Spitalul-ghetou in care se moare dupa cezariana

Spitalul-ghetou in care se moare dupa cezariana

Istvan Szabo a depus o reclamatie la Colegiul Medicilor dupa ce sotia sa a murit, la spital, in urma unei operatii de cezariana.

Barbatul a reclamat neglijenta medicilor si a asistentilor de la Sectia de obstetrica-ginecologie a spitalului. Istvan Szabo sustine ca sotia sa le-a spus medicilor ca se simte rau, dar nu a fost luata in seama de nimeni. Autopsia a stabilit ca decesul a fost provocat de un stop cardio-respirator si de o embolie pulmonara.

Criza de noua luni

Doctorul Mircea Dragos, cel care o supraveghea pe femeie, a declarat ca pacienta nu prezenta niciun simptom care sa indice o embolie. Cazul „Amalia” atrage atentia asupra dezastrului din institutia sanitara din nordul tarii. Medicii de aici au trimis deja doua memorii in care acuza lipsurile din spital si sunt gata sa intre in greva daca lucrurile nu se rezolva in cel mai scurt timp.

Criza s-a acutizat, spun surse din spital, de noua luni, de la instalarea noului manager al spitalului, Iuliu Cernesteanu, care nu ne-a acordat nicio declaratie de la tragedia Amaliei Monica Szabo.

„La noi ajung doar cei loviti de soarta”

Casa de Asigurari plateste lunar spitalului din Satu-Mare aproximativ trei milioane de lei, din care 75a se intrebuinteaza pentru salariile personalului, iar restul pentru medicamente si materiale sanitare.

La inceputul acestui an a existat un plan de reabilitare a unitatilor de primire in urgenta, in care a fost inclus si spitalul satmarean. Planul este finantat de Ministerul Sanatatii si Consiliile Judetene. Fiecare judet ar urma sa primeasca pentru reabilitarea sectiilor de urgenta aproximativ un milion de euro.

La Satu-Mare, aceasta finantare nu a ajuns din lipsa unui proiect. Consiliul judetean a alocat, totusi, in acest an, 104 milioane de lei pentru acest demers. Din acesti bani, directorul Cristian Rusu a reabilitat Sectia urologie unde este si sef de sectie, desi banii erau destinati Sectiei de urgenta.

„La noi ajung doar cei loviti de soarta, asistatii social”, ne-a declarat un medic din spital. Intr-adevar, cei care dispun de resurse financiare aleg sa se interneze in spitalele din Oradea, Baia-Mare sau chiar din Ungaria.

Astfel, indicele de ocupare a paturilor in spital este undeva intre 20-30%. Medicilor le este frica ca nu se realizeaza punctajele impuse de CAS si, din aceste motive, le-ar putea intarzia salariile.

Internati pe proprie raspundere

Surse din interiorul unitatii sanitare ne-au declarat ca situatia a ajuns atat de grava incat conducerea s-a atins pana si de stocul de medicamente destinate pentru cazuri de exceptie (cataclisme, cutremure etc.).

De circa o luna, Colegiul Medicilor a decis ca fiecarui pacient care urmeaza sa fie internat sa-i fie inmanata o lista cu medicamentele si materialele sanitare existente si una cu cele care lipsesc.

Astfel informati, pacientii afla despre lipsurile din spital, se angajeaza sa-si procure singuri medicamentele necesare si accepta sa fie internati pe propria raspundere. De multe ori, medicii care lucreaza aici sunt nevoiti sa cumpere ei medicamente.

Lipseste si serul fiziologic Aceleasi surse ne-au declarat ca, pe lista lipsurilor s-a aflat, deseori, pana si banalul ser fiziologic, ceea ce a facut ca operatiile sa fie oprite, uneori si cate doua zile. Un alt medicament de baza din cadrul sectiilor de urgenta care lipseste des din spitalul satmarean este hidrocortizonul, care se administreaza in cazurile de alergie la medicamente, intepaturi de insecte.

In sfarsit, nu mai exista apa calda de patru luni. „Sunt extrem de ingrijorat de situatia creata, aceasta nemaifiind intalnita din 1989 incoace”, ne-a declarat ieri Gyula Grosz, presedintele Colegiului Medicilor Satu-Mare.

TEORIE

 

Precautii la cezariana

O femeie care naste prin cezariana trebuie sa faca, inainte de interventie, o serie de analize ale sangelui: hemoleucograma, stabilirea RH-ului, transaminazele, glicemia, coagulograma. Inainte, in timpul si dupa interventie, pacientei trebuie sa-i fie monitorizate tensiunea arteriala, ritmul si frecventa cardiaca.

Rata mortalitatii in cazul cezarienelor planificate este destul de mica (mai putin de trei dintr-o suta de mii), dar riscul de a face complicatii (infectii, pierderi masive de sange, trombembolism pulmonar) este mai mare decat in cazul unei nasteri normale.

Comparativ cu femeile care nasc natural si care trebuie spitalizate maximum doua zile, cele operate prin cezariana trebuie sa ramana sub supraveghere medicala intre trei si cinci zile.

Ne puteți urmări și pe Google News