Romanii "de afara" au fost blocati la cozile suspendarii

Romanii "de afara" au fost  blocati la cozile suspendarii

Probleme. Romanii din strainatate au sufocat sectiile de votare, provocand scandaluri acolo unde organizarea a fost defectuoasa.

EUROPA

SPANIA. “Lasati-ne sa votam!”

Peste 500 de romani care doreau sa voteze la cele doua sectii de la Ambasada Romaniei din Madrid au intrat cu forta in curtea ambasadei in momentul in care s-a anuntat inchiderea urnelor. Suparati ca nu a fost aprobata prelungirea procesului de votare, romanii au scandat “Lasati-ne sa votam!”, „Basescu!” si „Hotii!”. Politistii si fortele de ordine speciale din Spania au intervenit, iar dupa 25 de minute, protestatarii au fost scosi din curtea ambasadei.

„Stranierii nu au fost multumiti de organizarea referendumului. „Au fost putine sectii de votare, asa ca, pana la ora 14.00, nu reusisera sa-si exprime optiunea decat aproximativ 1.500 de romani”, ne-a declarat Miguel Fonda Stefanescu, presedintele Federatiei Romanilor din Spania.

Aseara, la ora locala 19.30, presedintele sectiei de votare nr. 1 din Madrid, consulul Andrei Borza, a cerut Biroului Electoral prelungirea programului cu cel putin o ora.

Doar 3.000 de romani din toata Spania isi exprimasera votul ieri, pana la ora locala 17.00, dintre cei peste 900.000 de concetateni stabiliti acum in tara corridelor. Explicatia, spune presedintele Centrului Civic Roman din Castellon, Daniel Ionita, este ca au fost instalate doar 14 urne in tara, iar in Castellon comisia electorala a functionat cu doar 5 membri: „Reprezentantul PNL, acreditat aici, nu a venit. Asa ca din 8 membri cat prevede legea, am ramas 7, din care unul e presedintele comisiei, unul pune stampilele pe buletinele de vot. Au ramas doar 5 activi, in conditiile in care mii de persoane asteapta afara sa intre la votare”.

O alta problema ar fi ca urnele din Castellon s-au dovedit „neincapatoare pentru toate buletinele de vot”, spune Daniel Ionita.

Aproximativ un milion de romani din Spania au beneficiat de 9 sectii de votare.ITALIA. 5.000 de protestanti, la RomaCateva mii de romani au protestat aseara in fata Consulatului Romaniei de la Roma deoarece nu au apucat sa voteze. La 22.00, ora Romaniei, acestia mai asteptau inca o eventuala rezolvare a situatiei.  Aproape de ora inchiderii urnelor, aproximativ 5.000 de romani asteptau sa voteze acolo, aproximeaza presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, Eugen Terteleac. Situatia a fost cauzata de numarul insuficient al cabinelor de vot: in Roma, sase au fost amenajate la sectia de la Consulat, iar sapte - la Accademia di Romania. Situatia a fost semnalata la Biroul Electoral Central, insa nu a obtinut vreo rezolvare. „Sunt oameni care au plecat la ora 5.00 din Sicilia pentru a vota, au ajuns in Roma la pranz si nu au apucat s-o faca pana seara. Ni s-a inchis practic usa in nas”, spune Eugen Terteleac. Acesta aproximeaza ca in Italia au apucat sa voteze aproximativ 8.000-10.000 de oameni, insa „inca de trei ori mai mult nu au putut vota”. (Vlad Odobescu) FRANTA. Inghesuiala si la Paris

