Cu Anglia la psihiatru

Cu Anglia la psihiatru

Plecat de 16 ani din tara, medicul Adrian Blaj traieste in Regatul Unit ca la mama acasa, chiar daca le gaseste englezilor o sumedenie de defecte.

Englezii sunt politicosi, de bun-simt, fair-play. Nu se baga in viata ta, nu te intreaba cat castigi, beau ceai cu lapte, mananca cereale cu lapte, considera ca e un pacat sa-ti iesi din minti, iar daca pleci in Pampas timp de cateva luni, la intoarcere, vecinii se comporta de parca ai plecat de-abia ieri. Insa nu asta-i tot ce poate spune psihiatrul roman Adrian Blaj, stabilit in Anglia de 16 ani, la o scurta analiza, despre tara lui adoptiva.

Saxon de Ardeal

„Ce-as putea sa zic eu despre englezi?”, da doctorul Adrian Blaj, modest, replica. Din punct de vedere personal, a constatat ceva interesant: faptul ca Anglia este probabil singurul loc din lume unde se simte in elementul lui. Spune ca a avut ghinionul sau norocul de a se fi nascut in tara gresita si ca vede o asemanare izbitoare intre cuvantul „fine” din engleza si ardelenescul „fain”.

„Poate ca are de-a face cu faptul ca atat Anglia, cat si Transilvania au fost colonizate de Imperiul Roman, dupa care a venit influenta saxona”, spune psihiatrul. Mai clar, pentru ca a crescut intr-o zona mai „cosmopolitana” a Ardealului, Hunedoara, puternic germanizata, vede asemanarile astea.

Se simte precum pestele in apa in Marea Britanie, dupa 16 ani, si il prinde atat de bine societatea asta incat vorbeste pe jumatate in engleza, la o bere la halba, „a pint”, cum ar zice englezul, in O’Neill’s Pub, pe Gloucester Road.

Lantul trofic

Adrian Blaj nu a practicat insa dintotdeauna psihiatria. Era medic generalist inainte sa vina in Anglia. Dar l-au atras mereu psihiatria si filosofia. Asa ca nu a ezitat cand a prins sansa sa dea examenele, deloc usoare, pentru a intra in sistemul britanic de sanatate mintala. Apoi a inceput o cursa pentru a ajunge „in varful lantului trofic”, dupa cum numeste Blaj ascensiunea in societatea englezeasca.

„Aici, fiecare om isi cunoaste locul, iar regulile sunt stricte. Asta e o tara care si-a pastrat aristocratia, regina, clasele sociale. Nu urci decat pana la un punct. Neavand clase sociale in Romania, nu mi-am dat seama cat de diferite sunt sistemele. Aici nu ai voie sa gresesti deloc”, spune psihiatrul.

In prezent, lucreaza pe post de Specialist Registrar in Psihiatrie, la Departamentul de psihoterapie - cazuri complexe, in unul dintre cele mai cunoscute spitale engleze, Addenbrooke’s Hospital din Cambridge.

„Rolul meu este sa „descifrez” cele mai dificile cazuri psihiatrice din tot „judetul” Cambridgeshire si din vecini”, explica el. In sase luni va da ultima treapta pentru a ajunge psihiatru cu gradul final. E ceea ce doctorul Blaj ar numi „a ajunge in varful lantului trofic”.

Fabricarea aerului

Medicul Adrian Blaj a fugit dintr-o Romanie nebuna ca sa trateze afectiuni psihice in strainatate. Era in timpul lui Iliescu si al mineriadelor, despre care nu prea vrea sa vorbeasca.

Castiga in jur de 80.000 de lire pe an si are o fiica adolescenta acum, pe care o banuieste ca are un iubit secret. Revine in tara aproape in fiecare an, trimite bani acasa. Despre momentul plecarii are o pilda: „Ce face omul cand simte ca nu mai are oxigen? Ori cauta aer, ori si-l face singur”. El si l-a facut singur.

Doctorul Blaj lucreaza mult la domiciliul clientului. Spune ca britanicii nu sufera de ceva specific, ci de depresiile contemporane. Au totusi o grija deosebita fata de razboiul din Irak, iar pe la inceputul carierei sale a intalnit un imigrant irakian extrem de deprimat de ceea ce se intampla in tara natala si pentru ca nu putea sa mearga sa-si vada familia. Britanicii  sunt sobri insa  si considera o prostie sa vorbesti direct despre un subiect dureros.

Traume dupa animale disparute

In psihiatrie, sistemul britanic nu permite sa gresesti, de asta doctorul Blaj a imbratisat engleza ca pe-o limba „extrem de precisa”. „Aici, de exemplu, verbul „a straluci” poate fi exprimat intr-o gramada de feluri. „To shimer”, „glitter”, „shine”... In Romania aia straluceste, celalalt straluceste, totul straluceste!”, spune Adrian Blaj.

La inceput, cand a vazut grija pe care o au britanicii inclusiv pentru traumele provocate de moartea animalelor de casa, doctorul Blaj a ras. „Acum insa nu-mi vine sa mai rad.

