Federatia Rusa a avut interesul de a destabiliza Romania in 1999, in contextul eforturilor Romaniei de a intra in NATO si mai ales al crizei din fosta Iugoslavie.
Atunci aceste incercari au esuat. Nu cred ca acum, cand Romania este si membru NATO, si membru UE, se mai pot face incercari de acelasi tip, chiar daca Rusia nu este bucuroasa de apartenenta Romaniei la cele doua organizatii citate.
Romania nu are, din punctul de vedere al Rusiei, importanta strategica a Ucrainei, ceea ce inseamna ca nu va cheltui energie si eforturi de acelasi gen in cele doua tari. Politica initiata si practicata de presedintele Putin vizeaza, mai ales, expansiunea economica a marilor companii rusesti cu capital de stat.
Am convingerea ferma ca lansarea intempestiva de catre dl Talpes a acestei teme, ca si preluarea ei imediata in discursul presedintelui Basescu se inscriu in efortul de demonizare a guvernului Tariceanu, care este obiectivul dominant al campaniei dlui Basescu.
Din pacate, ecoul international pe care acest zvon il poate suscita dauneaza grav intereselor generale ale Romaniei. Daca asemenea riscuri sunt identificate, ele nu trebuie tratate cu trompeta, iar daca riscurile sunt inventate, publicitatea care li se face in scop electoral este la fel de daunatoare.