Tabere financiare

Tabere financiare

Americanii, antrenati de mici la gestionarea bugetului.

Intr-o tara a consumului pe credit precum Statele Unite, din ce in ce mai multi parinti opteaza pentru educarea copiilor in probleme financiare, astfel incat, ajunsi la maturitate, sa nu traiasca si ei pe datorie. Ultima gaselnita o reprezinta taberele de educatie financiara, unde pustii invata valoarea banilor si ce inseamna sa faci economii.

„Uitati-va la aceasta risipa. Uitati-va la gradul de indatorare al americanilor”, se lamenteaza Elisabeth Donati, care conduce o tabara de bani (MoneyCamp) la Santa Barbara, in Florida. Tabara este destinata copiilor cu varste intre 10-16 ani. Aici ei invata „bazele bogatiei”, dupa cum spune Donati.

Mai exact, cum se alcatuieste un buget in functie de venituri, ce inseamna dobanda sau ce rost are sa pui bani deoparte pentru batranete. Aceasta educatie financiara se face intr-o atmosfera vesela si relaxata. Pustii viziteaza banci, se joaca de-a consumatorul avizat cu ajutorul unor bani fictivi sau asculta povestea vietii unor magnati care au pornit de jos.

Tara fara economii

Din 2002, cand Elisabeth Donati a deschis MoneyCamp, peste 2.500 de copii i-au trecut pragul. Bineinteles, educatia financiara are si ea un pret, respectiv 279 de dolari pentru o saptamana de tabara.

„Avem tot felul de copii in tabara, si saraci, si bogati”, explica directoarea, a carei organizatie nonprofit primeste finantari pentru sponsorizarea celor care nu si-ar putea permite o vacanta de acest gen.

„Gradul de indatorare in aceasta tara este la cel mai inalt nivel, iar cel al economiilor la cel mai scazut nivel”, rezuma situatia Annette Gionnet, o mama din California care si-a dat fiica in varsta de 12 ani la un astfel de curs de bani. Familiile americane cheltuiesc practic mai mult decat castiga, astfel ca, in 2006, rata economiilor a fost negativa pentru al doilea an consecutiv.

Afaceristi de mici

Rezultatele educatiei financiare se vad. Lara, o adolescenta de 16 ani, isi gestionzeaza singura bugetul pentru imbracaminte si are actiuni intr-un fond de plasament. Ea a reusit chiar sa creasca valoarea actiunilor sale cu cateva sute de dolari, ajungand acum la 4.000 de dolari.

Mai spectaculos este cazul lui Nathan Lemieux, in varsta de 14 ani. Ajutat de mama sa, care a urmat si ea cursurile unei tabere financiare pentru adulti, Nathan a investit la varsta de noua ani cei 1.000 $ stransi din diverse cadouri de la rude. „Acum el are actiuni in valoare de 20.000 $”, spune mama sa, Jodi Lemieux.

De meserie profesoara, Jodi a decis sa introduca notiuni financiare in programa ei normala. Elevii ei invata sa-si calculeze singuri timpul muncit la scoala si ce salariu ar trebui sa primeasca. Disciplina, rezultatele bune si faptele de curaj sunt rasplatite cu bani fictivi. „Programul functioneaza. Copiii devin mai putin materialisti”, spune profesoara.

Ne puteți urmări și pe Google News