Specialistii au realizat o radiografie a epuizarii: suprasolicitarea da metabolismul peste cap, iar aceasta duce la boli grave, uneori fatale.
Munca peste program, noptile nedormite si mancatul pe apucate pot distruge un organism tanar in mai putin de un an. De la stari de epuizare fizica, insomnii si lipsa poftei de mancare se poate ajunge la dezechilibre metabolice, boli cardiovasculare si tulburari psihice, uneori fatale.
Din cauza starii permanente de alerta in care se afla organismul, primul care se da peste cap este metabolismul, in primul rand din pricina ca hormonii stresului, ca adrenalina si cortizolul, se descarca in cantitati mai mari decat de obicei.
„Pe acest fond e posibil sa se manifeste hiperglicemia. Asta inseamna ca va creste secretia de insulina si tot ce va manca o persoana se va transforma in grasime. Asa apare si diabetul pe fond nervos”, explica endocrinologul Adina Ghemigian, de la Institutul „Parhon”. Tot descarcarile excesive de hormoni determina scaderea libidoului, infertilitate si aparitia disfunctiei erectile.
Fara proteine slabeste inima
O dieta saracacioasa determina, la randul ei, pierderi de proteine, potasiu, magneziu si calciu din organism. Din cauza lipsei de proteine, toate organele vitale au de suferit pentru ca aceasta substanta le asigura functionarea.
„Scade masa musculara, iar inima, rinichii, ficatul nu vor mai functiona la capacitate maxima. Sistemul osos, care beneficiaza de o importanta retea proteica, va pierde calciu”, detaliza endocrinologul Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie „Parhon”. Pierderile de potasiu si de magneziu sunt specifice fenomenului deshidratarii.
„Din cauza tulburarilor digestive se vor pierde si lichidele din organism. Cel mai afectat e sistemul muscular, iar forta muschilor nu scade doar la nivelul membrelor, ci si in cazul muschiului inimii, care, in timp, poate ceda. Infarctul in cazul tinerilor de 30 de ani nu mai e de mult o noutate”, precizeaza endocrinologul Constantin Dumitrache.
Cardiologii vorbesc despre „sindromul mortii subite”, care se poate manifesta inclusiv in somn, cauza fiind o inima prea slabita. „Cand apare la tineri, sindromul mortii subite se manifesta deosebit de violent. Cele mai multe decese se inregistreaza in special in perioadele de stres. De altfel, s-a si demonstrat ca in lunile de vara, cand oamenii sunt mai relaxati, moartea subita este mai putin intalnita”, spune cardiologul Dan Gheorghe de la Spitalul Colentina.
Alte probleme care pot aparea din cauza metabolismului dat peste cap sunt cele ale glandei suprarenale. „Nu se mai produc in cantitati suficiente hormoni esentiali vietii, cum sunt cei responsabili cu adaptarea organismului, cei care participa la echilibrul mineral ori la cel al unei vieti sexuale normale”, adauga medicul Constantin Dumitrache. Pe fond nervos poate sa apara si o „hiperaciditate” a stomacului, care poate duce la aparitia ulcerului.
Nesomnul tulbura metabolismul
Absenta odihnei induce, de asemenea, tulburari metabolice. Insomniile prelungite pot bulversa metabolismul energetic, epuizand resursele organismului. „Prin diverse mecanisme chimice se arde glucoza, cea care da energie creierului.
Dupa ce se epuizeaza depozitele de glucoza, celulele nervoase vor folosi grasimi, iar cand vor scadea si acestea, procesele cerebrale vor fi afectate: au de suferit atentia, memoria, concentrarea”, specifica psihiatrul Lucian Vasilescu de la Spitalul „Alexandru Obregia” din Bucuresti.
Combinate cu dezechilibrele din viata sentimentala, sociala sau cu nemultumirile fata de propria persoana, noptile de nesomn pot duce la o tulburare a instinctului alimentar, care se manifesta prin anorexie nervoasa sau, dimpotriva, bulimie.
