesc cercetatorii americani, citati de WebMd.com. Atunci cand va exprimati nelinistile, activitatea din anumite regiuni ale creierului se intensifica. Astfel, reactiile emotionale care ar aparea in mod normal in fata unor momente tensionante sunt inhibate, arata un nou studiu realizat la Universitatea din California, Los Angeles.

Reactiile naturale, inhibate de cuvinte

Cercetatorii americani de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), au descoperit recent ca anumite regiuni din creier inhiba reactiile naturale ale organismului in fata emotiilor negative daca persoana respectiva isi exprima nelinistea.

Atunci cand oamenii vad imagini cu o fata furioasa sau inspaimantatoare, se intensifica activitatea intr-o regiune a creierului cunoscuta sub denumirea de amigdala. Aceasta declanseaza in lant reactii biologice menite sa protejeze organismul daca acesta se afla in pericol, se arata pe www. webmd.com.

„Amigdala este o zona la baza creierului care codifica toate informatiile primite (vizuale, auditive etc.) si le da o conotatie afectiva”, explica medicul Radu Braga, cercetator in neurostiinte la Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, din Bucuresti.

Atunci cand persoanele monitorizate au descris in cuvinte fata inspaimantatoare, cercetatorii americani au observat ca au existat reactii modificate in creier. „Cand voluntarii au atasat fetei cuvantul „inspaimantator”, s-a observat un raspuns mai slab in amigdala”, spune cercetatorul Matthew D. Lieberman, profesor de psihologie la UCLA.

In schimb, oamenii de stiinta au descoperit ca „etichetarea” emotiilor a stimulat activitatea intr-o alta regiune a creierului localizata in spatele fruntii si a ochilor, asociata cu planificarea actiunilor si procesarea emotiilor.

„Cand iti exprimi in cuvinte emotiile traite, activezi aceasta regiune si reduci activitatea din amigdala. E ca si cum ai apasa frana la culoarea galbena a semaforului. Cand iti pui emotiile in cuvinte, se pare ca iti infranezi raspunsurile emotionale. Este cazul persoanelor care trec printr-o pasa mai proasta si scriu regulat in jurnal. Cu timpul, ei observa ca se simt mai bine”, mai spune profesorul Matthew Lieberman, citat de www.webmd.com.

Activitatea creierului, monitorizata cu RMN

Studiul cercetatorilor de la UCLA a monitorizat cu ajutorul rezonantei magnetice (RMN) activitatea cerebrala a 30 de voluntari carora li s-au pus in fata diferite imagini. In acestea erau reprezentate mai multe persoane care mimau diferite sentimente, cum ar fi furia sau frica.

In unele cazuri, sub poze erau scrise cuvintele „frica” sau „furie”, si participantii la studiu au fost nevoiti sa aleaga care emotie descria mai bine imaginea. Rezultatele studiului au aratat ca activitatea in amigdala s-a redus cand participantilor li s-a solicitat sa identifice corect emotia.

Ne puteți urmări și pe Google News