In jurul Ambasadei Romaniei de la Paris se mai aflau, dupa ora 20.00, inca 200 de romani care voiau sa voteze. Justina Cojocaru, presedintele sectiei consulare si al biroului de vot, a decis sa-i introduca in curtea Palatului Behague ca sa-si astepte randul la vot. „Am depasit 3.000 de persoane. Am fost in priza tot timpul, cabinele de vot au fost pline in fiecare minut”, a precizat Justina Cojocaru. Florin, medic, a stat la rand doua ore si a ajuns sa voteze cu putin inainte de ora  20.00. „Astazi am venit din Romania, in masina, de doua zile sunt pe drum. Sotia mea a votat acasa, iar eu, ajuns la Paris, n-am vrut sa fiu mai prejos, in ciuda oboselii”. Revolta si frustrarea par sa fie cuvintele de ordine printre romanii care au votat la Paris. Stefana Bianu face parte din gruparea civica ce a organizat pe 13 mai mitingul pro-Basescu din Piata Trocadero. „Este momentul sa ne recuperam demnitatea si imaginea in fata Occidentului”, a declarat cea care se autodefineste drept militanta pentru drepturile romanilor din afara tarii. (Cristina Hermeziu, Paris) GERMANIA. Nemtii nostri,vot din puscarie

Numarul romanilor din Germania prezenti la urnele de vot a fost cu aproape 50a mai mare decat in cazul alegerilor din 2004, respectiv 2.860 de persoane fata de aproximativ 2.000, cat au fost la scrutinul trecut. La Munchen, alegatorul cu numarul 1.000 a primit din partea comisiei un cadou - un CD cu George Enescu. Tot aici a avut loc si o premiera in cazul unui tur de scrutin: un grup de cinci detinuti de la penitenciarul din Nurnberg a solicitat comisiei din Munchen posibilitatea de a-si exercita dreptul la vot. Dorinta le-a fost indeplinita dupa ce au fost obtinute aprobarile necesare, autoritatile germane fiind uimite de cerere. O parte dintre romani au decis sa profite de vremea frumoasa de-afara si sa  lege referendumul cu o excursie la Berlin. „Am avut doua grupuri de studenti care au venit sa voteze si apoi sa se plimbe prin oras”, a declarat consulul Romaniei, Remus Marasescu. La Berlin au fost prezente la vot 520 de persoane, 87a dintre acestea votand impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu. (Teodora Trandafir, Berlin) MOLDOVA. Basarabenii au spus NU

Mii de moldoveni au asteptat ore intregi la Consulatul Romaniei din Chisinau ca sa demonstreze ca sunt cetateni romani nu pentru a fugi din Republica Moldova, ci pentru ca le pasa de Romania. Pentru basarabenii cu cetatenie romana votul in favoarea lui Basescu a insemnat un vot pentru integrarea in UE, pentru simplificarea procedurii de redobandire a cetateniei romane, pentru starpirea coruptiei si pentru democratie. Au stat la coada ore-n sir, pe o caldura toropitoare, s-au revoltat fata de organizarea proasta, dar au tinut neaparat sa voteze.

„Vrem sa votam!”

Cozile de oameni se intindeau pe cateva sute de metri la cele doua sectii de votare deschise in cadrul Ambasadei Romaniei si Consulatului roman de la Chisinau. „Din randul nostru, abia doi oameni au trecut intr-o ora. Bataie de joc! Vrem sa votam, avem dreptul. Numai ca aici ne pun bete-n roate”, isi exprima indignarea Alexandru Todorov, 47 de ani. „Vrem sa votam!”, „Vrem sa votam!”, scandeaza oamenii.

„Dle Basescu, sa nu uitati de basarabeni! Sa ne ajutati sa intram in Europa!”, ne roaga Ioana Terente sa transmitem din satul Costesti, raionul Ialoveni, imbracata intr-o bluza alba cu trei struguri brodati in culorile tricolorului.

Cei de la coada sunt revoltati si fiindca oficialii ambasadei si-au luat o pauza de jumatate de ora la pranz. „Unde s-a mai vazut asa ceva? A intrat unul cu un teanc de pizza, si jumatate de ora ne-au lasat sa murim de caldura si de sete!”, tipa in gura mare Vasile Pancu venit sa voteze din satul Panasesti, raionul Straseni.

