Cursa londoneza a unui Paganini roman

Cursa londoneza a unui Paganini roman

Un tanar violonist din Romania cauta succesul in capitala Regatului Unit, orasul care se zbate intre forfota oamenilor si setea lor de bani.

Londra se zbate, ca dintotdeauna, intr-un haos elegant. Chiar si dupa „invazia de romani” anuntata de presa britanica dupa 1 ianuarie, metropola si-a pastrat aristocratia, calmul, politetea, aerul imperial, imigrantii, taxiurile scumpe si volanul pe dreapta.

Pare neschimbata, cosmopolita, toleranta. Insa romanii mai „vechi” de aici avertizeaza noul val de compatrioti care a inceput sa apara prin intersectii, prin piete publice, pe unde apuca, dezinformati si fara acte, ca Anglia nu este Spania sau Italia.

Exista insa si un nou tip de emigrant roman care isi incearca norocul prin Regat. E cel care a ales scoala si scena englezesti si care poate are dreptate cand spune ca nu ar fi avut nicio sansa daca ramanea, cu talent cu tot, acasa.

Vioara cea noua din Belgrave Square

De vreo cateva luni, londonezii care trec prin Belgrave Square pot sa jure ca, de la ultimul etaj al casei cu numarul 1, se aude adesea o vioara. Musafirul muzical din cladirea respectiva, a Institutului Cultural Roman (ICR), e un Paganini roman in devenire, premiat de mai multe ori in tara pentru talentele sale: se numeste Tudor Andrei, are 21 de ani, provine din Barlad, dar a fost scolit la Bucuresti. Cursa lui pentru succes a inceput acum mai bine de un an, insa Tudor spune ca mai are pana sa ajunga unde si-a propus.

50 de euro, pretul unei incercari

Povestea lui Tudor sta, ca multe dintre cele intalnite printre imigrantii romani de la Londra, in buna parte si sub semnul norocului. A venit in Marele Oras cu o suma  pe care el o numeste, ingaduitor, „modica”. Adica 50 de euro. Norocul artistului a fost o bursa din partea Fundatiei „Ratiu”, care l-a ajutat sa traiasca intr-unul dintre cele mai scumpe orase ale lumii.

Apoi a fost primit de ICR in programul „Attic Arts”, prin care se ofera rezidenta tinerilor artisti, pentru o perioada, la Londra. „In primul an am intampinat destule dificultati. In mare parte, energia mea se concentra si pe traiul de aici. Erau foarte multe lucruri pe care trebuia sa le rezolv: chiria, mancarea, transportul, toate „ieftine”. O calatorie cu autobuzul costa doua lire, te mananca, innebunesti!”.

Viata marelui oras

La 21 de ani, Londra te poate captiva usor. Viata de noapte din cartierul Soho, unde orasul nu adoarme niciodata, londonezele, pe care Tudor le considera pline de sexualitate, muzica de club, pe toate le primeste din plin.

„Ziua gasesc tot felul de case si de alte locuinte care arata bine si iti dau o stare formidabila!”, explica incantat Tudor. Spune ca asta il mai alina. Pentru ca, in rest, Londra ii pare un oras „poluat” si „nebun”. „E foarte aglomerat. E mult trafic. Lumea nu prea are timp de ea. Adica de lucrurile vitale, sensibile ale vietii. Nu ii mai atinge asa ceva”.

Nu sunt reci londonezii, cum se spune, dar daca traiesti intr-un oras cu o asemenea forfota si in care toti sunt innebuniti dupa bani, e greu sa fii altfel, spune Tudor. A simtit de la inceput cum „miroase a bani” peste tot aici si cum londonezii par putin indiferenti unul fata de altul”, zice artistul.

