Si barbatii pot fi "mame"

Si barbatii pot fi "mame"

Din ce in ce mai multi tati prefera sa ramana acasa pentru a-si creste copiii, in timp ce sotiile aduc bani in casa.

 Sociologii spun ca acest fapt nu dauneaza in niciun fel celor mici. Din motive care nu sunt intotdeauna financiare, din ce in ce mai multi barbati aleg sa renunte temporar la serviciu pentru a-si creste copiii. Si daca la noi este vorba despre un fenomen aparut doar de cativa ani, alte tari il cunosc de peste 20.

Chiar daca multi s-ar gandi ca un tata nu se poate descurca la fel de bine ca o mama, sociologii afirma ca nu este asa si ca bebelusilor nu le dauneaza cu nimic aceasta schimbare, afirma revista canadiana „Today’s Parent” intr-un articol pe aceasta tema.

Tatii incurajeaza independenta copiilor

„Daca mamele trebuie sa mearga la serviciu, nici o bona nu este mai potrivita decat tatal copilului. Faptul ca ai corp de barbat sau de femeie nu are nicio importanta atunci cand esti parinte. Exceptie fac momentele nasterii si ale alaptatului”, afirma Andrea Doucet, profesor de sociologie la Universitatea Carleton. Ea este autoarea cartii „Pot barbatii fi mame?”, bazata pe studierea a 118 cazuri de tati care isi cresc mai mult singuri copiii.

„Daca femeile vor sa fie la egalitate cu barbatii, nu e normal sa beneficieze si ei de dreptul de a-si creste bebelusii? In plus, s-a demonstrat ca tatii au tendinta sa incurajeze mai mult decat mamele independenta si autonomia copiilor.

De exemplu, daca micutii cad, tatii ii incurajeaza sa se ridice, in timp ce mamele se reped sa-i ia in brate”, explica Doucet. Majoritatea mamelor ai caror soti raman acasa cu bebelusii in timp ce ele merg la serviciu se plang ca le este dor de cei mici si ca se tem la inceput ca ar putea sa li se intample ceva rau, iar ele sa nu fie acolo sa-i ajute.

Dupa primele luni insa, toate temerile lor dispar, si se simt foarte confortabil stiind ca bebelusul lor este foarte bine ingrijit de o persoana care ii iubeste la fel de mult ca si ele.

Toti barbatii care se afla in concediu paternal povestesc insa ca, imediat ce se intorc de la serviciu, mamele preiau controlul asupra ingrijirii copilului. Si nu pentru ca nu le place modul in care sotii lor fac diverse treburi, ci pentru ca pur si simplu le-a fost dor de cel mic si le face placere sa-l ingrijeasca.  

Mamelor, lasati-le barbatilor spatiu!

Multe mame se plang ca le este greu sa cedeze controlul asupra ingrijirii copilului lor. Andrea Doucet le sfatuieste insa sa se dea un pas inapoi si sa lase sotului destul spatiu pentru ca acesta sa construiasca o relatie deosebita cu fiul sau fiica lui. Aceasta este o recomandare care se adreseaza tuturor mamelor, nu doar acelora ai caror soti au ales sa-si ia concediu paternal.     

„Un barbat nu poate lua niciodata locul mamei, chiar daca poate sa-si ingrijeasca bebelusul la fel de bine. Cel mic a fost cu ea si inainte de nastere, deci este normal sa fie o relatie speciala”, explica Adrian M., un tata aflat in prezent in concediu paternal.

Cifre

Tot mai multi tati romani stau acasa

In luna ianuarie 2006, din cele 166.000 de dosare depuse la directiile de munca din toata tara pentru concediu post-natal, 29.300 au fost solicitate de tati. In martie 2007, numarul lor a crescut, astfel ca, din peste 210.000 de dosare, 42.100 erau cereri de concedii paternale. Conform legii, tatii isi pot lua acest concediu numai dupa ce mamele au primit cele 42 de zile de concediu de lauzie. Daca mama are un salariu mai mare sau daca tatal este in pericol de a ramane somer, concediul paternal este cea mai buna solutie.

Ne puteți urmări și pe Google News