Ofensiva islamistilor aduce Tara Cedrului in pragul unui nou razboi.
Lupte violente au avut loc ieri, pentru a doua zi consecutiv, intre soldati ai armatei libaneze si militanti islamici. Noile ciocniri din vecinatatea taberei de refugiati palestinieni Nahr al-Bared, din nordul Libanului, s-au soldat cu moartea a noua civili si cu ranirea altor 20, ceea ce ridica pierderile generate in cele doua zile de lupte la 66 de morti, printre care foarte multi soldati ai armatei libaneze.
Potrivit unor surse din interiorul taberei bombardate de tancurile armatei libaneze, numarul victimelor ar putea sa creasca din cauza imposibilitatii de a evacua ranitii. Tancurile au inconjurat tabara, care adaposteste cam 40.000 de refugiati palestinieni, dupa ce membrii gruparii islamiste Fatah al-Islam au atacat cu grenade si arme automate posturile armate din vecinatate.
Civilii din tabara au cerut armatei sa opreasca bombardamentele, folosind instalatiile de amplificare de la moschei. Reprezentantii Crucii Rosii au cerut adoptarea unui armistitiu si crearea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor raniti. Bombardamentul survine dupa ciocnirile violente de duminica, din apropierea taberei Nahr al-Bared si din zona orasului libanez Tripoli.
Beirutul acuza Damascul Factiunea sunnita, aparuta anul trecut ca o replica palestiniana a organizatiei teroriste al-Qaida, are doar cateva sute de combatanti, insa pare a fi bine inarmata, organizata si motivata. Ciocnirile din ultimele zile reprezinta cele mai grave lupte interne din Liban care au loc dupa razboiul civil din 1975-1990.
Violentele arata cat de dificila ramane asigurarea securitatii in Liban, tara zdruncinata de tensiuni politice si religioase dupa razboiul de anul trecut dintre Israel si gherilele Hezbollah. Guvernul condus de Fouad Siniora a tinut ieri o reuniune de urgenta pentru a discuta criza. Tulburarile aduc din nou in atentie problema numeroaselor tabere de refugiati de pe teritoriul libanez, unde traiesc in conditii precare peste 400.000 de refugiati palestinieni. Abbas Zaki, reprezentantul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei din Liban, a declarat ca nu-si doreste ca acele 12 tabere sa devina „scanteia care sa aprida un nou razboi civil”.
Ministrii guvernului Siniora afirma ca Fatah al-Islam este o unealta folosita de Siria pentru a crea instabilitate in Liban si pentru a impiedica formarea unui tribunal ONU pentru judecarea suspectilor in uciderea premierului Rafik Hariri, in 2005.