Dintre cele patru echipe clasate acum pe locuri promovabile, numai "U" Cluj are sanse reale sa joace la anul in prima liga la fotbal.
In fotbalul romanesc asistam la cel mai controversat final de sezon din istoria primelor doua divizii. Ultimele evenimente indica faptul ca Liga a II-a tinde sa devina competitia in care echipele care promoveaza pe teren nu vor apuca niciodata sa-si savureze performanta, iar Liga I se transforma in intrecerea ideala a „cooperatorilor” Dragomir si Romica Pascu, din care nu mai retrogradeaza nimeni!
In acest timp, FRF ridica neputincioasa si nestiutoare din umeri, bagand la inaintare argumentul pueril conform caruia n-avea cum sa prevada actuala situatie, promitand totodata, prin intermediul unor declaratii sforaitoare, ca va schimba actualele regulamente.
Dintre formatiile din Liga a II-a care ocupa, cu o etapa inainte de finalul sezonului, cele patru locuri promovabile, doar Universitatea Cluj si-a depus dosarul pentru a obtine licenta pentru Liga I! Delta Tulcea, Gloria Buzau si CSM Ramnicu Valcea n-au facut inca niciun demers la federatie in acest sens si exista semnale ca ele sunt ademenite cu bani ca sa renunte la intentia de a juca pe prima scena!
Valcenii s-au oferit sa ajute Asupra celor trei formatii care sunt la un pas de a-si castiga pe teren dreptul de a evolua din toamna in Liga I se fac presiuni uriase ca sa nu-si depuna dosarul sau macar acesta sa fie incomplet, pentru a fi respins de FRF. Presiunile sunt exercitate de cluburile din prima divizie care au interes ca gruparile din „B” sa nu primeasca licenta: Ceahlaul Piatra-Neamt, FC National si FC Arges.
Oficialii de la FC National au ajuns, se pare, pana la Constantin Boscodeala, primarul Buzaului, iar oficialii de la CSM Ramnicu-Valcea s-au oferit singuri sa-i ajute pe „bancari”, in schimbul unei consistente sume de bani. „Buzaul vrea locul in Liga I. Dosarul va fi depus la federatie de Dan Tulpan (n.r. - fost presedinte la clubul din Crang, dar care mai detine drept de semnatura). El va fi raspunzator, daca nu vom primi licenta!”.
Ion Viorel s-a uitat urat la Tulpan si dupa meciul de baraj pe care Gloria l-a sustinut in urma cu cativa ani in compania celor de la Poli Timisoara. Atunci, „Vioara” i-a acuzat pe propriii conducatori de tradare.
NESTIUTORI
Datul din umeri, sport national la Federatia Romana de Fotbal
Viorel Duru, presedintele Comisiei de Licentiere din cadrul FRF, spune ca pentru echipele care n-au depus dosarul pentru obtinerea „permisului” pentru Liga I, termenul-limita este 30 iunie.
Doar sase echipe vor incheia mai devreme, pe 15 iunie, procesul de licentiere. CS Otopeni, Forex Brasov, Petrolul Ploiesti si Sportul Studentesc - din Seria I si Universitatea Cluj, Dacia Mioveni - din Seria a II-a au depus dosarul, dar n-au primit inca raspunsul la intrebarea daca se afla sau nu in posesia licentei mult-visate.
Cauza federatiei este aparata de acelasi Duru. „De unde era sa prevedem noi ca se va ajunge la aceasta situatie? Poate ca, pentru sezonul viitor, ar fi bine sa se dispute meciuri de baraj”, a cautat Duru sa dezvinovateasca federatia pentru lipsa de viziune si de programe. Schimbarea de regulament va fi luata in discutie intr-o viitoare sedinta a Adunarii Generale Extraordinare a Federatiei Romane de Fotbal.
MANEVRE
Plata se face „in natura”
S-au stabilit inclusiv modalitatile sub care se vor face platile catre cluburile din Liga a II-a. Pentru a nu fi acuzati ca dau „bani negri”, sefii divizionarelor „A” favorizate s-au oferit sa cumpere, la preturi mult „umflate”, jucatori de la premiantele din Liga a II-a. In pretul total ar intra astfel contravaloarea fotbalistului, dar si un „cadou” pentru efortul depus de clubul din „B” ca sa termine sezonul pe un loc promovabil. Astfel, cluburile evita elegant Fiscul. Ceahlaul are deja intocmita o lista cu jucatorii de la Delta Tulcea, echipa datorita careia moldovenii vor evolua in continuare pe prima scena.