EDITORIALUL EVZ: Ziua de dupa

EDITORIALUL EVZ: Ziua de dupa

Ioana Lupea: "PSD si PNL nu sunt constranse la o schimbare conforma cu dorinta presedintelui sau a simpatizantilor democrati ori liberal-democrati, ci a propriilor alegatori".

Rezultatul referendumului obliga. Numai un pseudopolitician se poate iluziona ca optiunea absentilor este mai importanta decat a prezentilor. „Marele absent” a fost inscaunat regele referendumului in spatele tronului caruia s-au pitulat, pentru a se salva, cativa politicieni social-democrati si liberali.

A dispretui electoratul activ este, pentru Mircea Geoana si Calin Popescu-Tariceanu, o eroare la fel de mare ca suspendarea presedintelui Traian Basescu, care-i degradeaza la rangul de ordonante ale politicii. Nu numai ca au fost incapabili sa anticipeze reactia propriilor alegatori la decizia de a-l demite pe seful statului, acum ii si desconsidera cu aroganta, chiar pe cei care le-au sustinut prin vot decizia. Supralicitarea importantei absenteismului - care, apropo, nu e deloc atat de mare - este o incurajare imorala a pasivitatii.

Rezultatul referendumului obliga partidele, inclusiv PSD si PNL, sa-si adapeze discursul si actiunile politice la aceasta noua realitate, cel putin pentru a-si opri declinul. In locul unei asumari lucide a erorilor si a repozitionarii in functie de agenda alegatorilor, PSD si PNL cauta in continuare samanta de discordie

. Desi este limpede si pentru un copil de clasa a doua ca, pentru seful statului, conflictul este ca jaraticul pentru caii din basme. Ce ar avea de pierdut Mircea Geoana si Calin Popescu-Tariceanu daca s-ar aseza cu seful statului la masa negocierii pe proiectele privind votul uninominal si reforma constitutionala, pe care de altfel le sustin cel putin la nivel declarativ? Orice actiune de obstructionare a acestor initiative se va intoarce din nou impotriva lor si va fi perceputa ca un alt act de agresiune.

Nimic nu impiedica PSD si PNL, decat vointa catorva lideri, de a iesi de pe orbita prezidentiala si a-si defini intentiile politice in raport cu propriii alegatori, reali si potentiali, si nu cu Traian Basescu. Rezultatul referendumului obliga PSD si PNL sa se priveasca in oglinda si nu sa-si scoata ochii social-democrati la social-democrati si liberali liberalilor.

Or, inchiderea urnelor pare a fi mai degraba prilejul unor reglari de conturi interne, cel putin in PSD, care au legatura cu ambitiile de putere ale unora sau razbunarile altora si nu cu asteptarile electoratului. Revolutiile „spontane” din PSD si PNL ar putea aduce la putere lideri sau pupile ale liderilor care s-au compromis in aceasta campanie electorala.

Dar faptul ca Serban Nicolae sau Sorin Oprescu au avut grija sa nu-si pateze reputatia nu-i face mai apti pentru a conduce PSD spre socialismul european decat sunt Cristian Diaconescu sau Titus Corlatean. Este valabil si pentru Bogdan Olteanu care, desi nu si-a exersat retorica antibasesciana, a aratat in raporturile cu Parchetul de ce este in stare.

Chiar daca am fost obisnuiti in campania pentru referendum sa vedem liberali si social-democrati cu copite si coarne, in Romania, oricat li s-ar parea unora de ciudat, exista alegatori cu optiuni de stanga si liberale. Iar PSD si PNL nu sunt constranse la o schimbare conforma cu dorinta presedintelui sau a simpatizantilor democrati ori liberal-democrati, ci a propriilor alegatori. Trebuie sa o faca in felul lor.

Ne puteți urmări și pe Google News