Fereste-te de pericolele verii!

Fereste-te de pericolele verii!

Otitele, toxiinfectiile alimentare si eruptiile pe piele cauzate de soare sau de unele plante sunt afectiuni frecvente in sezonul cald.

Nu-ti agresa urechea daca-ti intra apa cu nisip in ea, spala fructele si legumele inainte sa le consumi si pastreaza alimentele la temperaturi corespunzatoare. Aerul conditionat sau curentii formati din cauza geamurilor deschise pot cauza iritatii ale mucoasei. „De regula, aceste iritatii dispar dupa ce pleci din locul respectiv. Daca stai mai mult la aer rece, poti face bronsita sau traheita”, te avertizeaza Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul „Marius Nasta” din Capitala.

Transpiratia si praful infecteaza urechea Valurile cu nisip si scoici macinate iti pot leza urechea. „Apa patrunde in canalul urechii si, din reflex, incepi sa te scarpini sau sa-ti scuturi capul. Daca ai si timpanul rosu sau o micoza, poti face foarte usor otita”, explica Margareta Stoica, medic orelist, Centrul de Foniatrie „Opera Romana” din Bucuresti.

Totodata, transpiratia si praful pot da mancarimi care fisureaza pielea conductului auditiv cauzand infectii cu stafilococi sau microbi. „Spala-te frecvent cu apa si sapun cu glicerina. Daca ti-a intrat apa in urechi, apleaca-ti capul si incearca sa te cureti cu degetul mic si cu un prosop. Daca urechea este infundata sau doare, nu baga tot felul de instrumente in ea. Cel mult, poti pune o compresa cu rivanol si mergi de urgenta la medic”, mai recomanda Margareta Stoica.

Iaurturile se pastreaza pe usa frigiderului| Alimentele alterate sunt cauze frecvente ale toxiinfectiilor alimentare. „Inmultirea microorganismelor din alimente poate provoca diaree. Daca pe cutia cu iaurt scrie ca trebuie sa pastrezi produsul la 4-8 grade Celsius, tine-l pe usa frigiderului. Nu lasa mancarea gatita prea mult timp afara, ci introdu-o in frigider imediat ce s-a racit”, te sfatuieste Doru Cristian Gavrila, medic internist la Policlinica Nr. 2 din Braila.

Si sucurile preparate in casa trebuie consumate repede, deoarece se pot oxida si pot cauza tulburari digestive cu diaree. Spala-te des pe maini si fa acelasi lucru cu legumele si fructele inainte de a le consuma. „In sol exista microbi. Salatele pot contine paraziti ce cauzeaza asa-numita diaree estivala. In plus, fructele pot fi stropite cu substante toxice pentru om”, mai spune medicul.

Nu-ti imprumuta prosopul si papucii la strand!

Eruptiile cauzate de lumina soarelui sau de contactul cu unele plante, dar si insolatiile sunt printre cele mai frecvente afectiuni dermatologice in timpul verii.

„Lumina soarelui poate cauza la persoanele predispuse eruptii cu inrosiri si usturime pe zonele expuse: decolteu, brate sau fata. Poti sa le previi folosind creme cu factor de protectie mare (n.r. - 20-30) si haine deschise la culoare, palarii, sepci sau ochelari. Aceste masuri sunt valabile si pentru a nu face insolatie”, te sfatuieste Carmen Salavastru, medic dermatolog la Spitalul Colentina din Bucuresti.

Eruptiile cauzate de contactul cu unele plante din parcuri sau paduri pot fi prevenite cu creme-bariera care protejeaza pielea. Frecvente vara sunt si ciupercile pe care le poti lua de pe covoarele ori mozaicul de la bazine sau stranduri. La risc se afla si cei care poarta sandale.

„Din cauza prafului de pe strada se pot prinde ciuperci pe picior. Spala-te cu apa si sapun imediat cum ajungi acasa. Daca mergi la strand sau la bazin, poarta numai papucii tai si nu folosi nici prosoapele sau halatele altor persoane”, mai recomanda Carmen Salavastru.

ATENTIE LA SIMPTOME!

Febra de la alimente alterate Toxiinfectiile alimentare se manifesta prin febra, diaree, deshidratare, crampe musculare sau abdominale. „Majoritatea afectiunilor debuteaza la un interval de 3-4 ore, maximum 12 ore de la consumarea alimentelor alterate. Cele mai multe dispar in 24 de ore, insa cele mai severe trec in 72 de ore. Daca ai diaree de trei zile si temperatura de peste 38 de grade Celsius, mergi la serviciul de boli infectioase”, te sfatuieste Doru Cristian Gavrila, medic internist la Policlinica Nr. 2 din Braila.

Ne puteți urmări și pe Google News