Scurtul drum de la presedintele castigator la presedintele badaran.
Presedintele Traian Basescu a transmis ieri scuze ziaristei Andreea Pana, de la postul Antena 1, pe care a numit-o sambata „tiganca imputita” dupa ce i s-a adresat cu apelativul „pasarica”. Gafa presedintelui proaspat reconfirmat a iritat insa atat comunitatea rromilor, cat si reprezentantii societatii civile.
Basescu isi cere scuze
In urma unei sesizari, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis sa ii cheme maine la audieri atat pe seful statului, cat si pe ziarista. Problema va fi discutata astazi si in CRP.
Dupa o discutie cu consilierii care a avut loc la orele pranzului la sediul sau de campanie, Basescu a comunicat, prin purtatorul de cuvant Valeriu Turcan, ca „regreta faptul ca o expresie nepotrivita, folosita intr-o convorbire privata, desfasurata in autoturism, a devenit publica, provocand un nemeritat prejudiciu moral doamnei Andreea Pana, reporter la postul de televiziune Antena 1”. In consecinta, o roaga pe ziarista „sa accepte scuzele sale sincere pentru situatia creata”, se arata in mesajul din partea lui Basescu.
Gafa presedintelui este pusa pe seama unei „stari de maxima presiune publica si mediatica”, iar formula nefericita - indepartata de semnificatia unei ofense aduse comunitatii rrome.
Critici aspre ale societatii civile „Comportamentul discriminatoriu si nestapanit” al lui Basescu a fost aspru criticat de mai multe organizatii nonguvernamentale. Confiscarea de catre Traian Basescu a telefonului mobil cu care ziarista incerca sa il filmeze la cumparaturi a fost calificata de reprezentantii Fundatiei Soros ca o incalcare a dreptului de proprietate, dar si a libertatii de exprimare.
„In egala masura, ne declaram ingrijorati de atitudinea discriminatorie si de exprimarea rasista de care a dat dovada presedintele Traian Basescu in contextul aceluiasi incident”, se arata intr-un comunicat trimis ieri de liderii fundatiei. Afirmatiile lui Basescu sunt „incalificabile si de neacceptat”, comenteaza, intr-o scrisoare deschisa, reprezentantii mai multor ONG-uri, printre care Romani CRISS.
O pozitie oficiala urmeaza sa ia astazi si Clubului Roman de Presa. Presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, a anuntat ca reprezentantii ziaristilor se vor pronunta imediat dupa ce vor analiza filmele inregistrate de Andreea Pana in cadrul Consiliului de Onoare, in prezenta lui Adelin Petrisor, reprezentantul Antenei 1.
Greselile presedintelui
Surprins de o ziarista in timp ce-si facea cumparaturile chiar in sambata referendumului, Traian Basescu a avut o reactie disproportionata in raport cu o intrebare referitoare chiar la evenimentul al carui subiect era.
Intrebat la ce rezultate se asteapta la referendum, el i s-a adresat ziaristei cu apelativul „pasarica”, in conditiile in care vazuse ca aceasta il inregistreaza cu telefonul mobil.
Apoi, pentru ca replica sa nu a avut niciun efect si ziarista repeta intrebarea, Basescu ii smulge telefonul din mana. Fara a verifica daca aparatul a fost oprit, presedintele face o alta greseala, refuzand sa-i inapoieze telefonul pe care se inregistra dialogul.
De asemenea, el n-a parut sa fie impresionat nici de faptul ca ziarista a spus ca-i va face plangere pentru furt. S-a urcat in masina personala, plangandu-se sotiei „Cat era de agresiva tiganca asta imputita” si, fara a se gandi ca poate fi inregistrat, s-a preocupat de cum poate scapa de ceilalti jurnalisti veniti pe urmele lui.
Protest la Cotroceni
Rromii i-au daruit sapun lui Basescu
Aproximativ 20 de reprezentanti ai organizatiilor de rromi au protestat ieri in fata Palatului Cotroceni fata de atitudinea presedintelui Traian Basescu de a numi o ziarista „tiganca imputita”. Unii au purtat tricouri inscriptionate cu formula folosita de presedinte si i-au adus in dar acestuia sapun, detergent, apa, prosoape si un CD cu volumul II din „Hituri tiganesti” pentru a-i arata ca nu sunt „imputiti”.