„As fi pierdut in Romania”

Tudor Andrei a avut o sumedenie de motive ca sa plece din tara. Unul ar fi scoala. Pentru ca in Romania a vazut ca-i este mult mai greu sa studieze, a avut indrazneala de a se inscrie la cursurile Academiei Regale de Muzica, unde este acum student. „Nu-mi pare rau ca am ales sa plec. La capitolul muzica, Romania sta prost. As fi pierdut in Romania. Si de asta te simti mult mai bine aici, unde ai mult mai multe sanse. Acum, totul depinde de mine, de cat de mult muncesc”, spune violonistul.

Dincolo de pragmatismul alegerii, Tudor mai are un motiv care l-a manat aici. „N-am ales un  alt oras european pentru ca il iubesc pe profesorul meu, Remus Azoitei. Este un violonist si un om excelent. E tot ceea ce mi-am dorit”, spune baiatul.

Impreuna pregatesc recitalurile pe care Tudor trebuie sa le sustina, studiaza si planuiesc calea tanarului spre succes. Cel mai important recital pe care l-a sustinut invatacelul in fata publicului englez a fost anul trecut, pe 11 decembrie, la St.  Martin’s-in-the-Fields, Trafalgar Square. Tudor nu stie cand va reveni acasa. Nu stie nici daca va trai mereu la Londra. Stie ca-i este dor de Barlad, de Bucuresti mai putin.

 BILE NEGRE

„Comoditate si indiferenta”

Englezii au un stil de amuzament diferit. Rad discret de oricine si lui Tudor ii place umorul lor. Dar ar avea cateva reprosuri sa le faca, acum, dupa mai bine de un an de cand a inceput sa priceapa societatea lor.

„Ma enerveaza sistemul britanic. Sistemul, in general. De banci, de platit factura la mobil, de transport, sistemul lor de functionare. Bine, nu se compara cu al nostru. Dar, totusi, ai pretentii de la Anglia. Vii si te gandesti ca totul va fi mai clar, mai simplu. Dar, de fapt, nu-i asa. Englezii, daca nu se cred buricul Europei, atunci se cred buricul lumii. Au ei atitudinea asta. Si, din acest motiv, pentru ca vor sa fie atat de deosebiti si de speciali, incat se incurca pe ei insisi. Raman cateodata uimit ca nu vad nicio diferenta intre Romania si Anglia. Au cozi inclusiv la posta!”.

Tudor le mai da o bila neagra gazdelor la capitolele sictir, comoditate, discriminare. „Nu m-am simtit discriminat, dar exista rasism. Nu numai cu romanii. Aici, poate acum de cand cu valva asta din presa, sunt romanii discriminati. astia au in general probleme cu arabii. Parca dupa atacurile din presa a inceput sa se simta ceva si impotriva romanilor. Bine, avem un mare noroc ca in Londra e un mozaic cultural si te simti mai confortabil. Dar daca mergi in afara Londrei, in orasele englezesti, e putin mai frustrant”, spune Tudor.

Englezii, daca nu se cred buricul Europei, atunci se cred buricul lumii. Raman cateodata uimit ca nu vad nicio diferenta intre Romania si Anglia. Au cozi inclusiv la posta!

Un tanar violonist din Romania cauta succesul in capitala Regatului Unit, orasul care se zbate intre forfota oamenilor si setea lor de bani.

CV

Tanar si premiat

Tudor Andrei e muzician de mic copil, inca de cand era in Barlad, orasul sau natal. Vine dintr-o familie de artisti. Mai tarziu s-a mutat la Bucuresti, unde a absolvit Liceul de Muzica „George Enescu”. Dupa absolvire, a fost premiat cu un loc la Academia Regala de Muzica, unde momentan studiaza cu violonistul Remus Azoitei.

La doar 21 de ani, Tudor a cantat de nenumarate ori in Europa si a fost castigator al mai multor premii atat din Romania, cat si de peste granita. Cel mai prestigios premiu pe care l-a primit pana acum a fost cel de la Competitia Internationala a Academiei de Muzica „Niccolo Paganini”, din Italia.

Ne puteți urmări și pe Google News