„Aista nu-i consulatul romanesc, i-o banda de spioni de-ai lui Iliescu! Tot guvernul Tariceanu trebuie pus in puscarie, pentru ca ei fac toata zarva”, sare Ion Ursu din Chisinau. „Nu au interesul ca noi sa ne dam votul. Si data trecuta a fost asa. Eu vin de la Briceni (oras situat la 250  de kilometri de Chisinau - n.r.), de la nordul republicii. Am venit dimineata devreme si nu stiu cand o sa intru sa votez si daca o sa ajung azi acasa”, da din mana a lehamite Ion Paraschiv. „De ce n-au deschis sectie la Cahul, la Balti?”, intreaba retoric Ana Ionascu, 50 de ani.

Din ambasada pare OK

Alexandra Dimitrov, observator din partea Biroului Electoral Central Roman, iese din consulat si spune ca totul este bine organizat, ca s-a votat de doua ori mai mult acum decat la alegerile trecute si ca vor trece toti sa voteze pana seara. „Ce organizat, doamna? Ce votare-i asta cu bariera din fier in fata? La vot, omul trebuie sa se duca liber”, spune, aproape ragusit, Vasile Pancu. (Raisa Lozinschi, Chisinau)

AUSTRALIA Buletine trase la xerox in Melbourne In Melbourne, Australia, cu putin timp inainte de inchiderea urnelor, aproximativ 100 de romani se aflau in sectia de votare pentru a-si exercita dreptul constitutional, dar se terminasera buletinele. Revoltati, oamenii nu au vrut sa paraseasca sala inainte sa-si exprime optiunea. Presedintele sectiei de votare, consulul Nadia Gheorghe, a sustinut ca in incinta sectiei erau numai 50 de persoane, si nu 100 - asa cum a atentionat Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia. „Procesul de votare nu a fost prelungit. La ora 20.00, sectia s-a inchis, insa toate persoanele prezente pana la acea ora au putut vota. Am primit aprobare sa multiplicam la xerox buletine de vot. Am avut pregatite 584 de buletine, iar la urne s-au prezentat 609 persoane. Noi am cerut 600 de buletine de vot, adica dublu fata de numarul de persoane care s-au prezentat la ultimele alegeri”, a declarat Nadia Gheorghe. (Andreea Romanovschi)

AMERICA CANADA.  La sectie, cu o ora mai devreme

La Montreal, inca de la ora 7,00 dimineata lumea a inceput sa se adune la sectia de votare deschisa la Consulatul general, desi urnele s-au deschis la ora 8,00. Deja, la ora 8,15 coada formata era de 60 de persoane si crestea continuu, cu toate ca in zona centrala in care este amplasat Consulatul general problema gasirii unui loc de parcare nu este deloc de neglijat. La ora 8,45 un barbat a rugat persoanele asezate la coada sa fie lasat sa voteze peste rind, deoarece la ora 9,00 incepea serviciul. ‘’Numai daca votezi cu Basescu!’’, i-au raspuns cei aflati in fata lui si i-au cedat locul.

Conform datelor oficiale partiale obtinute de la Ambasada Romaniei de la Ottawa, pina la ora 15,00 se prezentasera la sectia de votare deschisa aici 300 de persoane. Din informatiile obtinute de la Toronto numarul votatilor era la aceeasi ora de peste 900, iar cifra aproximata pentru Montreal depasea 1000.

‘’Am votat pentru parintii mei care sint inca in , inca sper sa le fie mai bine, asa sper de fiecare data... . Azi dimineata m-a sunat mama si mi-a spus ca ei au votat deja. Si daca parintii mei au iesit din casa si s-au dus la vot... Dar stiti care e faza care m-a determinat inca de acum o luna sa votez? Cum au schimbat aia 322 legile peste noapte! Dom’le, e incredibil! Da’ ce e acolo? Tara bananiera? Si asta m-a ofticat pentru romani, ca sint la bunul plac al politicienilor care isi iau leafa din banii lor, din pensia parintilor mei, ca sa ce? Sa schimbe regulile in timpul jocului, cum vor ei?’’ -tinar inginer in Montreal .