Reprezentantii rromilor au depus o scrisoare de protest atat la presedintie, cat si la guvern. Avocatul Asociatiei Romani Criss, Marian Mandache, nu a luat in serios nici explicatiile presedintelui, cum ca exprimarea nu denota atitudinea sa fata de comunitatea rroma. „Daca la nivelul cel mai inalt exista un asemenea grad de intoleranta (...) exista o problema referitoare la mesajul despre minoritati transmis poporului roman”, a comentat Mandache.
Ecouri in presa straina
Scandalul de la Bucuresti a ajuns ieri si in presa internationala. Publicatia britanica „Financial Times” si televiziunea americana NBC au relatat pe paginile electronice incidentul in care a fost implicat Traian Basescu in ziua referendumului.
„Intr-un incident care a subliniat acuzatiile criticilor, potrivit carora temperamentul exploziv al lui Basescu il face un personaj care creeaza discordie, politicianul populist a luat telefonul mobil folosit de un reporter pentru a inregistra un interviu cu el, in timp ce se afla la cumparaturi cu sotia sa, se precizeaza in „Financial Times”.
Dupa France Press, si agentia germana DPA a relatat ca „presedintele Traian Basescu, care tocmai a obtinut o victorie clara in referendumul de sambata privind destituirea sa, s-a confruntat ieri cu acuzatii ca a facut comentarii rasiste si ca a furat un telefon mobil in urma unei altercatii cu o jurnalista”. (Anca Simina)
Opinia Analistului
Teodorescu: „Cand esti presedinte nu poti fi un simplu cetatean”
Bogdan Teodorescu, analist si specialist in imagine si marketing politic, considera ca Traian Basescu nu trebuie sa uite ca e presedinte, chiar daca pozeaza in simplu cetatean.
„Cand esti presedinte nu poti fi un simplu cetatean. Este vorba de un proiect de imagine. Vrea sa arate ca este popular, un om obisnuit, ca poate sa impinga si el carucioare”, a comentat Teodorescu avantajele si dezavantajele bailor de multime.
Analistul a apreciat ca gravitatea replicilor prezidentiale este potentata si de contextul privat in care le-a rostit. „Daca i-ar fi zis in fata, s-ar fi zis ca s-a enervat. Dar daca a spus asta stiind ca discutia nu poate fi facuta publica, inseamna ca asa gandeste”, a apreciat analistul. Cu toate acestea, Bogdan Teodorescu sustine ca efectele scandalului declansat de Basescu pot fi greu contabilizate in acest moment, depinzand foarte mult de reactiile celorlalti actori ai societatii.
„In mod normal, o asemenea declaratie ar afecta imaginea oricarui politician, insa presedintele nu este la prima declaratie de acest fel si a scapat din toate. Depinde de reactia celorlalti. Politicienii au insa alte griji acum, sa se omoare intre ei. Mi-e greu sa spun daca va avea ceva de pierdut”, a apreciat Teodorescu.
In opinia sa, chiar daca la Bucuresti declaratiile lui Basescu ar putea sa nu aiba un efect prea mare, „introducerea conotatiei etnice risca un scandal european”: „Aprecierile sale nu sunt potrivite pentru un sef de stat intr-o Europa grijulie cu minoritatile”. (Clarice Dinu)
Intre libertate si risc
Politicienii scandinavi, mari amatori de „cumparaturi electorale”
Practica inaltilor demnitari care ies pe strada la plimbare sau la cumparaturi ca oamenii obisnuiti, fara garzi de corp sau alti insotitori, are radacini in traditia politica a tarilor nordice, unde austeritatea protestanta face ca privilegiile de care s-ar putea bucura potentatii momentului sa fie aspru sanctionate de electorat.
Presedinti, ca finlandeza Tarja Halonen, sau premieri precum danezul Anders Fogh Rassmussen sunt personaje banale pe strazile capitalelor nordice, unde pot fi intalniti la cumparaturi, la o cafea pe o terasa sau in drum spre serviciu, pe bicicleta.