Daca bulimicii pot ajunge la o greutate dubla, in schimb, in primul caz, o persoana trecuta de 30 de ani poate ajunge si la o greutate de sub 40 de kilograme. Anorexia poate distruge organismul in mai putin de 6-12 luni, daca se instaleaza starea de malnutritie.
Victime
Au murit din cauza surmenajului
> Raluca Stroescu, manager de audit la filiala romana a multinationalei Ernst&Young a decedat din cauza epuizarii, dupa mai multe saptamani de munca fara pauza. Tanara avea 31 de ani. O alta angajata de la Ernst&Young, Laura Damian, manager al Departamentului Taxe, a decedat in iulie 2006. Dupa o saptamana de lucru extenuanta, din cauza oboselii, Laura a pierdut controlul volanului iar masina s-a izbit de un parapet metalic. Dupa sase zile de coma a murit.
> Timisoreanul Lorant Eros-Stark, de 34 de ani, a murit in somn intr-un apartament din Bucuresti, medicii punand acelasi diagnostic: surmenajul. Tanarul, care a decedat la inceputul anului, era angajat la firma de audit PricewaterhouseCoopers Romania.
> Un caz similar s-a petrecut si la Arad: Irina Tica, o mama de 23 de ani, angajata a societatii multinationale Delphi, a decedat luna trecuta. La autopsie s-a stabilit ca femeia a murit in urma unui stop cardiovascular cerebral. Rudele pun tragedia tot pe seama oboselii: de trei saptamani lucra incontinuu, fara nicio zi de pauza, cate 12 ore pe zi.
Epuizare extrema
Sindromul „burn-out”
Initial, hormonii stresului ii tin in priza pe cei care au de terminat proiecte, programe ori competitii. Dupa cateva saptamani de lucru, randamentul scade din cauza efortului prelungit, a noptilor nedormite, dar si a tentatiei de a folosi excitante (cafea, tigari, bauturi energizante) si se va ajunge la asa-numitul sindrom „burn-out”, explica medicul Radu Braga, specialist in neurostiinte la Facultatea de Medicina din Bucuresti.
Medicul spune insa ca aceasta stare de „epuizare completa” dispare dupa o minivacanta. „Unora le trebuie un weekend pentru a se reface, altora cateva saptamani”, este de parere specialistul. Sindromul este frecvent intalnit la atleti, dar si la tinerii preocupati de cariera.
MEDICII ATRAG ATENTIA
Semnale de alarma si masuri de prim ajutor
Cand trebuie sa mergeti la control:
> oboseala nu dispare nici dupa somnul cel mai bun > va treziti atat de obositi incat abia va mai puteti imbraca > oboseala persista mai mult de sase luni > aveti dureri de cap > vi se maresc ganglionii > va dor muschii > va scade pofta de mancare ori incepeti sa mancati necontrolat > slabiti ori va ingrasati intr-un interval scurt > urinati frecvent si aveti senzatie permanenta de sete (semn pentru diabet) > vi se raresc menstrele, scade libidoul > aveti palpitatii, dureri de cap, dureri in piept
Ce trebuie sa faceti:
> verificati-va tensiunea, colesterolul, glicemia, trigliceridele (cu ajutorul acestei analize veti vedea daca sanatatea inimii si a arterelor este in pericol) > faceti o electrocardiograma pentru a va controla activitatea electrica a inimii > consultati nutritionistul ori endocrinologul (acestia va pot indica ce teste hormonale puteti face, la ce ore si cum sa va pregatiti pentru asemenea investigatii speciale) > apelati la sedinte de psihoterapie daca aveti insomnii, sunteti deprimati ori constatati o scadere a randamentului > nu plecati din casa fara sa mancati (este motivul pentru care incep sa va lase „bateriile” la amiaza) > relaxati-va practicand inot sau sporturi in aer liber