Romania mi s-a parut extrem de schimbata si de diferita. Stiti cum e? Ca atunci cand parasesti pestera si revii. Totul e schimbat!”, se mira psihiatrul. In rest, si in Marea Britanie „gloata e tot gloata”. Adica fotbal, bere, carnati (care nu-i plac), junk food, obezitate, „prostie si o tendinta generala de a o lua pe urmele verilor americani”.

Psihiatrul roman nu se gandeste sa se intoarca inca in Romania. Acum se ocupa, ca tot englezul, de exemplu, cu gradinaritul. „M-a infectat si pe mine!”, glumeste el. Ce-i drept, gradinaritul i-a placut dintotdeauna.

Analiza defectelor

Alcoolul, obezitatea si puterea mass-media

In opinia psihiatrului Adrian Blaj, societatea engleza ar avea urmatoarele defecte:

> faptul ca se incurajeaza bautul („lumea crede ca e ceva in neregula cu tine daca nu te duci in carciuma si nu te lauzi apoi ca te-ai facut prastie”)

> foarte putin se opresc sa se gandeasca la ce fac („fetele tinere petrec mai mult timp alegand o pereche de pantofi decat barbatul cu care se casatoresc”)

> mazarea verde, carnatii englezesti

> camerele video

> mancarea de duzina si obezitatea

> puterea excesiva a mass-media

Reforma psihiatriei

Romania, cu 17 ani in urma

Reforma psihiatriei in Romania pe sistem occidental a inceput acum un an, cand s-au investit din partea Ministerului Sanatatii fonduri nelimitate pentru a pune bazele unui proiect axat pe reducerea rolului spitalului-mamut de psihiatrie. Se doreste infiintarea de Centre de Sanatate Mintala, unde o afectiune usoara poate fi tratata fara internare.

„Reforma prin care trece Romania acum in psihiatrie s-a facut aici acum 17 ani. Deci, va dati seama de diferenta. Eu sunt interesat sa aplic psihiatria in casa bolnavului. Fac foarte multe vizite la domiciliu. Doar daca este un caz extrem de grav recomand internarea. Vezi omul acasa, iar daca e rau, il iei la spital. Spitalul a ramas si aici, doar ca s-a redus numarul de paturi. Psihiatrul nu a disparut. A pierdut doar halatul. In plus, e si o chestie de bani. E mult mai ieftin sa vezi bolnavul la domiciliu decat sa-l internezi. Aici mai sunt psihiatrii care lucreaza in sectorul privat”, explica doctorul Adrian Blaj.

Aici, fiecare om isi cunoaste locul, iar regulile sunt stricte. Asta e o tara care si-a pastrat aristocratia, regina, clasele sociale. Nu urci decat pana la un punct. Aici nu ai voie sa gresesti deloc.

Radiografie de tara

> Denumirea oficiala: Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord (cuprinde Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord, plus 14 teritorii de peste Mari, raspandite pe tot globul)

> Forma de organizare: monarhie constitutionala, puterea executiva fiind exercitata, in numele monarhului, de prim-ministru si de alti membri ai cabinetului, care conduc departamente (ministere).

> Seful statului: MS Regina Elisabeta a II-a

> Prim-ministru: Tony Blair (Partidul Laburist), din anul 1997

> Data aderarii la UE: 1 ianuarie 1973

> Moneda oficiala: lira sterlina

> Produsul intern brut: 1.903 miliarde USD (estimare 2006)

> Venitul brut mediu pe cap de locuitor in 2006: 30.600 USD (estimare 2006)

> Populatia estimata in 2006: 60,2 milioane

> Numarul de imigranti romani, potrivit estimarilor oficiale din 2001, peste 7.500 (dupa aderarea Romaniei la UE se astepta un numar de 56.000 de emigranti romani spre Marea Britanie, insa nu exista inca date oficiale despre aceste lucru)

> Principalele orase: Londra (capitala Regatului si a Angliei - 7.517.700 locuitori), Edinburgh (capitala Scotiei), Cardiff (capitala Tarii Galilor), Belfast (capitala Irlandei de Nord)

> Branduri reprezentative: Jaguar, Aston Martin, Rover, Rolls-Royce, Bentley (marci de automobile), British Airways (companie aeriana), Umbro (echipament sportiv), Cadbury (ciocolata), Vodafone (telecomunicatii)

> Preturi reprezentative pentru viata de zi cu zi: tarif taxi (cele mai scumpe din lume) -  pret in functie de conditiile de trafic, ora calatoriei si distanta; exista o taxa standard de 1,40 lire; o paine - 1 lira; o camera la hotel - incepand de la 40 de lire

> Personalitati de referinta in cultura: William Shakespeare (dramaturg), Charles Dickens (scriitor), Henry Purcell (compozitor), Agatha Christie (scriitor), The Beatles (trupa rock), Henry Moore (sculptor modern)

> Sporturi inventate in Marea Britanie: fotbal, golf, crichet, tenis, squash, box, rugby, biliard

Ne puteți urmări și pe Google News