Beijing a inaugurat cel mai lung pod peste mare din lume: 36 km.
Inginerii chinezi au terminat constructia celui mai mare pod peste mare din lume, care masoara 36 de kilometri si are sase benzi.
Podul va uni cele doua maluri ale golfului Hangzhou de la Marea Chinei de Est, facand legatura intre orasele Jiaxing din nord si Cixi din provincia Zhejiang.
Gratie constructiei, distanta dintre Shanghai si portul Ningbo, unul dintre cele mai mari din China, va fi scurtata cu 120 de kilometri, releva Reuters.
Podul va fi deschis traficului abia in iunie 2008, cu aproximativ o luna inainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, intrucat autoritatile vor sa puna la punct in perioada urmatoare punctele de incasare a taxelor pentru traversarea podului, precum si drumurile de acces.
Totusi, chinezii au sarbatorit cum se cuvine terminarea constructiei - au organizat o ceremonie chiar in mijlocul podului, la care au participat peste o mie de invitati, care au fost intampinati cu un spectacol de artificii si de dansuri populare.
Podul golfului Hangzhou surclaseaza celelalte constructii similare din lume, cum ar fi, de pilda, podul de 25 de kilometri care leaga Bahreinul de Arabia Saudita.
Totodata, este de sapte ori mai lung decat podul Oresund care leaga Danemarca de Suedia si este considerat mandria Europei. Avand in vedere lungimea podului construit de chinezi, acesta ar putea lega lejer Marea Britanie de Franta peste Canalul Manecii.
Investitie economica si atractie turistica
Costurile s-au ridicat la 1,5 miliarde de dolari, fiind unul dintre cele mai ambitioase proiecte de constructie din China, dar si primul din domeniul infrastructurii care a implicat o participatie privata considerabila.
Oficialii chinezi au anuntat insa ca investitiile vor fi recuperate din taxe. Conceput pentru a rezista la taifunurile care lovesc coasta de est a Chinei, podul din beton si otel, care are forma limitei S, a fost terminat in doar patru ani.
La mijlocul distantei va fi data in folosinta o mica insula, accesibila de pe pod, conceputa special pentru cei care vor sa se odihneasca, sa ia masa sau sa beneficieze de alte servicii.
De asemenea, se vor organiza excursii pe insula pentru turistii interesati sa viziteze cel mai mare pod peste mare din lume. Analistii economici sustin ca prezenta podului va stimula dezvoltarea economica a regiunii cu 15% pe an.