Administratia Bush a anuntat ca va initia negocierile, in cursul acestei luni, pentru desfasurarea scutului antiracheta in Europa de Est, in pofida obiectiilor Rusiei si a opozitiei Congresului american, condus de democrati, relateaza Reuters.
„Intentionez sa conduc o echipa la Varsovia si Praga la sfarsitul lunii mai, care sa inceapa negocierile oficiale pe tema amplasarii elementelor scutului antiracheta in aceste tari”, a declarat adjunctul secretarului de stat, John Rood, in timpul unei intalniri cu reprezentantii a doua subcomisii din Camera Reprezentantilor.
Bush a declarat ca acest sistem are ca scop sa protejeze Europa si SUA de eventuale atacuri cu racheta din partea Iranului, insa acest proiect a provocat nemultumirea Rusiei, care califica initiativa drept o amenintare pentru securitatea sa. Secretarul american al apararii, Robert Gates, a efectuat luna trecuta o vizita in Rusia, cu scopul de a-l convinge pe presedintele Putin ca scutul antiracheta nu constituie o amenintare strategica, insa misiunea sa a fost un esec.
Moscova se vede tinta
Seful Statului Major al Armatei ruse a declarat, vineri, ca se teme ca Statele Unite ar putea amplasa rachete strategice cu raza lunga si medie de actiune in incinta bazelor unde vor fi instalate elemente ale scutului antiracheta. „Nu excludem posibilitatea ca ei sa amplaseze in acelasi loc rachete balistice de atac cu raza lunga si medie de actiune”, a declarat generalul Iuri Baluievski, intr-un comentariu publicat in cotidianul guvernamental „Rossiiskaia Gazeta”, in care critica aspru proiectul american.
„Tinta principala a scutului american antiracheta din Europa este Rusia”, a adaugat el, subliniind ca „amplasarea elementelor americane de aparare antiracheta in Europa reprezinta debutul unei noi etape a cursei incontrolabile a inarmarilor”.