Tot la Montreal, o mamica tinara isi ia de minuta fetita lasata in grija bunicilor cit timp ea a fost in cabina de vot si comenteaza: ‘’Desi sint plecata de peste 5 ani din tara stiu ce se petrece, am ramas conectata la tot ce se intimpla in . Consider o rusine cum cei 322 de parlamentari au sfidat ei instantele si cum si-au servit interesele lor, nicidecum pe ale romanilor care platesc toate aceste orgolii politice. Ce s-ar fi intimplat in daca s-ar fi schimbat regulile in timpul jocului? Eu nu stiu sa raspund, pentru ca asa ceva e de neconceput aici. Nu stiu daca Basescu e solutia miracol, nici nu cred sa existe asa ceva, dar stiu ca ceea ce s-a intimplat cu suspendarea a fost un fapt nedemn. Poate ca daca suspendarea nu avea acel parcurs n-as fi venit la vot, dar asa le multumesc celor 322 ca ei m-au determinat sa votez’’. (Cristina Sofronie, Montreal )

SUA. Matinali si in SUA

Romanii din California au avut la dispozitie trei centre de votare: Consulatul general din Los Angeles si Consulatele onorifice din San Francisco si Sacramento. Pentru romanii stabiliti insa in sudul Californiei, Los Angeles a fost sectia de vot la care au preferat sa ajunga. Printre alegatorii matinali s-au numarat si Victor si Simona, un cuplu stabilit de citiva ani in Bakersfield, oras aflat la o distanta de aproximativ 173 km de Los Angeles. Victor si Simona ne-au marturisit ca au dezbatut indelung in familie daca se vor prezenta la vot.

Simona a recunoscut ca la inceput s-a impotrivit ferm sa faca lunga calatorie spre sectia de votare: „Consulatul este departe si nu stiu daca votul nostru chiar va fi luat in consideratie de clasa politica din Romania”. Victor in schimb, un fan declarat al lui ‘’Base’’, s-a decis din prima clipa sa participe la vot. Mai greu a fost sa-si convinga si sotia sa plece de acasa in zorii zilei. Dar Simona s-a decis voteze cind a citit despre modificarile ad-hoc la Legea referendumului. „Mi se pare inacceptabil asa ceva. Puteau sa astepte referendumul si apoi sa modifice legea. In SUA nu vezi asa ceva”. Victor s-a declarat dezamagit si de modul de organizare al referendumului in general. „Ne-am hotarit sa venim devreme pentru ca mi-am amintit de vremurile trecute, cind stateam cu frica in sin ca se termina laptele sau carnea la alimentara si nu am vrut sa avem surprize ca se termina si buletinele de vot. Mai stii la ce te mai poti astepta?”

Cornelia, care este casatorita de 2 ani cu un cetatean american, a venit din Long Beach sa voteze, constienta ca la ora la care a pus buletinul in urna rezultatul refrerendumului se conturase in Romania. „Am venit sa votez ca sa le arat politicienilor din Romania ca votul diasporei conteaza si ca nu trebuie sa fim tratati ca cetateni de rangul al doilea. Faptul ca traim departe de tara nu ne lasa indiferenti la ce se intimpla acolo”. Cornelia a refuzat sa precizeze daca a votat pentru sau contra demiterii. „Votul este secret”, ne-a declarat zimbind, adaugind: ‘’Daca o corabie este prinsa in furtuna, ai datoria morala sa salvezi vietile de pe ea’’. (Clementina Filip Bebb, Los Angeles) 

 

 

 Cititi aici ultimele amanunte referitoare la votul organizat in Diaspora.

Ne puteți urmări și pe Google News