Sfasiata de urs in luna de miere

Sfasiata de urs in luna de miere

O americanca a fost ucisa de urs in apropierea Cabanei Babele, din Muntii Bucegi.

O turista din SUA, Katie Evans, 30 de ani, a murit, sambata noaptea, pe Valea Ciobanului din Muntii Bucegi sfasiata de un urs pe care incerca sa-l fotografieze.

Animalul era agitat si, la intalnirea cu grupul din care facea parte si femeia, a incercat sa coboare intr-o vale, dar turistii s-au luat dupa el ca sa-i faca poze.

Alte doua persoane au fost ranite de animalul furios si au ajuns la spital. La nici o jumatate de ora, ursul a atacat din nou. De data aceasta, tinta a fost un grup de turisti care stateau in cort.

Specialistii apreciaza ca in zonele frecventate de turisti din judetele Brasov si Prahova traiesc intre cateva sute pana la 1.000 de ursi.

„Venea direct spre noi”

Primul atac s-a petrecut sambata, in jurul orei 22.00. Ursul infometat cauta mancare in preajma Cabanei Babele, de unde a fost fugarit de caini.

Animalul a fugit spre Valea Ciobanului, unde s-a intalnit cu un grup de sase turisti (trei americani, doi israelieni si un roman). Cei sase urcasera in timpul zilei, pe jos, pentru ca telecabina nu functiona din cauza timpului nefavorabil, pana la Cabana Babele.

Pentru ca nu mai erau locuri, s-au intors catre Cabana Caraiman, unde s-au cazat, apoi au facut o plimbare prin imprejurimi. In jurul orei 22.00, turistii,  surprinsi de aparitia animalului, s-au apucat sa-l fotografieze. Enervat de blituri, animalul a atacat.

„Am vazut cum ursul vrea sa ne atace. Venea direct spre noi. Am fugit inapoi la cabana si am cerut ajutor. Patru oameni au alergat cu mine. Cand ne-am intors, Sarah tocmai reusise sa scape de fiara si s-a alaturat grupului. Am inceput sa aruncam cu pietre spre urs ca sa-i distragem atentia pentru ca acum o ataca pe sotia mea, care tipa si cerea ajutor.

I-am rugat pe ceilalti sa nu fuga si sa ma ajute sa gonim ursul, dar n-au avut curaj. Atunci am aruncat disperat din nou cu pietre in animal, care s-a indreptat spre mine. In cele din urma, am reusit sa-l alungam. Dar Katie era ranita de moarte. Nu mai raspundea si avea pupilele dilatate. Am adus trupul la telecabina si medicul care tomai sosise ne-a anuntat ca sotia mea era moarta”, ne-a povestit John Evans, sotul americancei.

Potrivit directorului Serviciului de Ambulanta Prahova, Daniel Nicolae, femeia a suferit o fractura de coloana cervicala, iar unul dintre brate i-a fost sfasiat.

Era turbat?

Cei doi erau in luna de miere si se aflau pentru prima oara in Romania. Alti doi membri ai grupului, romanul si o americanca de 27 de ani, au fost raniti si transportati ulterior la Centrul Primiri Urgente din Sinaia.

Starea acestora era stabila si nu au necesitat internarea. Corpul neinsufletit al americancei a fost transportat la SML Ploiesti, unde va fi investigat de medicii legisti pentru a se afla daca animalul a fost turbat. Dupa efectuarea necropsiei, corpul turistei va fi repatriat.

Pentru jandarmii Centrului Montan din Sinaia si pentru salvamontistii din Busteni cazul a fost unul deosebit. „Este primul caz de acest gen din zona noastra. Pe timpul noptii am vegheat ca animalul sa nu se mai apropie de cabana. Cand s-a luminat, am transportat-o la ambulanta si pe cealalta turista ranita, care era in cabana”, ne-a declarat plutonierul adjutant Florin Vintila.

Cabanierii spun ca animalele infometate sunt atrase de oile de la stanele din jur. Frustrati de cainii care ii gonesc, ursii devin irascibili la vociferarile si larma facuta de turistii care se inghesuie sa-i fotografieze. Iubitorii muntelui sunt sfatuiti sa nu hraneasca ursii si sa evite contactul cu animalele care pot sa deveni periculoase.

Ce spun Montaniarzii

Ursul nu ataca decat provocat

Avel Ritisan, cunoscut de mai toti montaniarzii din tara dupa porecla (Pif), are 65 de ani si este membru in Comisia Tehnica a Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani. Lui Pif i s-a intamplat de mai multe ori „sa dea nas in nas cu ursul”, dar a scapat nevatamat pentru ca a respectat sfaturile vanatorilor.

Atunci cand te afli intr-o zona despre care se stie ca este populata cu ursi, e contraindicat sa taci: „Trebuie sa vorbesti tare, sa faci galagie. Daca esti singur, ar fi bine sa ai o fluierice la indemana. Daca taci malc, ursul ataca. Totusi, in general, ursul se retrage pentru ca nu-i plac intalnirile cu omul. In cazul in care el pleaca intr-o directie, tu trebuie sa pleci in cealalta!”, sfatuieste Pif.

El crede ca tragedia din Bucegi are doua cauze importante. Pe de-o parte, turistii americani au urmarit animalul pentru a-l fotografia. „Din cate am inteles de la colegii mei din Bucegi, ursul era oricum agitat pentru ca nu-si putuse lua cina de la un grup de corturi, fiind alungat de caini. Animalul s-a intalnit cu turistii americani pe o poteca, i-a evitat coborand in vale, dar acestia, in loc sa-si vada de drum, l-au urmarit sa-i faca poze”.

O alta cauza a tragediei trebuie cautata in comportamentul ursilor din zona, care depind prea mult de oameni atunci cand cauta hrana. „Ursii din Bucegi sunt obisnuiti sa se hraneasca cu mancarea lasata de turisti. Este un fenomen periculos. Ursul trebuie lasat sa-si caute singur de mancare. Peste tot in lume, pe unde am umblat eu, containerele de gunoi din zonele turistice de munte sunt facute in asa fel incat ursii sa nu aiba acces la ele. In Bucegi, problema cred ca se poate rezolva doar cu impuscarea ursilor, pentru ca ei s-au lenevit, prefera sa ia mancare de la oameni decat sa-si caute singuri”, mai spune Pif. (Ciprian Iancu)

Al doilea atac

„Am tras 11 gloante”

Dupa atacul asupra americanilor a urmat unul asupra corturilor din preajma telecabinei. „Am trait momente de groaza. Eram in cort in momentul in care ne-am trezit cu ursul peste noi. A dat sa ma muste de brat, dar m-am ferit si m-a muscat de umar. Din fericire, superficial pentru ca am reusit sa-l imping. Apoi am luat-o toti la fuga”, povesteste Iulian Firoiu, student din Bucuresti.

Turistii, in stare de soc, s-au adapostit la cantonul Bucegi. Cabanierul Catalin Manoliu a tras mai multe focuri de arma, dar animalul nu s-a speriat.

„Cand am auzit tipetele mi-am dat seama ca nu putea fi decat ursul. Cortul era sfasiat si copiii alergau cu fiara dupa ei. Am tras 11 gloante, dar ursul nici nu s-a clintit. Parca era turbat. S-a dus pana la telecabina, s-a intors.”

Mai mult de zece turisti s-au adapostit in cabana de furia animalului si si-au putut gasi linistea doar cand s-a luminat de ziua si la aparitia salvatorilor montani.

Ne puteți urmări și pe Google News