Bursa din Londra ia Bursa din Milano cu 1,5 miliarde de euro

Bursa din Londra ia Bursa din Milano cu 1,5 miliarde de euro

Institutia care va rezulta in urma acestei fuziuni va fi foarte greu de preluat de catre o alta entitate: valoreaza circa 3 miliarde de euro.

Bursa din Londra (LSE) va cumpara Bursa italiana (Borsa Italiana), localizata in Milano, pentru aproximativ 1,5 miliarde de euro, in urma unei intelegeri confirmate sambata de conducerile celor doua institutii.

Grupul nou format va avea ca principal obiectiv pe termen lung formarea „celei mai puternice piete financiare din lume”. Planul este indraznet, dar se bazeaza pe faptul ca aceasta fuziune insemna deja crearea celei mai mari piete electronice de tranzactionare de fonduri de investitii si alte instrumente financiare derivate.

Consiliul de conducere al noii institutii va fi format din 12 membri, dintre care sapte britanici si cinci italieni. Chris Gibson-Smith, presedintele LSE, si Clara Furse, directorul general al LSE, vor ocupa aceleasi pozitii si in cadrul noii institutii.

Atunci cand se va stabili pretul unei actiuni la grupul format dupa fuziune, se va tine cont de faptul ca o actiune a Bursei italiene este evaluata ca fiind echivalenta a patru actiuni LSE.

Fuziunea a fost primita pozitiv de Banca Italiei si de catre mediile politice si de afaceri italiene, care o vad ca pe un pas benefic pentru ambele tari.

„Acest lucru va scoate piata de capital italiana din izolarea in care se afla in aceste momente”, a spus Mario Draghi, guvernatorul bancii centrale a Italiei. „Capitalul international le va fi acum mult mai accesibil antreprenorilor italieni”, a intarit si Stefano Preda, fost presedinte al Bursei italiene.

Razboiul achizitiilor

Toate marile Burse din lume si-au cautat parteneri in ultimii ani intr-o tentativa de a reduce costurile si de a-si spori influenta si dimensiunea afacerilor. Achizitia Bursei italiene vine la o luna dupa ce Bursa din New York a preluat Euronext, compania care controleaza Bursele din Paris, Amsterdam, Bruxelles si Lisabona.

Unii analisti cred ca mutarea facuta de LSE este una ce urmareste evitarea preluarii sale de catre Bursa electronica americana Nasdaq, care curteaza Bursa britanica de multa vreme. Inca din 2005 americanii au facut o oferta ostila de 2,4 miliarde de dolari, respinsa de majoritatea actionarilor Bursei londoneze.

Cu toate acestea, unii investitori au cedat si Nasdaq a reusit sa achizitioneze 30% din actiunile Bursei britanice. De atunci, Nasdaq incearca neincetat preluarea sau macar incheierea unui parteneriat cu LSE. Analistii cred ca acum achizitia devine aproape imposibila, deoarece institutia formata prin fuziunea LSE cu Bursa din Milano va valora circa trei miliarde de euro.

De-a lungul timpului, LSE a avut mai multe tentative de preluare a altor burse strategice din lume, fiind interesata de Euronext si de Bursa germana (Deutsche Boerse), insa acestea au fost preluate in cele din urma de Bursa din New York (NYSE). 

Din secolul XIX

Bursa londoneza

Bursa din Londra (LSE) a fost fondata in 1801, fiind in prezent una dintre cele mai vechi si mai importante piete financiare din lume. Pe LSE sunt listate peste 2.700 de companii atat din Marea Britanie, cat si din intreaga lume.

Institutia a luat nastere din nevoia de finantare pe care au avut-o acum doua secole doua companii: Muscovy si East India Company. Acestea au facut rost de bani pentru afacerile lor vanzandu-si o parte din actiunile proprii negustorilor.

De zece ani

Bursa din Milano

A fost infiintata in 1997 si a inceput sa functioneze in primavara lui 1998. Aici sunt listate peste 270 de companii italiene si internationale. Institutia este structurata in cinci piete, localizate in orasele Milano, Trieste, Livorno, Napoli si Genova.

Bursa mai controleaza alte patru companii, responsabile cu organizarea si managementul grupului. Printre cele mai interesante actiuni listate amintim: Juventus FC, AC Roma, Benetton sau Valentino.

Ne puteți urmări și pe Google News