Aparentele pot fi insa inselatoare pentru ca, cel putin in preajma presedintelui finlandez, undeva in imediata apropiere, intotdeauna exista o echipa foarte discreta de agenti de securitate.
Au platit cu viata
Perioada de aur a traditiei desantului in randul oamenilor a apus chiar si in statele scandinave odata cu asasinarea premierului suedez Olof Palme. Popularul politician, care se plimba deseori fara protectie, a fost asasinat in februarie 1986 de un criminal ramas neindentificat, in momentul in care iesea de la cinema impreuna cu sotia.
In 2003, Suedia a fost din nou zdruncinata de un asasinat - ministrul de externe Anna Lindh a fost ucisa prin injunghiere de un dezechilibrat mintal, in timp ce facea cumparaturi intr-un complex comercial din Stockholm. (Flavius Toader)
VANZATORUL DIN SELGROS
„Fata aia ii baga telefonul in ochi”
Un angajat al Selgros Baneasa care se afla in apropierea presedintelui Basescu in momentele cand acesta era interogat de reporterita de la Antena 1 spune ca aceasta din urma „era chiar foarte insistenta si agresiva”. „In timp ce Traian Basescu punea cumparaturile pe banda rulanta pentru a le plati, intrebarile reporteritei curgeau incontinuu, fara a astepta raspunsuri.
„Unde va duceti dupa-amiaza? Cu cine veti sarbatori? Dar ce aveti in cos? Ce bere ati cumparat?”„. La un moment dat, spune martorul ocular, Basescu i-a aratat o carte tinerei de la Antena 1, „„Fie-ne tranzitia usoara”„.
Angajatul Selgros zice ca n-a vazut cand presedintele i-a luat telefonul ziaristei, dar relateaza ca „Basescu isi vedea de treaba, ca de obicei cand vine la Selgros. Insa intrebarile il agasau, fata aceea ii baga telefonul in ochi, de parca nu stia ce culoare au ochii lui, filma in cosul de cumparaturi, filma banii pe care Traian Basescu ii numara ca sa plateasca”. (Tatiana Dabija)
LEGISLATIE
De ce nu poate fi acuzat Basescu de furt Presedintele Traian Basescu nu poate fi acuzat de furt, dupa ce, sambata, i-a „confiscat” telefonul mobil unui reporter al postului de televiziune Antena 1. Si asta intrucat fapta sa nu este incriminata de Codul Penal romanesc. Potrivit specialistilor in drept penal, articolul 208 din Codul Penal (care incrimineaza furtul - n.r.) sanctioneaza doar „diminuarile ireversibile, definitive ale patrimoniului unei persoane, care nu au alt scop decat insusirea fara drept”.
Or, potrivit propriilor declaratii, presedintele nu a intentionat sa-si insuseasca telefonul jurnalistei, pe care, de altfel, l-a si returnat. „Ori de cate ori bunul nu a fost luat pentru a fi insusit, ci pentru orice altceva, fapta nu mai poate fi infractiune de furt. Doar daca se stabileste fara tagada ca o persoana a luat un bun cu scopul de a si-l insusi, fapta acesteia devine infractiune. Instanta suprema a dat si solutii in acest sens”, sustin specialistii.
GRESEALA
Din telefon s-a sters altceva Telefonul folosit de jurnalista Andreea Pana pentru a-l inregistra pe presedinte este, conform spuselor colegilor sai, modelul Nokia 6288. „Terminalul nu permite dubla inregistrare atat in memoria interna, cat si pe cardul de memorie in acelasi timp. Se alege de la inceput mediul in care se doreste stocarea informatiei, iar ea poate fi multiplicata ulterior si in celalalt mediu de stocare”, a spus operatorul de la serviciul de asistenta tehnica Nokia din Romania.
Aceasta informatie este confirmata si de Catalin Patrasescu de la firma de consultanta IT Smart Point. Cu alte cuvinte mediul pe care s-a stocat inregistrarea a fost de la inceput cardul de memorie, iar presedintele sau altcineva (acest amanunt nu a fost furnizat de consilierii sefului statului) a sters altceva din memoria telefonului. Mai mult, jurnalista nu a avut timpul necesar copierii inregistrarii si in memoria interna deoarece telefonul s-a aflat in posesia presedintelui. (Adrian Popa)