Cetatea Histria, monument european

Cetatea Histria, monument european

Placa ce marcheaza noul statut al monumentului va fi asezata astazi la intrarea in Muzeul sitului arheologic.

Evenimentul va avea loc cu prilejul celei de a 41-a editii a Sesiunii Nationale de Rapoarte Arheologice, la intrarea in Muzeul sitului arheologic Histria (comuna Istria, judetul Constanta), informeaza Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).

Acest moment marcheaza finalul primei serii de monumente din Romania inscrise pe Lista Patrimoniului European.

Placi asemanatoare au mai fost dezvelite pe 21 martie, la Ateneul Roman, pe 18 aprilie, la intrarea pe aleea care cuprinde 47 de piese concepute de Constantin Brancusi din Targu Jiu si pe 9 mai, la Palatul Cantacuzino, care gazduieste Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti.

La evenimentul de la Muzeul sitului arheologic Histria vor participa Virgil Nitulescu, secretar general al MCC, Mircea Angelescu, directorul Directiei Patrimoniu Cultural National din MCC, si reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale. Intemeiata in secolul al VII-lea i.Hr. (anul 657 i.Hr., dupa istoricul Eusebius) de colonisti veniti din Milet, Histria a avut o dezvoltare neintrerupta, timp de 1300 de ani, pana in epoca romano-bizantina.

Cetatea a fost distrusa de atacurile avaro-slave, in cursul secolului al VII-lea, si, treptat, a fost parasita de locuitorii sai.

Histria reprezinta unul dintre cele mai importante situri arheologice ale Romaniei si din zona litoralului Marii Negre.

Palatul Cantacuzino si Ateneul Roman din Bucuresti, Cetatea Histria si Calea Eroilor din Targu-Jiu au fost inscrise, pe 13 februarie, pe Lista Patrimoniului European, dupa o reuniune a ministrilor Culturii din statele Uniunii Europene, organizata la Berlin.

Ideea Listei Patrimoniului Cultural European a fost lansata in noiembrie 2005, in Italia, la reuniunea ministrilor Culturii din statele membre ale Consiliului Europei.

Propunerea de realizare a unei asemenea liste a apartinut oficialilor din Franta, Spania si Ungaria, iar in mai 2006 a fost acceptata si de Consiliul Uniunii Europene, in cadrul unei intalniri organizate la Bruxelles.

Ne puteți urmări și pe Google News